reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wrześniowa Mama jest zadbana!

U mnie z kosmetykami to jest tak,że n ie zwracam szczególnej uwagi jakiej firmy:baffled: Kremy mam z NIVEA,ale w zasadzie to nie lubię kremu na buzi. Bardzo dlugo nie używałam,dopiero jak przeprowadziliśmy się na swoje to zaczęłm codziennie się kremować. Mamy prysznic i odrazu zaczęła wysuszac mi się skóra. Kupująć tusz oglądam szczoteczkę:krótka i gęsta. Taka najlepiej pokrywa rzęsy. Beznadziejne są tusze z AVONu. Używam peelingu do twarzy obowiązkowo i kremu zmiękczającego do stóp(nienawidzę po pumeksie takiej niepokremowanej:wściekła/y:). Do tego scrub jak mi się chce. Jakiś balsam,bez różnicy. Nie kupuję za dużo kosmetyków do pielęgnacji,choć nie raz mnie korci jakaś maseczka do twarzy,czy ciała,ale i tak wiem,że nie będzie mi się chciało tym wszystkim smarować. taki leń ze mnie:szok:
Mam jednak problem ze skórą na brzuchu i cyckach. Coś dobrego na poprawienie elastyczności. Hruda nasze guru kosmetyczne poleć nam coś:confused::-D

reklama
Larcia - dzieki, znam choc tu, w Kiderminster nie zauwazylam niestety.
Bede w Londku to nie omieszkam!
Justyna - co do kremow pojedrniajacych to nie wymyslono jeszcze takkiego ktory, po zastosowaniu, raz dzinnie ujedrnilby skore w sposob widoczny. Zawsze polecam profilaktyke ale jak juz jest 'po ptakach';-) to peeling, scrub rekawica lub taka naturalna gabka za kazdym razem przy porannym prysznicu ( ale okolice piersi ostrozniej!) i kremowac. Ja polecam kremy bogate w olejki eteryczne jak z kopru wloskiego, geranium, ale tez cynamonem i kawa!

Hruda wypowiedz sie prosze jako ekspertka o kosmetykach Clinique...Warto nie warto?

Hruda wypowiedz sie prosze jako ekspertka o kosmetykach Clinique...Warto nie warto?
ekspertka w kosmetykach WSZYSTKICHnie jestem, bo bazuje na skladach i tym weryfikuje kosmetyk - czy wartsosciowy czy raczej bazujacy wylacznie na rekalmie - a sladow WSZYSTKICH kosmetykow nie znam:zawstydzona/y: - a z Clinique znam tylko kolorowke, fluidy...i jakies wysuszajace byly wiec moze nie do konca takie 'z gornej polki':baffled:...ale, przyznam, skladow 'bialej' kosmetyki (pielegnacyjnej) tej firmy nie znam...daj mi czas, sprawdze Tu w jakies drogerii:tak:
Atru - ten sprawdzony depilator chemiczy to firmy Veet, podobno super...ale wydaje mi sie sporo zalezy od wlasciwosci posiadacza...wlosa!

Hruda kochana jestes ze poswiecasz dla nas czas na tym watku i udzielasz dobrych wskazowek:-)
A to jest sklad maski Clinique,ktora aktualnie uzywam

TURNAROUND 15-MINUTE FACIAL

Maska z tej linii jest ciekawym produktem – działa szybko, bo już w tytułowe 15 minut, doraźnie odświeża twarz, a stosowana przez dłuższy czas daje ładny, pożądany rezultat gładszej, bardziej rozjaśnionej i wolnej od wyprysków skóry.

w pół roku, przy regularnym stosowaniu co najmniej raz w tygodniu, da się zużyć może połowę tej pojemności. Tej maski nie nakłada się dużo, wręcz przeciwnie – efekt osiąga się, pokrywając skórę twarzy cieniutką warstwą specyfiku.

Peeling-maseczka z linii Turnaround. Daje efekt blasku i gładkości jak po mikrodermabrazji - ale jest znacznie łagodniejsza. Odkrywa jaśniejszą i gładszą skórę i daje efekt rozjaśnienia, dzięki specjalnej mieszance substancji złuszczających. Zawiera też połyskujące drobinki.

Preparat ten wspomaga i reguluje odnowę komórkową skóry poprzez lekkie działanie złuszczające. Dzięki temu przyczynia się do wygładzenia, rozjaśnienia zszarzałej cery, a jednocześnie łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Zawiera - acetylo glukozaminę. Jest to amino-cukier, będący pochodną glukozy. Związek ten jest jedną z naturalnych substancji występujących w skórze, która jest produkowana przez nasz organizm. Rola acetylo glukozaminy to udział w intensywnym nawilżaniu naskórka, poza tym wykazano, iż związek ten zastosowany w dużym stężeniu jest pomocny w leczeniu zranień, podrażnień i stanów zapalnych skóry.

Ponizej opisane składniki zawarte w tym niezwykłym preparacie:

siarczan cholesterolu - związek o charakterze lipidowym, który reguluje grubość skóry i wpływa na wzmocnienie wewnętrznych warstw naskórka. Aby proces złuszczania nie był zbyt intensywny, nie spowodował, że naskórek stanie się zbyt cienki, do kremu dodano siarczan cholesterolu, który ma zapobiegać złuszczaniu komórek jeszcze nie gotowych do tego procesu. Pomaga on jak gdyby mocniej przymocować te komórki do zewnętrznych warstw naskórka i w ten sposób przedłużyć ich okres życia.

wyciąg z zarodków pszennych oraz jęczmienia- skladniki skutecznie odżywiające

Wyciąg z szałwii mający pewne właściwości antyutleniające, antybakteryjne i lekko matowiące skórę

Nawilżające i zapobiegające utracie wilgoci: fosfolipidy sojowe, argininę (jeden z aminokwasów), kwas linolenowy, cholesterol, glicerynę, hialuronian sodu i skwalen.
W skład kremu wchodzi też tzw. matrixyl (palmitoyl pentapeptide-3) jest to syntetyczny peptyd (peptydy to związki powstałe z połączenia conajmniej dwóch aminokwasów), który wzmacnia i zapobiega zniszczeniom włókien kolagenowych, chroniąc przed zmarszczkami i redukując już istniejące, płytkie zmarszczki powierzchniowe.

Poza tym w kremie występuje witamina E - chroniąca przed wolnymi rodnikami i kofeina.

Mika, której drobinki rozświetlają cerę.

Jedne z pierwszych składników kremu to związki silikonowe, dzięki czemu po zastosowaniu pozostawia on wrażenie miłej w dotyku skóry.

Krem zawiera też kilka związków redukujących nadmiar łoju.

Hruda mam jeszcze pytanie a mianowicie co myslisz o domowym zluszczaniu kwasem glikolowym?
Dwa lata temu robilam ten zabieg kremem Glyco-A.Efekty byly fenomenalne,gladziutka skora bez rozszerzonych porow,ale ile sie nacierpialam w czasie tej kuracji to szok.Przez miesiac musialam nakladac blokery przeciw promieniowaniu UV na to gruba warstwe pudru a twarz wygladala jak spekana ziemia na pustyni.Oczywiscie po aplikacji kremu na noc twarz szczypie,piecze i robi sie buraczana.
Robilam to wszystko poniewaz mam cere nastolatki.To znaczy- zaskurniki,rozszerzone pory i od czasu do czasu wypryski.

reklama
Prawda jest taka ze ja TO uwielbiam - kosmetyke w jej szerokim rozuminiu. Pasjonuje mnie to a kazde pytanie traktuje jak wyzwanie..wiec nie meczycie mnie!
a kiedy bede miala dosc lub nie bede umiala odpowiedziec na jakies pytanko to powiem...tzn napisze.
Poza tym staram sie i tak skracac swoje wypowiedzi bo czasem kolaborat by wyszedl...i chyba tylko on ciekwilby mnie.

Zawiera - acetylo glukozaminę. Jest to amino-cukier, będący pochodną glukozy.
To dobry skladnik - cukry w kosmetykach maja za zadanie nawilzania bo wiaza wode w komorkach...ten skladnik jest chemiczny, nie naturalny ale przemilcze to;-)
siarczan cholesterolu - związek o charakterze lipidowym, który reguluje grubość skóry i wpływa na wzmocnienie wewnętrznych warstw naskórka. Aby proces złuszczania nie był zbyt intensywny, nie spowodował, że naskórek stanie się zbyt cienki, do kremu dodano siarczan cholesterolu, który ma zapobiegać złuszczaniu komórek jeszcze nie gotowych do tego procesu. Pomaga on jak gdyby mocniej przymocować te komórki do zewnętrznych warstw naskórka i w ten sposób przedłużyć ich okres życia.
- to czysto chemiczny skaldnik ale dobrze za dba o zdrowe komorki a nie zluszcza wszystkiego po calosci;-)

wyciąg z zarodków pszennych oraz jęczmienia- skladniki skutecznie odżywiające
- ten skladnik bardzo mi sie podoba: bogaty w fitohormony ktore rowzniez zapobiegaja podraznieniom skory i obnizaja prog wrazliwosci
Wyciąg z szałwii mający pewne właściwości antyutleniające, antybakteryjne i lekko matowiące skórę
- no cos w tym z prawdy choc tej szalwi musialobyc dosc sporo
Nawilżające i zapobiegające utracie wilgoci: fosfolipidy sojowe, argininę (jeden z aminokwasów), kwas linolenowy, cholesterol, glicerynę, hialuronian sodu i skwalen.
- bardzo, bardzo dobre skladniki i naturalne
W skład kremu wchodzi też tzw. matrixyl (palmitoyl pentapeptide-3) jest to syntetyczny peptyd (peptydy to związki powstałe z połączenia conajmniej dwóch aminokwasów), który wzmacnia i zapobiega zniszczeniom włókien kolagenowych, chroniąc przed zmarszczkami i redukując już istniejące, płytkie zmarszczki powierzchniowe.
- ten mi sie nie podoba bo to czysta chemia...nie znam
Poza tym w kremie występuje witamina E - chroniąca przed wolnymi rodnikami i kofeina.
- po co ta kofeina? ona rozgrzewa, a skoro ta maska ma zluszczac to po co jeszcze zaogniac sytuacje? moze dlatego wlasnie zeby skora byla czerwona zebys czula ze COS dziala:baffled:
Mika, której drobinki rozświetlają cerę.
- to ma dac efekt wygladzenia cery - , taki kosmetyczny optyczny trik

Poza tym nie napisalas innych skladnikow o ktorych producenci nie wspominaja jak konserwanty, wypelniacze, czyli po prostu caly sklad. Ale to co wymienili jest ok choc dla mnie ciut skomplikowane dla cery...ale to w koncy maska zluszczajaca wiec skomplikowana.
Co do domowych zluszczan glikolowych mam mieszane uczucia. Jesli pomagaja to dlaczego nie, ale z umiarem. I wazne zeby wykonywac je kiedy skora nie ma wykwitow zapalnych no i dbac o zabezp. skory przed sloncem.
A twoja cera - z opisu - wymaga stosowania preparatow witaminowych i bogatych w mikroelememty -ktore wzmacniaja skore.
Bardzo wazna i przynoszaca rezulaty widoczne w porawie wygladu cery jest dieta: tu mozna posilkowac sie suplementami( efekty widoczne po minimum 3 miesiacach kuracji) czyli: kawsy omega 3 (olej w kapsulkach np lniany lub z wiesiolka lub tran rybny), witaminy z grupy B (algi np spirulina) i cynk.

Do góry