reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wskazanie do cesarki?

Ajrin77

Fanka BB :)
Hej, jestem w 36 tc i zaczynam być bardzo przerażona, chyba trafiłam na złego lekarza który nie spełnia moich oczekiwań chociaż prywatnie i wydaje u niego.nie małą kasę...otóż, od drugiego badania prentatalnego po wizyty w szpitalu mam wiedzę że dziecko będzie duże , może.ważyc ok 4 kg lub ponad, jest to moja pierwsza ciąża i jestem przerażona jak sobie poradzę...mój lekarz uważa że to że.dziecko jest duże nie jest wskazaniem do CC i że przesadzam i jest masa kobiet które same upierają się przy porodzie sn. Dodatkowo mam w rodzinie druga ciężarna z innego miasta która chodzi do lekarza na nfz i po rozmowie okazało.sie że SAM ja namawia.na CC bo dziecko też może ważyć ok 4 kg i jest to duże ryzyko ....i on nie będzie żeby kobieta miała liczne obrażenia albo jakieś.powikłania. Jestem zrezygnowana jak bardzo są duże rozbieżności między podejściem do.pacjentki i mam.mase.obaw że to będzie jakaś trauma. Bardzo Was proszę co.sadzicie? Mam wrażenie ze moja lekarka mnie najzwyczajniej w świecie olewa ! Czy zna ktoś.moze LUDZKIEGO lekarza w Krakowie? Czy jest sens isc jeszcze na konsultacje w tej sprawie.do innego.specjalisty, mam bardzo.duzo.obaw związanych z tym porodem...

reklama
Rozwiązanie
Ja sie bardzo cieszę z mojego rozwiązania, przede wszystkim z dzieckiem wszystko dobrze, ja z dnia na dzień się czuje coraz lepiej i miałam.mega szczescie bo poród nie był dla mnie jakaś traumą. Spotkałam na porodówce dziewczynę która że łzami w oczach opowiadała mi jak kilkanaście godzin miała silne skurcze bez rozwarcia jak jej wkładali paluchy ...a na koniec zrobili CC. Szczerze? Pomyślałam uff to mogła być moja historia...

A jeszcze Wam powiem ciekawostke że na oddział po porodzie przyszła moja nieszczęsna lekarka...wiecie co mi powiedziała? " Noo słyszałam jaka waga dziecka..ale.ja myślę że dałaby Pani radę" no ja pi****e! Jakbym na nią trafiła to by mnie wykończyła. Największa życiowa porażka.
No to super ze wszytsko...
reklama
Hej, jestem w 36 tc i zaczynam być bardzo przerażona, chyba trafiłam na złego lekarza który nie spełnia moich oczekiwań chociaż prywatnie i wydaje u niego.nie małą kasę...otóż, od drugiego badania prentatalnego po wizyty w szpitalu mam wiedzę że dziecko będzie duże , może.ważyc ok 4 kg lub ponad, jest to moja pierwsza ciąża i jestem przerażona jak sobie poradzę...mój lekarz uważa że to że.dziecko jest duże nie jest wskazaniem do CC i że przesadzam i jest masa kobiet które same upierają się przy porodzie sn. Dodatkowo mam w rodzinie druga ciężarna z innego miasta która chodzi do lekarza na nfz i po rozmowie okazało.sie że SAM ja namawia.na CC bo dziecko też może ważyć ok 4 kg i jest to duże ryzyko ....i on nie będzie żeby kobieta miała liczne obrażenia albo jakieś.powikłania. Jestem zrezygnowana jak bardzo są duże rozbieżności między podejściem do.pacjentki i mam.mase.obaw że to będzie jakaś trauma. Bardzo Was proszę co.sadzicie? Mam wrażenie ze moja lekarka mnie najzwyczajniej w świecie olewa ! Czy zna ktoś.moze LUDZKIEGO lekarza w Krakowie? Czy jest sens isc jeszcze na konsultacje w tej sprawie.do innego.specjalisty, mam bardzo.duzo.obaw związanych z tym porodem...
Warto umówić się do innego lekarza, zrobić pomiary tylko teraz już różnie może być z wiarygodnościa pomiaru. Ja rodzilam w lipcu i chodziłam też prywatnie w Krakowie do dr.Kowalskiego. Bardzo cierpliwy i ludzki lekarz, zawsze wszystko tłumaczył i uspokajal. Według jego pomiarów cora miała się urodzić 2900-3000 (pomiar robiony dwa dni przed porodem) finalnie cora 2810 urodzona. A w którym szpitalu zamierzasz rodzić?

Może masz rację ale bardziej obawiam się że jej pomiar nie jest miarodajny, nawet jak będzie miało 4 kg wg niej super , trzeba rodzic sn

Przede wszystkim:
Powinnaś mieć taki rodzaj porodu z którym czujesz się komfortowo i bezpiecznie.
Ja np mam cc bez wskazań fizycznych jakichkolwiek - jest to jedyna forma porodu z którą czuję się dobrze. Jestem w 35 tygodniu i czuje się z wizją cc super bezpiecznie, nie boję się niczego i nie mogę się doczekać, SN bym w życiu nie urodziła.

Jeśli jesteś przekonana, że nie chcesz, boisz się SN to załatw skierowanie poza położnicze.

Warto umówić się do innego lekarza, zrobić pomiary tylko teraz już różnie może być z wiarygodnościa pomiaru. Ja rodzilam w lipcu i chodziłam też prywatnie w Krakowie do dr.Kowalskiego. Bardzo cierpliwy i ludzki lekarz, zawsze wszystko tłumaczył i uspokajal. Według jego pomiarów cora miała się urodzić 2900-3000 (pomiar robiony dwa dni przed porodem) finalnie cora 2810 urodzona. A w którym szpitalu zamierzasz rodzić?
Na Żeromskiego chciałam ... Jest trochę późno, taki lekarz mnie przyjmie w ogóle w sensie czy jego pomiary będą coś znaczyć skoro nie on prowadzi ciążę? Zastanawia mnie to ale dla świętego.spokoju pójdę chyba gdzieś to skonsultować , jeżeli będzie jak jest to będę musiała próbować wiaodmo ale jezeli będzie większe to chciałabym trafić na empatycznego lekarza...

Przede wszystkim:
Powinnaś mieć taki rodzaj porodu z którym czujesz się komfortowo i bezpiecznie.
Ja np mam cc bez wskazań fizycznych jakichkolwiek - jest to jedyna forma porodu z którą czuję się dobrze. Jestem w 35 tygodniu i czuje się z wizją cc super bezpiecznie, nie boję się niczego i nie mogę się doczekać, SN bym w życiu nie urodziła.

Jeśli jesteś przekonana, że nie chcesz, boisz się SN to załatw skierowanie poza położnicze.
W sensie jak to załatwiłaś? Tokofobia? Byłam u psychiatry ale uznał że.to typowy lęk przed porodem i to naturalne....zazdroszcze tego komfortu psychicznego

W sensie jak to załatwiłaś? Tokofobia? Byłam u psychiatry ale uznał że.to typowy lęk przed porodem i to naturalne....zazdroszcze tego komfortu psychicznego

Możesz zawsze iść do innego psychiatry, chociaż skoro ten uznał, że nie masz tokofobii, tylko najzwyczajniej w świecie boisz się porodu (jak KAŻDA normalna kobieta), to widocznie po prostu bezsensownie się nakręcasz.

Poza sobą warto też pomyśleć o dziecku. Ta lekarka tak naprawdę mówi PRAWDĘ, nie ma co jej źle oceniać. Pomiar USG ma duży margines błędu - nie znam przypadku skierowania do CC jedynie na podstawie tak wczesnego pomoaru z szacunkiem wysokiej masy dziecka.
Zawsze możesz skorzystać z porady innego lekarza.

Na Żeromskiego chciałam ... Jest trochę późno, taki lekarz mnie przyjmie w ogóle w sensie czy jego pomiary będą coś znaczyć skoro nie on prowadzi ciążę? Zastanawia mnie to ale dla świętego.spokoju pójdę chyba gdzieś to skonsultować , jeżeli będzie jak jest to będę musiała próbować wiaodmo ale jezeli będzie większe to chciałabym trafić na empatycznego lekarza...
Przyjść Cię przyjmie ale to nie on prowadzi ciążę więc też nie on wystawia takie skierowanie. Ale może Cię uspokoi dodatkową wizyta? Co do empatii ja rodzilam przez cc w rydygierze i nie mogę złego słowa powiedzieć o lekarzach,położnych czy pielęgniarkach. Nawet dla rozluźnienia sytuacji lekarz zagadywal i i powiedział kawał przed samym cięciem jak leżałam już na stole operacyjny.

reklama
Jak dla mnie trochę za bardzo się nakręcasz. W tak później ciąży nie da się dokładnie określić wagi dziecka. Mnie lekarz też nastraszył, że mój syn będzie ważył ponad 4 kg, a okazało się, że urodził się z wagą 3170. Moja bratowa jest drobniutka, bo ma 155 cm wzrostu i przed ciążą ważyła ok 45 kg i dała radę urodzić ponad 4,5 kilogramowego syna w dodatku nie była nacinana i nie pękła podczas porodu. Możesz próbować załatwić zaświadczenie od psychiatry, ale wiem, że nie zawsze lekarze biorą je pod uwagę. Znam przypadek gdzie dziewczyna miała takie zaświadczenie, ale lekarz powiedział, że teraz co druga rodząca wymyśla sobie tokofobie i po prostu nie chce im się męczyć po kilkanaście godzin podczas porodu i chcą cesarkę żeby było szybciej, nie uznał jej tego zaświadczenia i musiała rodzić naturalnie

Do góry