reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wodogłowie????????????????????????

julcia_89

Szczęśliwa mama Mikołajka
Za duży obwód główki w stosunku do klatki piersiowej!!!

Byłam dzisiaj u lekarza mały ma obwód główki 45cm a klatki 41cm. Lekarz dal skierowanie do neurologa i na USG główki przezciemiączkowe. Mimo zapewnień że to nie musi byc grozne placze i umieram z nerwów. Miki ma 5,5 miesiąca wazy 7kg i rozwija sie prawidlowo. Dziewczyny tak naprawde potrzebuje wsparcia i kogos kto mial podobna sytuacje. Synek nie siada, ale ladnie trzyma główke, zaczyna sie przewracac z boku na bok, gurzy. Wiem ze jesli bedzie cos nie tak to jest mozliwos wszczepienia zastawki ale to brzmi strasznie. W czwartek mam USG :-(

reklama
Niestety nie miałam takiej sytuacji ale nie martw sie na zapas...Przeciez głowka zawsze jest wieksza od reszty ciałka.Sama mowisz,ze mały rozwija sie dobrze a wydaje mi sie,ze przy takiej diagnozie cos byłoby widac w zachowaniu:tak:jesli tak strasznie sie martwisz,to moze zadzwon do lekarza i popros chociaz o porade telefoniczna..Ja mysle,ze wszystko bedzie dobrze!!W koncu to tylko 4cm!!!!TYLKO!Takie roznice z siatkami centylowymi sie zdarzaja,a lekarze wysyłaja do neurologa z kazdym podejrzeniem bo boja sie odpowiedzialnosci.Trzymam kciuki!:-)

W czwartek mam USG ale nawet nie masz pojęcia jaki to stres przez te 2 dni, ale troszke poczytalam i jakby co sa rozne metody leczenia byle Mały sie dobrze rozwijał. Jakos damy radę. A lekarz mi powiedzial tylko co to jest wodoglowie ale nic poza tym. A szkoda bo chetnie bym sie dowiedziala wiecej. Dziekuje za odpowiedz i czekam na wiecej rad :)

Witam. Nie wiem nic o tym ale myślę że nie powinnaś się martwić tak bardzo. Wodogłowie to chyba jest widoczne wcześniej. Moja kuzynka ma synka który urodził się w szóstym miesiącu i on ma wodogłowie. Ale on również nie siedzi nie mówi i tak było od początku tzn widać było różnicę w rozwoju. Twój synek jest jeszcze za mały aby siadać. Moja córeczka też nie umiała w tym wieku siadać. Wszystko będzie dobrze a że lekarz woli sprawdzić to bardzo dobrze bo co byłoby gdyby coś przeoczono. Nie martw się. Pozdrawiam i trzymam kciuki

Po przeczytaniu twojego postu aż z ciekawości zajrzałam do książeczki zdrowia starszego syna. I patrzę 5,5 miesiąca wymiary głowy 44,5 klatki piersiowej 42. Nigdy nie słyszałam od lekarza podejrzeń o wodogłowie i sama też nigdy bym tego nie posądzała. Syn skończył niedawno 3 lata dobrze się rozwija, szybko zaczął chodzić ( w 10 miesiącu) i nigdy nie miałam podejrzeń, że coś jest nie tak. Porostu ten typ tak ma:-) może jest szczupłej budowy ciała? W 10 miesiącu obw. głowy 47 a klatki 46 czyli ta różnica się zacierała. Myślę, że lekarz był przewrażliwiony na tym punkcie i nie przejmuj się, bo napewno wszystko jest w porządku. :tak:

Julcia moim zdaniem nie masz co sie martwic a i lekarz za wczesnie stawia tak poważna diagnoze bez wyników :szok::szok:
Moja siostra ma synka ,który tez ma dużą głowe ,ma jakies puste przestrzenie w główce ale to nie zadne wodogłowie i ma się to wyrównac do 5 lat ,a pozatym takie duże głowy to u nich rodzinne,tzn.rodzina męża ma takie skłonności ale wszyscy sa zdrowi ...poza

Sprawdziłam teraz obwody głowy mojej córci ,najpier miała małą 34 gł a klatka piersiowa 36...potem 41 głowa a 42 klatka piersiowa ,potem głowa 44 a klatka piersiowa 42 cmm,wymiary były robione co 3 miesiace

Moja córcia siadała ok 7 misiąca ,dobrze siedziała jak miała 8 wiec tym sie nie martw i na siłę go nie sadzaj ,bedzie dobrze:tak: zobaczysz :tak:

sprawdziłam tez w siatkach centylowych i obwód głowy twojego synka mieści się w ogólnych normach, a wazy wręćz idealnie ,gdyby miał wodogłowie to pewnie wazył by za dużo igłowy nie mógł by podnosić...ach ci lekarze

Dziewczyny wyobrazcie sobie że ten lekarz powiedział mi że jego zdaniem w 80% to taki typ budowy ale w 20% moze to byc cos zwiazanego z wodoglowiem dla mnie nawet 1% to bardzo duzo. Pojutrze wszystko się wyjaśni,

Co do siadania to moj synek jest leniuszkiem. Jak lezy na brzuszku to pare minut głowa jest uniesiona bardzo wysoko i bawi się,ale potem mały nudzi sie w tej pozycji. Na pleckach nie unosi główki chociaz wystarczy ze leciutko zlapie go za raczki i juz wstaje :)

Oczywiscie malego nie sadzam na siłę, chociaz widziałam nieudolne próby matek kiedy upychały dzieci między poduszkami, no ale są mamy i matki :(

reklama
Masz racje nie sadzaj:tak:ja tez nie sadzałam.Julia zaczeła siedziec pod koniec 7miesiaca-nalezała do grubaskow wiec jej nie popedzałam.Lezenia na brzuszku nie cierpiała.Widze na zdjeciu,ze dzieciaka masz super zdrowego i nie martw sie jakimis chorymi urojeniami lekarza..Tak jak pisały dziewczyny..przy wodogłowiu zozwoj dziecka jest znacznie ograniczony,to choroba ktora lekarze mysle ze zauwazyliby od razu po urodzeniu..Uszy do gory!!

Do góry