reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Witaj Basik
widze ze mamy córki w podobnym wieku;)na szczescie u nas obylo sie bez kardiologa,gastrologa itp,ale z racji dlugiej zoltczki oparlo sie na neurologu,rehabilitacji,do tego przy okazji alergia i problemy z bioderkami.
ale u nas tez jest wszysko ok.mala sie swietnie rozwija:tak::tak::tak::-):-):-):-):-):-) jest bardzo inteligentna i rezolutna.

Iza co u Ciebie?urodzilas juz?

to ja sie pochwalę ze 12listopada zostałam szczesliwa mamą pięknego chłopczyka:-):-):-):-):-) ma na imię Cezary, wazył 3350g i miał 54cm.póki co jest dobrze,najwaznijesze żeby był najedzony i miał sucho.w nocy wstaję co 3-4godziny więc nie jest zle,bo młody szybko się najada to daje mamie pospac:tak::tak::tak::tak::tak:
dziewczyny poki co zadowolone z braciszka,maz na opiece wiec mi pomaga.
rodzilam w koncu naturalnie.
pozdrawiam wszytskie

reklama
Cześć,

Anabuba gratulacje z okazji narodzin Cezarego:) Niech Wam się zdrowo chowa:-)

Ja też jestem już po, 23 listopada urodziłam drugą córeczkę, wczoraj odebrałam wyniki na tarczycę, całe szczęście jest zdrowa. Urodziłam przez cesarkę, powoli dochodzę już do siebie, moja nie chce tyle spać bez jedzonka co Twój synek, ciągle jest głodna:-) Póki co przyzwyczajamy się powoli do nowej sytuacji, choć nie ukrywam że jest ciężko, starsza córeczka ma dwa latka i nie do końca rozumie co się dzieje. Przez mój pobyt w szpitalu znów zaczęła siusiać do majtek, a było już tak dobrze. Mam nadzieję, że szybko przystosuje się do nowej sytuacji.

Witaj Basik na forum. U nas córeczka miała problem z bioderkami, do tej pory walczę też z alergią, w sumie nie do końca wiadomo na co córeczka jest uczulona, prawdopodobnie jest to skaza białkowa. Wierzę że moja córeczka też będzie się dobrze rozwijała jak Wasze pociechy:-)

pozdrawiam

Witajcie kochane mamuski:)gratulacje anabuba i iza:).iza moja tez miała dlugo problem z bioderkami i nosiła ta pieluszke frejki.jest ogólnie zdrowa ale niestety tez cwiczona bo ma troche niskie napiecie.:(.cwicze ja wojta.a tak to u nas wkółko macieju od grudnia wirusy i teraz najmłodsza z synem zapalenie oskrzeli i zastrzyki maja:(.katastrofa :(!!!a natalka sama robi siusiu do nocnika i kupke,jedynie na noc ma pampersa i na dwór,duzo w mowie poszła ale dalej chwiejnosc przy chodzeniu:(.z tarczycy juz nie vwyjdzie bo miała obnizone pol tabletki i po 2 miesiacach sie pogorszylo,TSH urosło do 40!wiec juz nie bedzie odstawiania calkowitego.dziewczyny czy wy tez tak macie tyle roboty ze czasu i dnia jeszcze brakuje na inne rzeczy?pozdrawiam was:)

Hej Dziewczyny,

Loniu my leczymy się w Opolu, więc niestety nie pomogę Ci:(

Wisienko, mi również brakuje czasu na wszystko. Po prostu doba trwa za krótko:) Nas również grypa dopadła, musiałam przełożyć wizytę u endokrynologa, jedziemy w przyszłym tygodniu. Zastanawiam się jak będzie u nas z odstawieniem leku, bo nasz lekarz stwierdził, że w przypadku naszej córci nie ma takiej możliwości, aby tarczyca zaczęła sama pracować, miała zbyt wysokie TSH.
Moja córeczka też już sama robi siusiu do nocniczka już od jakiegoś miesiąca, pampersy też daję tylko na noc i na dłuższy spacer. Zaczęła sama jeść. Tylko z mówieniem idzie jej ciężko:( Pierwsze zdanie już powiedziała, ale ogólnie mało słów używa. Codziennie czekam z niecierpliwością kiedy w końcu się rozkręci.

Pozdrawiam wszystkie Mamuśki

czesc dziewczyny
Iza gratulacje!
moja Weronika prze 3 rokiem niewiele gadala ale jak poszla do przedszkola to teraz jej sie buzia nie zamyka-doslownie-gada spiewa itd itd.
i tez nosila poduszke frejki,tyle ze ona miala zwikeszone napiecie z powodu dlugiej zoltaczki,wiec tez ja rehabilitowalam,dotego miala skaze bialkowa i inna laregie pokarmowa ale to jzu za nami(zostal indyk i poziomki),i miala udroznianie kanalizki lzowe wiec tez troche ylo.a teraz smiga jak trza,biega rosnie,jest bardzo pogodna,wiec zobaczcycie ze wasze pociechy tez beda tak dobrze szly;)
ja Cezarego wynikow nie znam tych z pietki,ale skoro do tego czasu nikt ie zadzwonil tzn ze jest dobrze;):tak::tak::tak::tak::tak:

co do krotkiej doby-owszem jest zcasami za krtkoa,tymbardziej jak jest mal roznica wieku miedzy dziecmi
ale jako juz doswiadczona mama 3 dzieci :-p powiem wam ze kazde kolejne dziecko uczy coraz lepszej organizacji hehehehe:)
tylo na to trzeba chwile czasu
buziaki

Witam jestem na tym temacie nowa i jeszcze nie przestudiowalam calosci mam jednak pytanie?

U mojej obecnie 3.5 tyg. Corki badania przesiewowe wykazaly graniczne normy tsh i dzis ponawialam test...mam pytanie co jesli wyjdzie ze ma niedoczynnosc tarczycy czy leki podane po skonczonym 4 tygodniu nie beda podane za pozno? Wszedzie czytam, ze liczy sie czas i nalezy rozpoczac leczenie w 3-4 tygodniu zycia a u nas bedzie juz 5:(
Czy te kilka dni zwloki zle rokuje?? Bardzo sie martwie:(

bella83
myślę, że nie powinnaś się martwić skoro normy są graniczne to znaczy, że Twoja córeczka produkuje hormon tylko może nieco za mało. Jestem pewna, że lekarze nie czekaliby z podaniem hormonu, gdyby miało to mieć znaczący wpływ na rozwój dziecka. Po prostu można z tym zaczekać. Szczególnie, że może się okazać, że wyniki się uregulowały.
Mój Olek dostał hormon w 6 dobie życia, ale testy wykazały duże odstępstwo od normy, a po powtórzeniu badania w 6 dniu od razu dostał dużą dawkę. 12 lutego Olek kończy 5 lat. Jest fajnym chłopcem, który codziennie przed pójściem do przedszkola łyka "tabkę". Przedszkolanki były w szoku jak się dowiedziały, że ma problem z tarczycą (nie doczytały ankiety:-)).
U Was to pewnie przejściowe skoro wyniki są graniczne, ale pocieszam, że da się tym żyć zupełnie normalnie.
Pozdrawiam i trzymam kciuki, żeby wszystko było OK.

Hej dziewczyny,
ale tu długo nikt nie zaglądał...

Jestem właśnie po wizycie u endokrynologa, w związku z tym iż moja córcia (ma teraz 2 lata i 8 miesięcy) mało mówi kazał nam pójść do laryngologa, całe szczęście udało nam się dziś zrobić badanie i słuch jest w porządku. Odstawienia hormonów u nas nie będzie, lekarz powiedział, że nie ma sensu, bo tarczyca i tak nie zacznie pracować. Byłam u innego endokrynologa i to samo potwierdził, zrobił usg i stwierdził, że córeczka tarczycy prawie nie ma. Tak więc pożegnałam się z szansą całkowitego uleczenia:( Miałyśmy robiony wiek kostny i jest przyspieszony o 4 miesiące.

Moja młodsza pociecha ma się dobrze, choć też nie obyło się bez lekarzy. Urodziła się z lekkim niedotlenieniem i musimy robić kontrolne usg główki co 2 miesiące, bo jeden parametr jest lekko zawyżony. Ogólnie rozwija się dobrze , ma skończone 8 miesięcy, sama siada, raczkuje i wstaje już od miesiąca. Tylko tez nie chce nic mówić, tak jak starsza córa. U nas to chyba rodzinne:)

Pozdrawiam Was Mamuśki

Czesc Dziewczyny,

czy orientujecie sie moze czy 4 tyg. niemowlęciu mozna na własną ręke zrobic badania TSH? Moja Zuzia miala pobieraną krew do badań przesiewowych, ale jak wiadomo na wyniki się czeka nawet 2 miesiące. Ja mam hashimoto i pół ciąży walczyłam ze skokami TSH. Strasznie sie teraz boję o córcie. Moze mozna na własna reke zrobic badanie krwi takime maleństwu?

reklama
Hej Mmonika81,

ja swojej drugiej córeczce robiłam badania w czwartej dobie życia. Byłam u nas w szpitalnym laboratorium, tam panie kazały mi podpisać tylko zgodę na pobranie. Też nie chciałam czekać na testy przesiewowe, więc zrobiłam na własna rękę.
Mam nadzieję, że u Was wszystko dobrze się skończy.

Pozdrawiam

Do góry