reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

woda mineralna czy gotowana?

juli29

Fanka BB :)
witam proszę o radę doświadczone mamy, od samego początku daje córce gotowana wodą filtrowaną, córka obecnie ma rok i cały czas dostaje taką wodę ewentualnie z dodatkiem odrobiną domowego soku bądź samą. Nie dawałam nigdy mineralnej wody źródlanej dla dzieci a może powinnam? nie wiem co robić proszę o radę

reklama
ja tez :) robie też na niej mleko :) doświadczona to ja tam szczegolnie jeszcze nie jestem, ale kolezanka, matka 2 dzieci w wieku 5 lat powiedziała, ze zawsze dawała swoim dzieciom żywca i miały sie i maja sie dobrze :)

Ostatnia edycja:
Jesli masz filtrowana, dobrą wodę, nie ma sensu kupować butelkowanej- wyrzucone pieniądze.
W Danii, gdzie mieszkam, nawet nie ma czegoś takiego jak "woda dla dzieci" ;-)- wszystkie piją wodę z kranu. I to- nieprzegotowaną :-D. Nie dajmy się zwariować i "nabijac w butelkę wody mineralnej" jej producentom ;-).
Owszem, jest sens używania jej, gdy nie masz pewności, czy woda, którą dajesz dziecku, jest dobra.
Natomiast, gdy dziecko od roku piło wodę z kranu, jaki sens jest teraz zmieniac na butelkowaną ???
Mam troje dzieci- starsi synowie urodzeni i wychowni w Polsce, na "kranówce. Córeczka już po częsci w Danii - tez kranówka, w Polsce i tu.

tez tak myślałam, sama przestałam pić kupowaną w sklepie wodę a tą filtrowaną, bo noszenie baniaków już mnie wkurzyło, a przecież córce daję przegotowaną wodę anie surową, dziękuje za odpowiedźi

Woda źródlana a mineralna to duża różnica. Źródlana nie ma stałości składu i niewiele różni się od dobrej kranówki
Woda mineralna musi mieć odpowiedni poziom minerałów i stałość składu - musi być zgodność z tym co na etykiecie. Ta woda ma swoje określone właściwości. Żywiec to woda źródlana. Jeśli ktoś decyduje się na wodę butelkowaną to mineralną. Inaczej szkoda kasy.

Ostatnia edycja:
W wodach butelkowanych jest jeszcze jeden problem - plastik... Patrzcie na oznaczenia. Na butelce popularnej wody Żywiec - 01 PET (nie wiem jak inne, akurat taką znalazłam w domu):confused2:

466555_461582517254488_881575275_o.png

Skoro Żywiec jest taka beznadziejna to czemu poleca ją Instytut Matki i Dziecka? Na etykiecie są wypisane ilości jonów.

reklama
Do góry