reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WÓZKI

Miśka, ja mam już dla drugiego dziecka wózek Emmaljunga (chyba nazywa się duo smart czy smart duo ;-) gondola, a potem siedzisko spacerówki) i nim się przejedzie przez wszystko - czy to piach na plaży, śnieg, wertepy, nierówności, itd. itp. Niezniszczalny. Dodatkowo w większości sytuacji prowadzi się jedną ręką (no chyba że na plaży ;-)). Jako drugi wózek do auta mam Peg Perego Pliko3.

reklama
Poszukuję opinii na temat wózka casualplay citta CasualPlay Citta
Czy ktoś ma?? Byłby to mój 2 wózek, musi być koniecznie w typie parasolki (wożony w bagażniku auta, na szybkie zakupy). Obecnie użytkuję buzza 3 i jestem z niego zadowolona, składa się jednak do dośc dużych rozmiarów (jak dla mnie), a ponieważ mam małe auto potzrbujęczegość mniejszego.

Osobiście polecam wózki marki CHICCO. Razem z bratową i naszymi pociechami przestestowałyśmy wszelkie możliwe podłoża (od piasków po cegiełki ) bardzo poręczne i zwrotne do tego leciutkie co jest ważne jak trzeba wejść na 2 piętro z maluszkiem i 2 letnim diabłem wcielonym:)
Bratowa kupiła w sklepie stacjonarnym w Poznaniu. Ja zamówłam w sklepie internetowym www.e-zabawka.pl serdecznie polecam zwłaszcza serie trio (komplet fotelik nosidełko i wózek) całuski:*

A ja polecam wózek mikado. Nie jest ciężki, ma bardzo dużą gondolę co jest bardzo ważne gdy dziecko rodzi się w zimę i trzeba je bardzo bobrze okryć aby nie zmarzło, bardzo dobrze się prowadzi. Mikado posiada również bardzo dobry serwis. Zadzwoniłam do firmy powiedziałam, że odpadł mi drucik od blokady koła. Bez problemu przysłali mi taki drucik i to za darmo.

ja mam Casualplay Citta i w sumie nie wiem co Ci o nim napisać
Niby wózek fajny zle sie nie jezdzi, ale jakos nie dogaduję się z nim dobrze
Ciezko sie go podbija pod krawezniki, raczki jakos się trzesą przy jezdzie i siedzonko jest bardzo wąskie, przynajmniej juz na mojego 15m-cznego za małe
Fajna sprawa, ze oparcie rozkłada się na zupełnie płasko i można wozić w nim maluszka, więc dla Twojej dzieciny wózeczek w sam raz

reklama
Witam wszystkich zainteresowanych!
Postanowiłam wypowiedzieć się w temacie wyboru odpowiedniego wózka dla dziecka, ponieważ jako doświadczona mama prawie dwuletniej Julci wiem jaki to problem. Od urodzenia małej używałam już trzech wózków . Pierwszy z nich GRACO QUATTRO DELUXE zupełnie nie sprawdził się jako wózek dla noworodka: posiada wkładkę której przeznaczeniem „ podobno” jest transportowanie właśnie noworodka – ktoś kto to wymyślił miał chyba źle w głowie. Po odwróceniu budy której przestawienie ma niby umożliwić obserwacje dziecka, całkowicie uniemożliwia się cyrkulację powietrza, poza tym dziecko jest na wysokości niemalże rur wydechowych samochodów. Serwis tych weózków pozostawia naprawdę wiele do życzenia. Wózek ten dostałam od kuzynki więc darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby. Lepiej się sprawdza jako spacerówka dla starszego dziecka. Kolejny wózek w mojej karierze mamuśki to Teutonia Pixxel 06. Ma niewiele wad: pierwszą jest cena, po złożeniu jest dość duży oraz dla mnie mieszkanki trzeciego piętra bez windy, w miarę przybierania na wadzę przez mojego szkraba robił się za ciężki. Po za wymienionymi na temat tego wózka mogę bić tylko peany bo jest naprawdę super. Zostawiłam go sobie dla następnego bobasa ;-). W związku z wnoszeniem i znoszeniem na trzecie piętro wózka z dzieckiem musiałam pomyśleć o czymś dużo lżejszym. Na moje nieszczęście skusiłam się na wózek Bebe Confort Viva plus. Jego naprawdę jedyną zaletą jest waga. To najgorszy wózek jaki chyba wyprodukowano na świecie. Jest to opina wszystkich w mojej rodzinie i wszytkich moich znajomych, którzy próbowali choć raz prowadzić ten wózek. Bardzo źle się prowadzi, jeździł dobrze tylko po sklepie, w każdym innym terenie czy to miasto czy polne drogi itp. nie sprawdza się. Odradzam wszystkim. Teraz przed pojawieniem się kolejnego dzidzusia myślę o zakupie wózka gondoli. Na razie oglądam tylko w internecie i podba mi się polski wózek Bartatina Classik wersja Alu. Nie widziałam go na żywo ale wydaje mi się sensonym dla noworodka.
Oto kilka rad dla przyszłych mam, które stoją przed wyborem kupna pierwszego wózka:
Nowordkowi potrzebna jest długa i szeroka gondolka zwłaszcza kiedy maluch przychodzi na świat w zimie. Wszelkie wkładki dla noworodków moim zdaniem to pomyłka. Kolejną sprawą są koła dobre piankowe albo pompowane. Dla malucha lepsze pompowane i duże dla rodzica wygodniejsze piankowe i małe. Trzeba zwrózcić uwagę na amortyzacę wózka. To naprawdę ważne zwłaszcza dla noworodka. Przydają się bardzo skrętne koła., oraz duży kosz na zakupy. Jeśli mieszkasz wysoko i nie posiadasz windy zwróć uwagę na ciężar wózka. Dobrze jeśli buda wózak ma odpinany tył tak aby w lecie był dostęp powietrza z obu ston a od góry ochrona przed słońcem. Ważną sprawą jest w gondoli aby jej dno było równe, a w spacerówce sprawdza się rozkładane siedzenie do pozycji leżącej. Kupując spacerówkę zwróć uwagę aby sziedzisko było odpowiednio szerokie i wysokie. Przydatną sprawą jest możliwość ściągania tapicerki do prania. Przy wózkach wielofunkcyjnych ważne jest aby można było przekładać gondolę, siedzisko w obu kierunkach jazdy lub posiadanie przekładanej rączki. Przed zakupem sprawdz czy buda w trakcie składania i rozkładania wydaje dzwięki. Przeszkadza to w trakcie snu dziecka. Jeśli tak jak ja masz mały samochód ważne są gabaryty wózka po złożeniu. Ostatnim co przychodzi mi do głowy to sprawdzenie łatwości składania wózka. Pozdrawiam wszytkie mamy i życzę trafionego wyboru oraz zakupu.

Do góry