reklama
Porannelatte
Fanka BB :)
Też chętnie się dowiem. Jestem po laserze, ale i tak nie chcę ryzykować sn.Hej, odświeżam temat . Znacie kogoś (na priv) kto wypisze skierowanie / da zalecenie na cc - duża wada wzroku + zwyrodnienie na siatkówce. Obecny lekarz kieruje koniecznie na laser, ginekolog odradza poród SN ..
marta18691
Ciężko znaleźć taką osobę a na zabieg nie chcesz iść? Przeważnie przy dużej wadzie wzroku robią CC więc lepsze to niż jakieś powikłania potem jak radząc SNHej, odświeżam temat . Znacie kogoś (na priv) kto wypisze skierowanie / da zalecenie na cc - duża wada wzroku + zwyrodnienie na siatkówce. Obecny lekarz kieruje koniecznie na laser, ginekolog odradza poród SN ..
Porannelatte
Nie ma tak łatwo - dowiedziałam się tydzień temu. Byłam u okulisty, sama jestem po laserze siatkówki, wada -7 skorygowana, więc mam też blizny na rogówce. Dowiedziałam się, że teraz okulistycznym wskazaniem do cc jest w zasadzie tylko jaskra. Średnia i wysoka krótkowzroczność, stan po laseroterapii, po korekcji wzroku, blizny - nie są same w sobie wskazaniem do cc. Zaznaczam, że 10 lat temu to wszystko mieściło się we wskazaniachCiężko znaleźć taką osobę a na zabieg nie chcesz iść? Przeważnie przy dużej wadzie wzroku robią CC więc lepsze to niż jakieś powikłania potem jak radząc SN
@oliwia123 z jednej strony nie mogą Cię zmusić do sn przy takim stanie siatkówki, bo to niebezpieczne, ale ogólnie lepiej jak zrobisz laser jak najszybciej :/ nadal jednak szukałabym możliwości CC.
olka11135
Nie ma tak łatwo - dowiedziałam się tydzień temu. Byłam u okulisty, sama jestem po laserze siatkówki, wada -7 skorygowana, więc mam też blizny na rogówce. Dowiedziałam się, że teraz okulistycznym wskazaniem do cc jest w zasadzie tylko jaskra. Średnia i wysoka krótkowzroczność, stan po laseroterapii, po korekcji wzroku, blizny - nie są same w sobie wskazaniem do cc. Zaznaczam, że 10 lat temu to wszystko mieściło się we wskazaniach
@oliwia123 z jednej strony nie mogą Cię zmusić do sn przy takim stanie siatkówki, bo to niebezpieczne, ale ogólnie lepiej jak zrobisz laser jak najszybciej :/ nadal jednak szukałabym możliwości CC.
A to Twoja kolejna ciąża? Bo jak miałaś już cc to chyba w teorii możesz spróbować odmówić próby vbac
Porannelatte
U mnie to pierwszy poród.A to Twoja kolejna ciąża? Bo jak miałaś już cc to chyba w teorii możesz spróbować odmówić próby vbac
*Wspominam o wskazaniach sprzed 10 lat, bo jak pojawiły się u mnie dziury w siatkówce i ówczesna okulistka dawała mi mnóstwo zaleceń, co mi wolno, a co nie, pojawił się temat ciąży/porodu i powiedziała, że wyklucza u mnie sn. Próbowałam się zapisać do niej na wizytę w ciąży, ale są takie kolejki, że zaproponowali mi termin na pazdziernik :/
Ostatnia edycja:
Porannelatte
Prywatnie nic nie musząW ciąży muszą cie przyjąć w ciągu 7 dni
Po ostatniej wizycie poprosiłam okulistę o skierowanie na cc - absolutnie odmówiła twierdząc , ze jest wymagany laser. Powiedziałam o swoich obawach - bardzo stresuje mnie ten zabieg , to nic przyjemnego, w ciąży odradza się mocny stres , a ja przeżyłam go już dosyć sporo. Zapytałam czy jeśli zrezygnuje z zabiegu a zrobię go po porodzie, aby nie stresować malucha, mogę dostać skierowanie na cc. I tutaj hitem była dla mnie odpowiedz , że niestety nie, generalnie mogę rodzic naturalnie, nie powinno się nic stać, będzie bezpiecznie. Poprosiłam w takim razie o zaświadczenie o braku przeciwskazań do SN- Pani doktor umyła ręce…. Nie wystawiła nic i brzydko mówiąc „spławiła mnie”Nie ma tak łatwo - dowiedziałam się tydzień temu. Byłam u okulisty, sama jestem po laserze siatkówki, wada -7 skorygowana, więc mam też blizny na rogówce. Dowiedziałam się, że teraz okulistycznym wskazaniem do cc jest w zasadzie tylko jaskra. Średnia i wysoka krótkowzroczność, stan po laseroterapii, po korekcji wzroku, blizny - nie są same w sobie wskazaniem do cc. Zaznaczam, że 10 lat temu to wszystko mieściło się we wskazaniach
aspekt
Jak przyjdziesz w 32 TC ze zmianami w siatkówce, to okulista nie odważy się napisać, że brak przeciwwskazań do SN.Po ostatniej wizycie poprosiłam okulistę o skierowanie na cc - absolutnie odmówiła twierdząc , ze jest wymagany laser. Powiedziałam o swoich obawach - bardzo stresuje mnie ten zabieg , to nic przyjemnego, w ciąży odradza się mocny stres , a ja przeżyłam go już dosyć sporo. Zapytałam czy jeśli zrezygnuje z zabiegu a zrobię go po porodzie, aby nie stresować malucha, mogę dostać skierowanie na cc. I tutaj hitem była dla mnie odpowiedz , że niestety nie, generalnie mogę rodzic naturalnie, nie powinno się nic stać, będzie bezpiecznie. Poprosiłam w takim razie o zaświadczenie o braku przeciwskazań do SN- Pani doktor umyła ręce…. Nie wystawiła nic i brzydko mówiąc „spławiła mnie”
Ja jestem teraz w 17tc, laser zrobiłam miesiąc temu, było to dla mnie bardzo nieprzyjemne. Nie byłam jeszcze na kontroli po laserze, jakoś czuje, że lekarz powie, że to nie wystarczyło. Ale czy zaleci mi kolejny laser? Ja akurat liczę na brak przeciwwskazań do SN.
reklama
aspekt
To spróbuj na NFZ, nie masz nic do stracenia.Prywatnie nic nie muszą
Podziel się: