reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wracamy do pracy - żłobek, niania czy babcia?

ja od stycznia chodze do pracy w soboty i wtedy z mala zostaje tatus:) i wyraznie oboje lubia te dni:)
teraz , od lutego, mam zamiar dolozyc jeszcze 2 dni w tygodniu. Do opieki nad Maura bedzie przychodzila najprawdopodobniej mama mjej kolezanki:) Sytuacja dla mnie super. Babeczka fajna, sprawdzona, znam ja od wlasnego dziecinstwa, mieszka blok obok. Prace niedawno stracila i siedzi w domu. Poza tym ma 3 letnia wnuczke, wiec odswiezone tematy opieki nad dzieckiem:)
Na razie umowilysmy sie na 2xw tyg. po 3-4 godzinki, bo ja bede chodzic na popoludniowe zmiany. Mam nadzieje , ze plan wypali i obie bedziemy zadowolone. No i oczywiscie Maura. Jak wszystko bedzie ok, to od marca ruszam z pelnym etatem. Az sie boje!!:)
Zostala mi do ustalenia kwestia finansowa. Ile za godzine zarabiaja nianie? Myslalam na razie o 10zl za godz. Jak godzin dojdzie wiecej(codziennie po 8) to wtedy jakies 8zl za godz. Myslicie ,ze to w porzadku?

reklama
Ja myślę że tak. Niania bez specjalnych kwalifikacji nie powinna narzekać! To takie laseczki po pedagogice co przy okazji angielskiego uczą i w ogóle biora po 12zł więc myślę ze spoko.

ja się nie znam, myślę, że dużo zależy od miasta. mam trochę doświadczenia z pedagogiką i jak sobie przypomnę kto tam studiował to jednak wiem, że to wcale nie lepsza niania co ma wykształcenie... a ceny pewnie też zależą od miasta. w Warszawie za te pieniądze (jak tak przeliczyłam te 8zł ile wyjdzie na miesiąc) to myślę, że byłoby ciężko znaleźć.

Z tego co mi wiadomo nianie w Wawie biorą od 12-18zł/godz. Jeśli chodzi o kielce to też cena min.to 10 zł/godz.a jak jest w innych miastach nie wiem.Jeśli chodzi o kwalifikacje niani to ja niestety nie zgadzam się że takie nianie są lepsze-wiem to z autopsji...

czyli min.10zl. ok.DZIEKI

rysia- nie bardzo zrozumialam, ktore nianie sa wg Ciebie lepsze ?

ja doswiadczenia w temacie nie mam, ale bardziej przekonuja mnie nianie, ktore maja doswiadczenie, troche starsze,niz mlode studentki, z wiedza wykuta z podrecznikow, same dzieci nie majace. Po prostu na wiele rzeczy parza one z innej perspektywy, maja inne priorytety. Sama wiem, jak to sie u mnie pozmienialo po urodzeniu Maury:)) No ale trzeba po prostu trafic na dobra nianie,bo wiadomo od kazdej reguly sa wyjatki;))

czyli min.10zl. ok.DZIEKI

rysia- nie bardzo zrozumialam, ktore nianie sa wg Ciebie lepsze ?

ja doswiadczenia w temacie nie mam, ale bardziej przekonuja mnie nianie, ktore maja doswiadczenie, troche starsze,niz mlode studentki, z wiedza wykuta z podrecznikow, same dzieci nie majace. Po prostu na wiele rzeczy parza one z innej perspektywy, maja inne priorytety. Sama wiem, jak to sie u mnie pozmienialo po urodzeniu Maury:)) No ale trzeba po prostu trafic na dobra nianie,bo wiadomo od kazdej reguly sa wyjatki;))
chodziło mi o to że te wykwalifikowane zazwyczaj wcale nie są lepsze (zazwyczaj są tylko droższe) a wcale lepiej się nie opiekują dzieciakami niż te początkujące.Sama przez jakiś czas opiekowałam się w wawie dzieckiem znajomych i nie raz rozmawiałam i obserwowałam te "wykwalifikowane"starsze nianie które zamiast zajmować się dzieckiem czytały gazetki czy plotkowały przez telefon a dzieci "opiekowały" się sobą same.Do mnie osobiście bardziej przemawiają młodsze nianie bo wg.mnie mają więcej energii i pomysłu na spędzanie akywnego czasu z maluszkiem niż te starsze znudzone już kolejnym dzieckiem którym się opiekują...no ale to tylko moje zdanie (a jest takie bo może zbyt często trafiałam na te "wyjątki"):-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
ale moriam to przecież ma kogoś znajomego, a to OGROMNA różnica. ja widziałam te nianie wykształcone od tej drugiej strony i niestety ani bym nie chciała, żeby moim dzieckiem się zajęły ani nie chciałabym, żeby moje dziecko taką panią w przedszkolu czy szkole miało...
zależy od człowieka, nie ma reguły

ale moriam to przecież ma kogoś znajomego, a to OGROMNA różnica. ja widziałam te nianie wykształcone od tej drugiej strony i niestety ani bym nie chciała, żeby moim dzieckiem się zajęły ani nie chciałabym, żeby moje dziecko taką panią w przedszkolu czy szkole miało...
zależy od człowieka, nie ma reguły
Tak wiem że Moriam ma kogoś znajomego i to nie wątpliwie jest wielki plus:-)Ja po prostu ogólnie napisałam co uważam o tych młodszych i tych nieco starszych (wykwalifikowanych) nianiach bo uwierzcie mi że przez prawie 4 lata z wieloma miałam do czynienia i niestety nie wyrobiłam sobie o większości "wykwalifikowanych"nianiach najlepszego zdania ale tak jak już napisałam może po prostu miałam "szczęście"trafiać na te "wyjątkowe" przypadki;-)

Ja opiekowałam się dzieciaczkami jako nastolatka jakieś 9-10 lat temu i wtedy dostawałam 10 zł/h, ale tak jak napisałyście w Warszawie jest troche inaczej, no i dużo zależy od możliwości finansowych rodziców.

Moriam, zazdroszcze Ci tej możliwości spokojnego powrotu do pracy. Znajoma zaufana osoba do opieki to bardzo dużo w dzisiejszych czasach :)

reklama
Do góry