Ja poznałam plec już na prenatalnych, bo synek się pięknie pokazał, póki co na kolejnej wizycie się potwierdziłoTo u mnie podobnie, codziennie drzemka i jak się uda to spacer. Ale liczę, ze jeszcze będzie lepiej
Czy któraś z Was dziewczyny zna już płeć dziecka?
Jeśli jest opcja dołączenia do wątku prywatnego - to poproszę
reklama
Ale super, ze już wiesz! Czy masz usg na każdej wizycie? Mi lekarz powiedział, ze nie będzie robił mi na każdej wizycie (chyba, ze coś się będzie działo) i że standardowo on robi tylko 4 usg w całej ciąży. Z lekarza jestem bardzo zadowolona, tylko czuję niedosyt tych USG. Ostatnie miałam w 12 tc, to teraz chyba dopiero będę miała w 20tc.Ja poznałam plec już na prenatalnych, bo synek się pięknie pokazał, póki co na kolejnej wizycie się potwierdziło
Żonkaa
Fanka BB :)
Ale super, ze już wiesz! Czy masz usg na każdej wizycie? Mi lekarz powiedział, ze nie będzie robił mi na każdej wizycie (chyba, ze coś się będzie działo) i że standardowo on robi tylko 4 usg w całej ciąży. Z lekarza jestem bardzo zadowolona, tylko czuję niedosyt tych USG. Ostatnie miałam w 12 tc, to teraz chyba dopiero będę miała w 20tc.
Ja mam na każdej wizycie USG. Nie wyobrażam sobie sprawdzenia na każdej wizycie dziecka, a dwa - to też jest ważne przeżycie dla mamy - móc zobaczyć swoje dziecko.
Poza tym nie chcialabym straszyć, ale zdarza się tak, że serce dziecka się zatrzyma ale jest to bardzo niewielki okres czasu, mama jeszcze dobrze się czuje i nie wie, że coś jest nie tak. Gdyby lekarz zrobił USG to można by to wyłapać, a tak? Dowiadujesz się po 2 tygodniach gdy grozi ci sepsa? Tak gdybam, ale różne są historie.
Ja po stracie jestem bardzo przewrażliwiona i chodzę do 2 lekarzy, ze względu na częstsze USG, wychodzę z założenia że lepiej sprawdzić coś za często niż raz za rzadko.
Tak usg mam na każdej wizycie, chodzę prywatnie, tak co 3 tygodnie ze względu na cukrzyce ciążowa, ostatnio już mlody był oceniany wagowo, w przyszłym tyg mam 19 tydzień i wizytę,ale myślę że usg będzie również robione. Z jednej strony dla mnie spokój większy, ale z drugiej nie wiem jaki sens jest robic tak często, e to dla nich kasaAle super, ze już wiesz! Czy masz usg na każdej wizycie? Mi lekarz powiedział, ze nie będzie robił mi na każdej wizycie (chyba, ze coś się będzie działo) i że standardowo on robi tylko 4 usg w całej ciąży. Z lekarza jestem bardzo zadowolona, tylko czuję niedosyt tych USG. Ostatnie miałam w 12 tc, to teraz chyba dopiero będę miała w 20tc.
@Żonkaa akurat bicie serca zawsze sprawdza- tak na chwilę. Też jestem przewrażliwiona i szukałam długo tego lekarza. Ma bardzo dobre opinie.
@karolla91 właśnie też chodzę prywatnie. Powiedziałam, ze jeśli chodzi o koszt to mogę dopłacać za te usg czy częstsze wizyty, ale powiedział, ze nie ma takiej potrzeby. No nic, na kolejnej już go poproszę, żeby zrobił dla mojego komfortu psychicznego.
@karolla91 właśnie też chodzę prywatnie. Powiedziałam, ze jeśli chodzi o koszt to mogę dopłacać za te usg czy częstsze wizyty, ale powiedział, ze nie ma takiej potrzeby. No nic, na kolejnej już go poproszę, żeby zrobił dla mojego komfortu psychicznego.
Owca91
Moderator
Hej, u mnie ruchy lekko odczuwalne są, ostatnio ucichły ale syn ma jeszcze sporo miejsca Ja robiłam badania genetyczne z krwi, więc płeć znałam już przed pierwszymi prenatalnymi badaniami.
Usg mam na każdej wizycie, chodzę do lekarza polecanego na NFZ oraz prywatnie. Jestem spokojniejsza jak dwóch kontroluje i choć na NFZ sprzęt kijowy to doktor zawsze spojrzy co u małego. A ręce mi drętwieją tylko jak się źle położę i np leżę na jednej długo. Tylko ja biorę acard 150 a to też trochę rozrzedza krew, więc może przez to mam mniejsze drętwienia. Bardziej mi drętwiały przed ciąża niż w ciąży
Usg mam na każdej wizycie, chodzę do lekarza polecanego na NFZ oraz prywatnie. Jestem spokojniejsza jak dwóch kontroluje i choć na NFZ sprzęt kijowy to doktor zawsze spojrzy co u małego. A ręce mi drętwieją tylko jak się źle położę i np leżę na jednej długo. Tylko ja biorę acard 150 a to też trochę rozrzedza krew, więc może przez to mam mniejsze drętwienia. Bardziej mi drętwiały przed ciąża niż w ciąży
Też czuje te ruchy już ale niezbyt często, czasem 2 razy dziennie,czasem wcale,ale to jeszcze wcześnie,ma czasHej, u mnie ruchy lekko odczuwalne są, ostatnio ucichły ale syn ma jeszcze sporo miejsca Ja robiłam badania genetyczne z krwi, więc płeć znałam już przed pierwszymi prenatalnymi badaniami.
No ja też biorę acard 150, ale faktycznie dużo leżę na lewej stronie to może dlatego.
Też chciałam jeszcze na NFZ chodzić dodatkowo ale tu i tak mam częste wizyty więc zrezygnowałam poza tym jestem jeszcze pod opieką położnej i diabetologa w szpitalu więc też czuje się bezpieczniej, bo analizują również przebieg ciąży
reklama
Owca91
Moderator
Też czuje te ruchy już ale niezbyt często, czasem 2 razy dziennie,czasem wcale,ale to jeszcze wcześnie,ma czas
No ja też biorę acard 150, ale faktycznie dużo leżę na lewej stronie to może dlatego.
Też chciałam jeszcze na NFZ chodzić dodatkowo ale tu i tak mam częste wizyty więc zrezygnowałam poza tym jestem jeszcze pod opieką położnej i diabetologa w szpitalu więc też czuje się bezpieczniej, bo analizują również przebieg ciąży
No to możliwe że od leżenia na jednej stronie, ja też dużo na lewej leżę bo Mi na żołądek nie naciska nic i nie dostaje turbozgagi I super, że jesteś pod opieką położnej i diabetologa w szpitalu, na pewno spokojniejsza jesteś tak zaopiekowana od kilku stron
Ja jestem z Trójmiasta
Podziel się: