reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wrześniowe mamy 2020

Ja prenatalne mam 22 lipca. Długo myślałam nad tym czy się zdecydować. A to na tym badaniu da sie określić bliżej dokładniejszej wagi przy porodzie? Jeśli chodzi o takie lekkie stawianie w dole brzucha i lekki ból jak przy okresie to też to odczuwam od kilku tygodni a mam obecnie 29 tydzień i mam krótszą szyjke tzn 34.

reklama
Ja prenatalne mam 22 lipca. Długo myślałam nad tym czy się zdecydować. A to na tym badaniu da sie określić bliżej dokładniejszej wagi przy porodzie? Jeśli chodzi o takie lekkie stawianie w dole brzucha i lekki ból jak przy okresie to też to odczuwam od kilku tygodni a mam obecnie 29 tydzień i mam krótszą szyjke tzn 34.
Ja mam usg na każdej wizycie co 3tyg./miesiąc, ale zapisałam sie dodatkowo do specjalisty od takiego usg na 30.07. Zawsze jest określona przybliżona waga dziecka i sprawdzane podstawowe parametry, w tym obwód główki, brzuszka, długość kości udowej, serduszko. Poza tym przy cukrzycy ciążowej mogą cos wiecej sprawdzać.
Jestem w 31 tyg. +2 dni i miałam ostatnio szyjkę 30 mm i nie wiem teraz ile mogla się jeszcze skrócić:(
Co do twardnien brzucha to wieczorami mogę mieć, ale w duzej mierze to Maluch rozpycha się i też powstaje uczucie napięcia calego brzucha. Mam tez sporadycznie bóle brzucha jak na okres. Doszło do tego jeszcze kłucie w pochwie i w spojeniu łonowym (coś jak krotkie dźgnięcia),położna mówi, ze to normalne, bo dziecko jest główką w dole i moze uciskać i uderzać.
Też macie takie dziwne klucia lub cos w tym stylu?

Witajcie, ja wczoraj miałam wizytę i wszystko jest ok:) mała wazy 1300g jutro zaczynamy 29tydzien wiec waga w normie :) muszę monitorować wagę bo dwie wcześniejsze ciąże miałam z tym problem tzn córka miała podejrzenie hipotrofii a syn już urodził się z hipotrofią. Póki co waga małej jest ok i poczułam dużą ulgę :)

Mi brzuch czasami tez się spina ale nie boli mnie nic ani nie kłuje. Muszę powtorzyc badanie glukozy bo Pani w rejestracji się pomyliła i zrobiła mi badania na krzywa cukrowa inulinową a nie glukozy:( bleee a tak się cieszyłam ze mam to z głowy..

Witajcie, ja wczoraj miałam wizytę i wszystko jest ok:) mała wazy 1300g jutro zaczynamy 29tydzien wiec waga w normie :) muszę monitorować wagę bo dwie wcześniejsze ciąże miałam z tym problem tzn córka miała podejrzenie hipotrofii a syn już urodził się z hipotrofią. Póki co waga małej jest ok i poczułam dużą ulgę :)

Mi brzuch czasami tez się spina ale nie boli mnie nic ani nie kłuje. Muszę powtorzyc badanie glukozy bo Pani w rejestracji się pomyliła i zrobiła mi badania na krzywa cukrowa inulinową a nie glukozy:( bleee a tak się cieszyłam ze mam to z głowy..
Przecież to badanie robi się max raz na pół roku bo mega obciąża organizm...

Momtobe właśnie dlatego wacham się czy robić czy nie.. bo też mi się to nie podoba :/
A co mówi lekarz/diabetolog? Da się zdiagnozować cukrzycę ciążową lub jej brak na podstawie krzywej insulinowej?
Może na początek spróbuj badac się glukometrem codziennie na czczo i godzinę po posiłkach. Norma po posiłkach jest do 140 mg/dl, a najlepiej mieć do 120 mg/dl. Na początek warto przetestować z różnymi produktami, bo każdej po czym innym może skakać cukier.

Sylvia nigdy nie byłam u diabetologa, w żadnej ciazy nie miałam cukrzycy.. ale Może przejdę się i zapytam bo a nóż nie musiałabym powtarzać..

reklama
Do góry