reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Dziewczyny!!!!!!!!!!!
Mam nowe dla mnie wiadomości i potrzebuje waszego doświadczenia i wiedzy większej ode mnie. Rozmawiałam telefonicznie z moim ENDO wiec mam tylko szybkie i suche wiadomości:
Gabrysi teryoglobulina wyniosła 10, 5. nie wiem jaka jest norma, ale MA tarczyce. Umiejscowioną niewiadomo gdzie. Scyntygrafia w pozniejszym wieku. PRzypominam Gabi ma 11 miesięcy. teraz o TSH. Miesiąc temu ft4 bylo w normie a tsh 8,8 i kazal zwiększyc dawke kiedys codziennie 25 letroxu, podniósł do 25/31,5 czyli 1 tabletka 25 naprzemiennie 1,1/4 tabletki letroxu. Dzis po miesiącu tsh spadło tylko do 7,25 wiec nieznacznie. Kazał zwiększyć 1 tabletka naprzemiennie 1,1/5 letroxu.
Tak wiec o o chodzi skoro tsh ma ciagle zawyzone a ft4 w NORMIE. :-( przysadka jej fiksuje??????? powiedział ze teraz spotykamy sie dopiero w sierpniu... :-( tak czy inaczej sama jej sprawdze poziom hormonów na włąsny rachunek... Mialyscie takie doswiadczenia?

reklama
kurcze ja Ci nie poradze:no:
sprawdzalam ojje wyniki to przy wysokim tsh i ft4 nie bylo prawidlowe.
u nas tsg niestety ok.0,4 wiec szans na tarczyce raczej nie mamy:-(
bylam dzis na komisji lekarskiej w sparwie zasilku pilegnacyjego.jutro juz bedzie decyzja!iekawe czy dostaniemy

Na pewno dostaniecie. :-) Wiec mi wpłyneło 600 zł wiec za 4 miesiace tak jak mowilam. Cofneli sie do dnia złozenia wniosku czyli do lutego. Trzymamy kciuki.
Pozdrawiam.
A co z tym normalnym FT4 przy zawyzonym tsh ??? NIkt mi nie odpowiedzial...

Na pewno dostaniecie. :-) Wiec mi wpłyneło 600 zł wiec za 4 miesiace tak jak mowilam. Cofneli sie do dnia złozenia wniosku czyli do lutego. Trzymamy kciuki.
Pozdrawiam.
A co z tym normalnym FT4 przy zawyzonym tsh ??? NIkt mi nie odpowiedzial...

My od dwóch wizyt mamy to samo. Nie wiem co to może oznaczać. Jak już pisałam Olek ma tarczycę (sama ją widziałam na USG). Kolejną wizytę mamy 18 czerwca i może coś się wyjaśni z tymi wynikami. A jak nie to poproszę naszą doktor o skierowanie na jakieś inne szczegółowe badania, może przysadki? Ale z drugiej strony przysadka odpowiedzialna jest również za inne hormony np wzrostu, a innych odchyleń od normy u Olka nie ma. Prawdą jest jak to jedna z nas napisała, że jest to bardzo indywidualna choroba i może mieć rózne podłoże, nie tylko brak czy niedorozwinięcie, albo guzki tarczycy.
Pozdrawiam

My od dwóch wizyt mamy to samo. Nie wiem co to może oznaczać. Jak już pisałam Olek ma tarczycę (sama ją widziałam na USG). Kolejną wizytę mamy 18 czerwca i może coś się wyjaśni z tymi wynikami. A jak nie to poproszę naszą doktor o skierowanie na jakieś inne szczegółowe badania, może przysadki? Ale z drugiej strony przysadka odpowiedzialna jest również za inne hormony np wzrostu, a innych odchyleń od normy u Olka nie ma. Prawdą jest jak to jedna z nas napisała, że jest to bardzo indywidualna choroba i może mieć rózne podłoże, nie tylko brak czy niedorozwinięcie, albo guzki tarczycy.
Pozdrawiam
Witam!W przypadku mojej córeczki jest teraz odwrotnie FT4 jest w granicach normy hormony też a TSH poniżej normy.Wcześniej brała letrox w jeden dzień 50 ,a w drugi 37,5 to było już poniżej normy endo.zmniejszyła dawkę eutyrox w jeden dzień 25 a w drugi dzień37,5 i TSH dalej poniżej normy a reszta w normie.Napiszcie co o tym , mam sądzić córeczka ma dopiero 3,5m-ca.pozdrawiam.

LONIA to normale. U tak małych dzieci zawsze zaczyna się od dawki 50, a jek jest dobra tolerancja leku to TSH spada i teraz lekarz będzie stopniowo zmniejszał dawkę aż TSH się unormuje. U nas też tak było do 10 miesiąca kiedy braliśmy 25, wtedy TSH skoczyło do 9 i musieliśmy zwiększyć do 1i1/4 tabletki. Po tej korekcie mamy cały czas TSH za wysokie ale FT3 i FT4 w górnych granicach normy i czekamy na kolejną wizytę.
Pozdrawiam

u nas na poczatku było 50,potem przez jakis czas 50,potem 37,5 ale po 3 mieisacach znow 50 i teraz j0,
,uz 62,5

no i nie dostaismy orzeczenia:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
bede skaldac odwolanie,moze drugim razem przejdzie
jednym slowem napisali ze ma zdrowe dziecko
powinna skaladac jaka mala byla jeszcze rehabilitowana i nie chodzila a teraz dupa
wiec jak ktoras ma polroczne dziaciatka albo takie do roku co jeszcze nie chodzi to skladajacie bo bedzie wiecej powiklan a tym samym powodow zeb0y ,przyznac orzeczenie

hej witam wszystkich !!!:-)
jestem tu nowa, moja córcia ma teraz skończone 2 mc i oczywiscie niedoczynność tarczycy. Z badan przesiewowych wyszło bardzo wysokie TSH az 130.50, wiec od razu trafilismy do endo, ale zeby nie opisywac Wam calej historii powiem tylko, ze przez ponad mc podawałam jej zle tabletke bo lekarka nic nie wspomniałą ze musze odczekac poł godz i dopiero karmić !!! jak sie o tym dowiedziałam to wpadłam w histerię, powiedziałam ze nigdy wiecej tam juz z małą nie pojde i zaczełam szukać po znajomych jakiegos dobrego endo, w koncu sie udało mamy super lekarza, w końcu wyniki sie poprawiły a ja drżę tylko teraz zeby ten miesiąć nie miał wpływu na rozwój Alicji. Ech dziewczyny nie ma to jednak jak prywatnie trafić do lekarza, jak sie da to jak najdalek omijać państwową służbe zdrowia.:no:
Pozdrawiam Was serdecznie i mam nadzieje ze u naszych dzieciaków bedzie wszystko dobrze.

Emma-co za lekarka zeby nie powiedziala o czasie!
braksłow
ja chodze panstwowo ale do Instytutu Matki i dziecka w Wawie wiec renomowana placówka:-D:-D:-D:-D:-D
moja Wewronika miala TSH z bibuly 276!!!!!

my dzis mialysmy wuzyete
dawka zostala 62,5mg ale po niedzieli bede dzownic i pytac o wynik.
kolejna wziyta za 5 mieisseya potem jak bedzie dobrze to juz koljene co pol roku.
pytałam o usg-pani doktor powiedziala ze by zrobiła ale mala na sam widok białego fartuch zblizajecego sie do niej od razu wyje wiec nie dąłaby sobie zrobic usg
wiec pozniej....

reklama
A juz Ci moge odpowiedzieć co to za szpital : Wojewódzki Zespół Ochrony Zdrowia Matki Dziecka i Młodzieży w Katowicach, wydawałoby sie , że powinni wiedziec co robia, a tu prosze...
No nic tylko sie teraz modlić, zeby mała zdrowo sie rozwijała, niedawno miała badania i TSH jest w normie 0,9 a norma jest do 8,6 takze spadło rekordowo, podniesione ma troche FT4, ale zmniejszony jest juz eutyrox takze powinno i to sie obnizyc. Ostatnio przez ten podniesiony FT4 to jest okropnie płaczliwa i rozdrażniona, nawet nie wiedziałam ze to przez to, dopiero lekarka mi uświadomiła.
Dzieki ze ktos sie do mnie odezwał, bo juz czasem to płakać mi sie chce na to ze moja córcia zachorowała.
Pozdrawiam wszystkich

Do góry