reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniówkowe mamy

A my byliśmy jednak dzisiaj u tego okulisty i pani powiedziała,że to się kwalifikuje do przetykania kanalika :-(.
Poczytaj ten warek moze cos znajdziesz co pomoze
https://www.babyboom.pl/forum/niemowlaki-f16/kanaliki-lzowe-11718/

A ja wlasnie przed chwilka wykapalam mala...tak szybk a to dlatego ze zrobila kupke i byla troszke upackana no i wieczorem mam z glowy teraz sobie spika, wiec mam troszke czasu...
mam pytanie do dziewczyn ktore karmia butelka jak wy bedziecie wprowadzac dzieciom mleko 2 zaraz beda mieli 4 miesiace czy moze dopiero po skonczeniu 4 miesiaca wiem ze jeszcze mamy czas ale ja tak wlasnie dzis sie zastanawialam...

reklama
Witajcie!
Wczoraj wieczorem Tymo zaczął już porządnie kasłać i dzisiaj rano poszłam z nim do pediatry. Nie ma nic w oskrzelach ani gardło nie jest zaczerwienione. Jednak ma silny katar, który zatyka mu nosek i utrudnia oddychanie, a spływając do gardła wywołuje kaszel. Malutki płakał też przy dotykaniu uszu. W związku z tym, że wydzielina zrobiła się zielonkawa i istnieje zagrożenie infekcją uszu dostaliśmy... antybiotyk i całą baterię leków. Lekarka stwierdziła, że ataki płaczu są spowodowane tym, że co jakiś czas nos się zatyka i maluszek jest przestraszony tym, że nie może oddychać. Mogą też go boleć uszy (a tydzień temu byliśmy u laryngologa i wszystko było dobrze). No to zaczynamy kurację, szkoda, że antybiotykową. Lekarka trochę się wahała z tak radykalnym leczeniem, ale stwierdziła, że u tak małych dzieci zwykły katar bardzo szybko przekształca się w infekcję bakteryjną. Tak więc lepiej dmuchać na zimne.

Majandra - już nie karmię piersią od kilku dni, najpierw musiałam zrezygnować z karmienia jedną piersią, bo coś mi się zaczęło robić na otoczce, a potem w drugiej źródełko wyschło (a była to ta, którą Tymo zawsze mniej chętnie ssał i zawsze było w niej mniej pokarmu)...

Aina - uuu, to nie fajnie z tymi kanalikami. Kuba jak był malutki też miał problem z ropiejącymi oczkami, dostawał kropelki o nazwie Tobrex (bodajże) i wszystko się rozeszło po kościach. Co do Viburcolu to mam go zawsze pod ręką. Malutki dostaje czopeczek, jak tylko widzę, że coś się kroi. Pomaga, ale nie na długo i nie tak skutecznie, jakbym chciała :tak:.

Agacis - moja pani pediatra też stwierdziła, że dzieci z alergią pokarmową są bardziej podatne na różnego rodzaju katary, kaszelki i infekcje górnych dróg oddechowych. W dalszym ciągu go wysypuje, ale na razie czekamy i obserwujemy.

Wasze dzieci tak pięknie się śmieją, a mój Tymo dopiero ze dwa trzy razy obdarzył mnie uśmiechem ale takim niepewnym, jakby jeszcze nie bardzo wiedział, po co składa się w taki sposób usteczka.

Shinead - mi też ciarki przeszły po plecach, wcale nie jest mi przyjemnie wiedzieć, że moje dziecko widzi duchy zmarłych gdzieś wokół siebie... I wokół mnie...

Z tymi duchami i aniołkami to mnie przeraziłyście. Ale skoro nasze dzieci do nich sie uśmiechają to chyba nie jest źle.
Mój mały zawsze śpi jak aniołek ale za to budzi się jak diabełek :-D ooo właśnie to robi: stękanie, krzyki, płacz do momentu kiedy otworzy oczy, wtedy jest spokój. Też tak macie?
klavell sama kąpiesz Hnifkę? Ja się właśnie zastanawiam jak ja to będę robić jak mąż wyjedzie. W grudniu nie będzie go 3 tyg a my już będziemy mieszkać sami. Najwyżej mały będzie brudny chodzić :-) (żart)

Mój Stachu też niekiedy obesrwuje aniołki, ale takie jakieś miłe są bo go rozśmieszają.

Kurcze Stacha wciaż trzyma ta wysypka i nie może zejść, odstawiłam niemal wszystko co moze uczulać, co do cholery można by tu jeszcze??????

Co do kanalików - to mi w szpitalu pediatra pokazywała takie specjalne masowanie - raz w dół (od wewnętrznego kącika) 9 cztery razy w górę.

Majandra - kilka z nas kąpie samodzielnie maluszki, więc dlaczego miałabyś nie dać rady :) Ja wtedy kiedy jestem sama to nalewam do wanny mniej wody, a główkę myję mu jeszcze przed kąpielą, w wannie tylko spłukuję.

klavell sama kąpiesz Hnifkę? Ja się właśnie zastanawiam jak ja to będę robić jak mąż wyjedzie. W grudniu nie będzie go 3 tyg a my już będziemy mieszkać sami. Najwyżej mały będzie brudny chodzić :-) (żart)
Iza ja od samego porodu jestem sama z dzieckiem, maz byl ze mna tylko 2 dni po powrocie ze szpitala i od poczatku sama kapie malego, dasz sobie rade tym bardziej ze Omarek coraz wiekszy;)
A ja teraz ciezko czekam na wyjazd
za tydzien odbieramy paszport, za dwa tygodnie szczepienie a 1 grudnia wreszcie lecimy, w koncu odpoczne i moze nawet sie wyspie a babcie, ciotki i wujkowie beda bawic dziecie

Xeone a Ty kiedy lecisz do rodzicow, rozumiem ze do Stanow bo kiedys wspominalas, moi rodzice podobnie jak Twoi wypatruja codziennie nowych zdjec wnuka no i co najmniej raz w tygodniu videokonferencja przez skypa zeby mogli go poogladac na zywo i do niego gadac.:)

Nie ma sie czego bac naprawde od samego poczatku sama ja kapie raz tylko wykapala ja polozna by mi pokazac jak bo w zyciu nie mialam stycznosci z dziecmi i w zyciu nie widzialam jak sie kapie bobaska, a teraz idzie mi to bardzo dobrze...wiele dziewczn sie obawia kapieli dzieciaczkow a to wcale nie tkie trudne u mnie gorsze jest obcinanie pazurkow bo za chiny ludowe nie chce mi na to pozwolic :)))​
A ja mam jeszcze jedno pytanie zauwazylam dzis podczas kapieli ze hanifka ma strasznie sucha skorke na cialku co pomaga na taka skorke...aha i jeszcze jedno czy w polsce jest mleko aptamil dla dzieci

Atruviell witaj w klubie chorych maluszków my też na antybiotyku niestety:-( a zdążyłaś go zaszczepić? Kurcze zaczynam sie bać bo podaję mu antybiotyk trzeci dzień a on dalej tak strasznie kaszle:-(.

Carioca a ile jesteś już na tej diecie? bo u nas wysypka zeszła dopiero po dwóch tygodniach.

Dziewczyny czy waszym maluszkom też zdarza się zezować? bo mój synuś czasami strzeli takiego zeza że aż mi ciarki przechodzą. Nie zawsze ale jednak czasami tak robi.

reklama
Do góry