reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

reklama
My wczoraj spróbowaliśmy soczku jabłkowo-marchwiowego i najpierw Kuba się krzywił i nie chciał, więc spróbowałam pół godz.później i najpierw trochę marudził, a potem wypił cały (60 ml) :). Zobaczymy, czy dzisiaj wypije. Kaszka z malinami dalej smakuje, ale niestety Kubuś troszkę miał problemy ze zrobieniem kupki. Dzisiaj zrobiłam mu kleik kukurydziany na mleku, dodałam trochę banana i nawet smakowało :). A nie wiecie dlaczego nie ma żadnej kaszki kukurydzianej już z mlekiem, żeby można było dodać tylko wody - takie są wygodniejsze w przygotowaniu !???

wiecie co wyczytałam apropos kaszek, czy rano czy wieczorem?
cyt. z książki "Uśnij wreszcie": Wiadomo, że niektóre pokarmy mają właściwości stymulujące, inne natomiast - uspokajające. I tak na przykład proteiny (mięso) wywołują pobudzenie, zaś węglowodany (makaron, kasze) ułatwiają zasypianie. Dlatego dzieciom podajemy zwykle proteiny w południe, a węglowodany wieczorem.

Magdaleona a ja wczoraj przydybałam męża jak dawał Polce czekoladkę (!!!) do polizania :p eh, ci faceci ;D ;D ;D
Zuzia1 spróbuj rozcieńczać soczek, lepiej jak się nasze dzieciaki przyzwyczają do rozcieńczonego, bo to przecież cukier i będzie szkodził na ząbki (jak takowe się pojawią ;)) - chyba że Kuba pije samą wodę, u nas niestety Pola nie lubi...

Papajka - oczywiście rozcieńczamy soczki. Niestety na drugi dzień mały już soczku nie pił. Wczoraj dawałam mu jabłkowy (bo już przed urlopem pił) i też nie chciał. Przed wczoraj próbowaliśmy mu dać brzoskwinię ze słoiczka, ale też nie smakowało (za to mnie bardzo ;D). Wczoraj poszłam w stronę warzyw (dynia z ziemniaczkami Hippa - dostaliśmy w pakiecie reklamowym dzień wcześniej) i Kubuś zjadł pół słoiczka !!! :).

moja też uwielbia dynie z ziemniaczkami hippa. wogóle hipp najbardziej jej smakuje i ma chyba największy wybór jeśli chodzi o smaki

Po południu próbowałam dać małemu butlę z Bebilonem i niestety znowu klapa... Potem próbowałam przez sen, ale miał taki odlot, że zupełnie nie chciał ssać. Nie wiem, co on będzie pił, jak wrócę do pracy :(. A czasu coraz mniej ::).

Zuzia1 ja naprawdę miałam to samo!!!!!!! ode mnie nie chciała jeść z butelki,-odwracała główkę i płakała i ja po kwadransie "wymiękałam" :-[ i to tydzień przed powrotem!!! Spróbuj koniecznie "zmianę otoczenia" i niech karmi Tata, a potem bądź konsekwentna i w domku też tego nie zmieniaj, ja początkowo ściągałam pokarm i stopniowo rezygnowałam z karmień dziennych (u mnie w pracy nie ma mozliwości żeby sciągać pokarm-niestety) :-[ a może chodź na karmienie do Babci ??? - to też jest wyjście
a z soczkiem to wczoraj opatentowaliśmy, że pije ale z butelki nuka z lateksowym smoczkiem (takim żółtym) i to odwróconym ;D ;D ;D ;D ;D tj, dziurka na dół :D a mleczko tylko avent 8) a wcześniej męczyliśmy się nawet łyżeczką ??? chyba chodzi o to że jest "kumiasta" i wie że soczek z cycusia nie leci - bo avent technikę ssania ma najbardziej zbliżoną do naturalnej no i w nocy karmi mama ;D ;D ;D

reklama
Zuzia1 i jescze jedno, dlaczego Bebilon ??? to nie jest mleczko tylko preparat mlekozastępczy, jeśli nie masz wyraźnych wskazań (typu alergia-stwierdzona!!!) spróbuj normalne mleczko tylko np. HA-delikatniejsze. My też mamy bebilon-ale nie dawaliśmy Małej- tak na wszelki wypadek-jak ew. wyjdzie jakaś alergia, żeby niebiegać po receptę ;) ale próbowaliśmy też nan- i lipa :( toleruje tylko bebiko ;D ;D ;D

Do góry