reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzamy nowe pokarmy

U nas też jest więcej niż 5 karmień, ale wcale się tym nie przejmuję. Nie wszystko da się zamknąć w sztywne reguły. Moje dziecko jest szczęśliwe, dobrze przybiera na wadze, ale do nadwagi mu daleko;-) i najważniejsze, że jedząc mniej a częściej nie ulewa. A wcześniej mieliśmy z tym straszne problemy:eek:.
Vici - tak to już jest, że niektórzy dopiero jak zrobią dziecku krzywdę, to zaczynają myśleć. Szkoda tylko tych dzieci....

reklama
HEJKA
a u nas 5 x jedzonko
1. śniadanko mleko modyfokowane 220
2. II śniadanko owoce/jogurt z owocami słoiczek lub śiweże
3. obiadek albo słoiczek albo coraz częściej sama gotuję-poniżej moje dylematy:-D
4. podwieczorek: owoce- najczęściej słoiczek ew. świeże jabłka, banany, winogrona
5. kolacja 220 mleka plus 2 miareczki kaszki

a z tym obiadem to jest zabawa: porcja na 2 dni, mięsko: zazwyczaj kurczak, czasami cielęcina, indyk (pytanie do BUBY-gdzie kupujesz takie wyrafinowane cuda jak np. królik?, kasza jaglana-szukam od 2 tygodni i nic!), z marchewką, pietruszką, selerem, porem, po ugotowaniu wyjmuję mięso, oddzielnie na parze gotuję warzywa, te wymienione plus brokuły, brukselka, ziemniaczki-ostatnio dodałam wszystko i nie chciała :no: a więc mieszam: mięsko+warzywa+woda i ubijam to tłuczkiem do ziemniaków:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D jak robiłam żyrafą to było za rzadkie

spadam bo Polka:-)

zasnęła.;-)zapomniałam dodać, że jeśli nie ziemniaczki to ryż. i od miesiąca co drugi dzień do tego żółtko. czasami zapominam więc wychodzi co 3, 4.
do tego soczki, ale Poleczka również pije niewiele. chociaż wczoraj zrobiłam świeży z marchewki i wypiła 60 ml - co jest sukcesem:-)

poradzę się jeszcze naszego kwietniowego eksperta;-) BUBA co my byśmy bez Ciebie zrobiły:happy: jak to jest z tym żółtkiem, rozumiem by nie mieszać z mięsem? zbyt kaloryczne?

aha a w sobotę jak byłam w limie to pediatra mi doradziła żeby na kolację dawać Poleczce zupkę warzywną:szok::szok::szok::szok::szok::szok::confused::confused::confused: argumentując że Pola waży 9700gram:no:
zgłupiałam-ale mnie nie przekonała:cool2:

Jejku, jak wasze maluszki malo jedza!!
Viki wcina:
180 kaszki na sniadanie
potem obfity deserek
220-240 zupa
znowu deserek
180 zupy
2-3 razy po 180 kaszki
i wazy ledwo 8kg :baffled:

Priscilla nam nasz pediatra zalecił 5 posiłków po 200-220 gram każdy:happy: ale oczywiście nie sugeruj się tym, spadam bo polka gryzie mi telefon:cool2::cool2::cool2:

Zuzia pewnie ze skoro maly nie ulewa a byl z tym klopocik jak je mniej a czesciej to sie tego narazie trzymajcie :-) jestes doswiadczona mama :-) ja dopiero sie wdrazam ;-)
Papajka tak,tak zoltko na przemian z mieskiem dlatego zeby nie bylo za tlusto i za duzo bialka!!! 100 gram zoltka to 314 kalorii i az 15,5 gram bialka i 28,2 gram tluszczu a weglowodanow ma malutko bo tylko 0,3 grama.Miesko,kaszki i tp mam albo ze sklepu ze zdrowa(np w Galmoku) zywnoscia albo od siostry ktora ma malego alergika no i jezdzi po te cuda specjalnie gdzies za wawe.
A co do tej zupki przed snem to wydaje mi sie ze lekarka dobrze Ci radzi.Mleko zawiera bardzo duzo tluszczu a zupka ma malo kalorii ale za to skladniki ktore daja dziecku sile na rozwuj ruchowy i jest rowniez syta. :-)
Priscilla oj lakomczuszek,lakomczuszek maly z Viki :-D :-D :-D

Nam tez lekarz zaleci 5 posilkow dziennie ale jak mam wyeliminowac wieczorne objadanie sie? Musialabym sie przemeczyc z tydzien i nie dawac jej nic jest po 20 - a to oznacza nieprzespane noce. Przyznam szczerze, ze na razie nie mam sily aby sie tego podjac :-)

Ta dziewczyna daje prawie samo mleko bo za dlugo musi karmic lyzeczka i jej wygodnie.Tylko jak dziecko ma sie nauczyc z lyzeczki skoro jej prawie nie dostaje:confused:

reklama
Vici - może nie będzie musiało jeść łyżeczką, bo będzie dostawać hamburgery, pizze i frytki, a do tego łyżeczki nie trzeba;-).

Do góry