reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u pediatry

Obdzwoniłam wszystkich ortopedów dziecięcych w Krakowie. Terminy zazwyczaj na za miesiąc, ale udało się u jednego zarejestrować małą na wtorek. Jak w Szpitalu w poniedziałek nas ortopeda nie przyjmie (nie mogę się tam dodzwonić) to chromolę i idę prywatnie.

Cholera jasna.. ja od początku ciąży miałam jakąś taką myśl, że muszę pomagać jeśli tylko jakieś dziecko będzie tej pomocy potrzebowało. I ile razy w TV widziałam apel Fundacji TVN to nie mogłam na to pozostać obojętna i zawsze wysyłałam smsy, albo gdy widzę takie ogłoszenia jak to na naszym forum na samej górze to też pomagam... myślałam sobie, że jeśli nigdy nie przejdę obojętnie koło dziecka które tej pomocy potrzebuje, to może w jakiś magiczny sposób uchronię swoje dzieciątko przed złem i chorobami... a tu dupa blada :-(

reklama
Ja dziś byłam na powtórnym usg bioderek, pierwsze było w 6 tygodniu zycia (u nas jest taki zwyczaj i wszystkie dzieci mają robione usg 2 razy). Pani powiedziała, że Oliwka ma bioderka na "piatkę". Ale kazała byc czujna, powiedziała, że takie dziecko ma jeszcze chrząstkę tam, gdzie dorośli mają kosc i że nawet super stawy można zepsuc. Powiedziała, żeby przy przewijaniu dziecka nóżek nie podnosic w górę za stopy, tylko rękę wkładac pod tyłek i kazała robic kółeczka nogami dla zabawy, zeby dalej kostniały zdrowo. Pokazywała mi też jak masowac stopy i nogi, żeby nie zrobiły się koślawe. Pierwszy raz spokałam się z tak wnikliwym ortopedą (poprzednio badał Oliwkę mrukliwy facet). Pokazywała mi na tym usg wszystko po kolei i tłumaczyła. Powiedziała też, że zdrowo jest pieluchowac szeroko malucha tylko na noc do spania nawet do roku :szok:

Joasiek, wiem, że się martwisz, ale dobrze, że tak szybko zdiagnozowano Milenkę. Mojej koleżanki córka nosiła szynę do 1,5 roku. Mała dopiero po zdjęciu uczyła się chodzic. Swoją drogą tak zasuwała po podłodze z tą szyną, że nie jeden chodzący maluch by jej nie dogonił. A teraz ma super proste nogi i żadnych kłopotów. Także trochę się pomęczycie z szyną, ale warto, bo napewno będą efekty.

Dziewczyny, a jak się pielu****e? Jak to wygląda, w jakis sposób te pieluszki założyć? Czy ktoś mógłby mi to opisać żebym wiedziała jak to zrobić :confused: :confused: :confused:

Joasiek, ortopeda mi dziś tłumaczyła - zmierzyła małej odstęp linijką między kolanami, jak Oliwka leżała na plecach i miała szeroko nogi odwiedzione na boki, wyszło 40 cm i taką szeroką kazała zakładac pieluchę tetrową na pampersa (tak ją złozyc, zeby miała 40 cm szerokości). Mówiła też, że jak mała będzie rosła i ta odległosc sie będzie zwiększała, to wtedy należy wkładac pieluszkę flanelową bo tetrowa nie starczy. Ale mówiła, żeby tak zakładac tylko do snu, w dzień nie ma potrzeby przy zdrowych stawach.

Kasiad: ale jak, złożyć pieluchę w taki prostokąt i co na to, jakieś majtki :confused: W jaki sposób się ta pieluszka ma trzymac?

Joasiek, złozyc pieluchę tak, zeby wyszło od kolana do kolana (no może bez przesady, nie do jednego centymetra) i założyc ją na pampersa i na body moze byc, a na to spiochy lub pajacyk. Śpiochy nie mogą byc niestety ciasne przy kłopotach z biodrami tylko luzackie. I jeszcze pani mówiła, że body musi byc zdeczko za duże, żeby nie okalało ciasno biodrek, żeby był luz, i dziecko mogło spokojnie odwodzic móżki na zewnątrz.
A co do tego mierzenia, jaką szeroką pieluchę założyc, to mierzy się, jak dziecko leży samo swobodnie na plecach, najlepiej śpi, bo wtedy nie wierzga nogami, wtedy trzeba dziecku szeroko odwiesc zgięte nóżki na boki i puscic i dopiero wtedy mierzyc (nie trzymając bo wtedy będzie za szeroko).

Hm to troche inaczej w polsce gadaja bo pytalam sie kolezanki i ona mowila ze wkladala 2 pieluchy tetrowe lub jedna taka gruba sztywna flanelowa i to mialo przylegac ciasno do pampersa :confused: i tak robila przy dwojce dzieci a teraz sa zdrowiutkie

Kasiad: ja tak zmierzyłam jak opisałaś... mniej więcej oczywiście, pod kolankami mierzone być miało, tak? Chyba tak, jeśli te pieluszki mają obejmować całe udka na szerokość jak mała ma nóżki na boki... jak to jest możliwe, że u mnie wyszło około 18-20cm a u Ciebie aż 40??? :confused: :szok: :confused:

reklama
Do góry