reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u pediatry

ewamat to mnie pocieszyłaś teraz echh... ;-) Milenka siusia i w nocy i po przebudzeniu. Jutro dalej będę próbowała. Wymyśliłam, że zamiast ją puścić żeby chodziła tak jak dzisiaj, to spróbuję posadzić w krzesełku i poić, poić.... a jak się nie uda, to wieczorem znowu do apteki, bo kupiłam wczoraj ostatnie 2 woreczki.

reklama
Jeszcze trochę się powymądrzam. Joasiu, nie zapomnij jej przed podklejeniem worka dokładnie umyć riwanolem. Moja pediatra twierdzi, ze wynik z woreczka jest tylko wtedy prawidłowy, jak wychodzi wszystko ok. Jeżeli wyjdzie coś nie tak, należy powtórzyć, bo te nieczystości u dziewczynki mogą być wszędzie. Tym bardziej, że robią jeszcze kupy w pieluchę.

Hm... ja słyszałam coś zupełnie innego: że jak się zbiera mocz do badania, to nie należy krocza przemywać wcześniej niczym innym jak tylko bieżącą wodą. Trzeba umyć je dokładnie, usunąć śluz i inne zabrudzenia, ale nie należy stosować żadnych innych środków, bo mają one wpływ na wynik badania.

No to znaczy Kasiad, ze nie pobierałaś Oliwce., bo teraz wszędzie kazali mi stosować Riwanol. Madzie rzeczywiście podmywałam tylko wodą.

No zgadza się, Oliwka nie miała badanego moczu. Pamiętam takie wskazania jeszcze z czasów, kiedy nałogowo Paulinie badałam mocz, bo miała refluks moczu do nerek.
Jednak mimo wszystko wydaje mi się przesadą przecieranie riwanolem krocza, jeśli robi się tylko podstawowe badanie moczu, rozumiem, jeśli się robi posiew, ale przy ogólnym badaniu moczu też Ci Ewamat kazali tym riwanolem przemywać :confused:

Też, ale i tak wychodziło dużo bakterii. A jak zrobiliśmy 2 razy posiew i okazało, że 2 razy wyszła Klebsiella, to prawie umarłam. Dopiero po pobraniu moczu cewnikiem wyszedł czyściuteńki. A ta franca żyje sobie w kale. Niestety taką mamy pamiątkę po intensywnej terapii po urodzeniu.

Ja nic nie slyszalam o myciu rivanolem:no:.Chlopcom jest latwiej złapac mocz.Kondzia jajeczka akurat ladnie mi kiedys wchodzily w te dziurke i siusiu lecialo prosto do woreczka:tak:

Nie wiedziałam o tym riwanolu... troszkę jestem zaskoczona :sorry2: A może być riwanol rozcieńczony wodą? U nas dziś znowu porażka, woreczek co prawda się ładnie trzymał (zrobiłam tak jak napsiałaś ewamat - baaaaardzo dokładnie go wkleiłam we wszystkie fałdki) ale przez godzinę jak byłam rano z małą w domu to zrobiła kilka marnych kropelek i nie było sensu nawet z tym iść :no:

reklama
Do góry