reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wrodzona niedoczynność tarczycy

Jak po takim czasie rozwija się córka? Czy wiadomo już jaka jest przyczyna choroby u Was? Jak spadało tsh? Szybko po włączeniu leczenia?

reklama
Dawno nie zaglądałam na ten wątek. Michał ma 11 miesięcy i co 3 miesiące robione tsh które nie przekracza 1.5. Nie byliśmy na usg tarczycy. Z czasem zapomnieliśmy o niej. Rozwija się dobrze. Może pozno zaczął raczkować i siadać ale tez jest duży i grubiutki :) na 11 miesięcy 12,5 kg to dużo. Jest wesoły, raczkuje jak wyścigówka po mieszkaniu, już prawie chodzi.
Jedyne co mi
Spędza sen z powiek to ta żółtaczka która trwała prawie 4 miesiące. Do dziś nie znam odpowiedzi dlaczego tak wyszło. Narazie dajemy mu czas na rozwój. Obserwuje go i z czasem zobaczymy :)

Dawno nie zaglądałam na ten wątek. Michał ma 11 miesięcy i co 3 miesiące robione tsh które nie przekracza 1.5. Nie byliśmy na usg tarczycy. Z czasem zapomnieliśmy o niej. Rozwija się dobrze. Może pozno zaczął raczkować i siadać ale tez jest duży i grubiutki :) na 11 miesięcy 12,5 kg to dużo. Jest wesoły, raczkuje jak wyścigówka po mieszkaniu, już prawie chodzi.
Jedyne co mi
Spędza sen z powiek to ta żółtaczka która trwała prawie 4 miesiące. Do dziś nie znam odpowiedzi dlaczego tak wyszło. Narazie dajemy mu czas na rozwój. Obserwuje go i z czasem zobaczymy :)
Żółtaczka przedłużona jest właśnie przy niedoczynnosci tarczycy. Życzę dobrego rozwoju i dużo zdrowia:)

Żółtaczka przedłużona jest właśnie przy niedoczynnosci tarczycy. Życzę dobrego rozwoju i dużo zdrowia:)
Nie jest to tylko przy niedoczynnosci tarczycy.
przyczyn jest tyle ile przypadków ☺️ U każdego co innego. Wychodzi na to ze u nas była żółtaczka od pokarmu kobiecego. Najczęstszy przypadek.
syn zaraz kończy rok. Póki co rozwija się prawidłowo. Badania ma robione co jakiś czas i są w normach.

Hej dziewczyny, czy są tu jakieś mamy których dzieci miały rozpoznaną niedoczynność tarczycy z opóźnieniem? U nas wdrożono leczenie dopiero po 10tyg, TSH 15-20. Po miesiącu leczenia TSH 5, niby w normie ale wysokie. Jak rozwijają się takie dzieci?

Jeśli chodzi o objawy, to wszystkie ksiązkowe: senność (nie wybudzała się na jedzenie), powolne przybieranie, zaparcia, wydęty brzuch, ochrypły głos, przepuklina pępkowa, marmurkowa skóra, lekko wystający język.

(Chętnie pogadam również na priv)
Hej. Ja mialam 13 lat i TSH 105. Przy takim wyniku juz tylko moglam spac. Teraz mam 19 i jest tragicznie. Problemy z koncentracja ciagle zmeczenie tygodniowe zaparcia. Nie wiem co mam zrobić czuje sie jak wrak. Zastanawiam się nad jakimś oddziałem neurologicznym może tam mi powiedzą bo mam wrażenie że ten stan z TSH 105 po prostu mi mozg zniszczył...:((((((( co to jest za zycie jestem taka mloda !!!!!!

Witam, drogie mamusie, moja córeczka urodzona po terminie z niedoczynnością tarczycy z wolem rozlanym i 5 krotnie powiększonym. Obecnie 2 latka, obniżone napięcie mięśniowe jestesmy pod opieką fizjo. Może mi ktoś napisać jak było z mową u waszych dzieci? Bo moja zna parę slow i zaczyna mnie to martwić 😢

Witam, poszukuję informacji na temat wrodzonej niedoczynności tarczycy spowodowanej niedoborem jodu. Jestem w 31tc, mam niedoczynność tarczycy leczoną Letroxem w dawce 50, przez całą ciążę nie suplementowałam jodu, ponieważ tak zaleciła moje endokrynolog, nie stosowałam tez soli jodowanej 😔 zmieniłam lekarza i okazało się, że był to duży błąd, a moja córeczka prawdopodobnie urodzi się z wrodzoną niedoczynnością tarczycy 😔
Przeczytałam już cały wątek, wiem, ze leczenie musi być jak najszybciej wdrożone, aby miała szansę na normalne życie, jednak bardzo się o nią martwię.
Czy są tu jeszcze mamy, które rozmawiały kilka lat temu? Jak rozwijają się Wasze dzieci? Czy niedoczynność tarczycy zostawiła po sobie jakiś ślad? Jak sobie radzą z nauką?

Witam, poszukuję informacji na temat wrodzonej niedoczynności tarczycy spowodowanej niedoborem jodu. Jestem w 31tc, mam niedoczynność tarczycy leczoną Letroxem w dawce 50, przez całą ciążę nie suplementowałam jodu, ponieważ tak zaleciła moje endokrynolog, nie stosowałam tez soli jodowanej 😔 zmieniłam lekarza i okazało się, że był to duży błąd, a moja córeczka prawdopodobnie urodzi się z wrodzoną niedoczynnością tarczycy 😔
Przeczytałam już cały wątek, wiem, ze leczenie musi być jak najszybciej wdrożone, aby miała szansę na normalne życie, jednak bardzo się o nią martwię.
Czy są tu jeszcze mamy, które rozmawiały kilka lat temu? Jak rozwijają się Wasze dzieci? Czy niedoczynność tarczycy zostawiła po sobie jakiś ślad? Jak sobie radzą z nauką?

Hej, jak rozwinęła się Twoja sytuacja? Mam nadzieję, że mały człowiek urodził się zdrowy i bez wady tarczycy :)
Ja w maju urodziłam córeczkę u której w badaniach przesiewowych wykryto wrodzona wadę tarczycy.

Chętnie wymienię się doświadczeniem i posłucham o rozwoju Waszych dzieciaków z wrodzona wada tarczycy.
Pozdrawiam :)

reklama
Witam dziewczyny. Choruje na niedoczynność tarczycy, zgodnie z zaleceniem lekarza zbadałam córce TSH i wynik wynosi 3,3 normy to 0.73-8.35. Córka ma skończone 7 miesięcy. Czy taki wynik to powód do niepokoju?

Do góry