reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty u lekarza, badania, zdjęcia z USG

reklama
Mam pytanko o witaminy i suplementy. Czy jest tu ktos kto nie zazywa NIC ??? Boje sie ze dziecko ma za malo jodu... Na niedoczynnosc biore cala ciaza euthyrox ale endo zalecil tez jod... Jednak w ciazy mialam tyle innych problemow, juz 3 razy w szpitalu itd.. Wyszlo tak ze nie bralam tego jodu :( teraz umieram ze strachu ze moglam zaszkodzic...
ja jeszcze przed ciążą (w maju) zaczęłam zażywać kwas foliowy. jak już zaszłam w ciążę to kupiłam vitaminer prental i tak zażywam. gin mi nie zalecał witamin jedynie kwas foliowy do 26 tc, ostatnio też witaminę D3 bo mam niedobór w organizmie. Jest Ustronianka z jodem, może kup sobie? ponoć polecana w ciąży a pić i tak trzeba to możesz mieć 2w1 :)

Będzie Zofia :-) Jestem bardzo szczęśliwa, dzidzia cudna, pomiary wszystkie w normie. Waży 237 g, dalej jest o ok tydzień mniejsza niż z OM. Zdjęcia wrzucę wieczorem, bo tym razem dostałam i fotki, i płytkę :tak:
gratuluję córci! super że wszystko ok :)

Czesc dziewczy. Bylam dzisiaj na polowkowym w luxmedzie. Nie wiem czy to kwestia lekarza, czy czego, ale to jest bez porownania z usg polowkowym, za ktore zaplacilam 250 zl przed swietami :/
No ale zobaczylam mojego maluszka znowu :) wazy juz 480 g :) ruszal sie slicznie :):)
rośnie jak na drożdżach :) gratuluję :) moja co usg śpi :D

Ja mam wizytę jutro o 12:30 :D Jak znowu nie poznam płci to oszaleję ;D

I zaraz po wybieram się na wielkie zakupy -.- Póki co wchodzę do sklepu i nie wiem na co patrzeć ;) Ale od jutra mam nadzieję nastąpi przełom ;D
no to czekamy z niecierpliwością na info :D

Witam i ja :) Jutro na 9.00 mam byc w Poznaniu na oglądaniu nereczki u tego mojego Smyka.. Mam nadzieje ze jednak bedzie wszystko dobrze... Ale mnie stresior bierze... Gratuluje udanych wizyt ;-)
daj koniecznie znać co powiedział lekarz :) i nie stresuj się, będzie dobrze :*

Dziewczyny gratuluję wizyt.
Zosiasamosia gratki małej Zosi ;-)

Ja też po wizycie. Lekarz powiedział, że rzeczywiście robi się rozwarcie, ale mam iść w czwartek rano do niego na usg to oceni czy zakładamy teraz pessar czy jeszcze obserwujemy.
A tak to ok, przytyłam w sumie 4,5 kg od początku ciąży, hemoglobina spadła więc dostałam żelazo i aspargin na skurcze łydek.

Także w czwartek zapadnie decyzja co do mojej szyjki
gratuluję! :) 4,5 kg... nieźle, ja tyle na plusie miałam na drugiej wizycie u gina :p
to czekamy teraz do czwartku na wieści...

Ja mam 6kg na plusie i stanela mi waga w miejscu jak narazie.

Aha i po wizycie- bedzie chlopczyk Alexander :-)
Wszystkie wymiary w normie, waga 372g, ruszal sie, drapal, skakal, pokazac co ma miedzy nogami nie chcial :D ale sie udalo zobaczyc i jest siusiak :-) ale fajnie wiedziec :-)
gratuluję po raz trzeci :-D

Madziulek będzie dobrze, nie masz co się na zapas stresować! Chociaż ja dziś przed zwykłym usg spałam może z 5 godzin w sumie, dzidzia się kręciła i ja też.
Kurczaczek trzymam kciuki za czwartkową wizytę!
Gwiazdeczka gratuluję synka :-)

Tak jeszcze z dzisiejszego badania to mam w opisie, że cała morfologia jest prawidłowa, ilość wód tak samo, łożysko na ścianie tylnej. Termin porodu wyliczony na 06.06, czyli mniej więcej to samo od pierwszego usg. Lekarz dopytywał, czy my się rodziliśmy w terminie i z jaką wagą. Mówił, że to bardzo często się zdarza i tydzień to nie jest duża różnica. Przeliczone ryzyka chorób genetycznych są jeszcze niższe niż na badaniach z pierwszego trymestru, więc super. Zabawne było pytanie o płeć, lekarz najpierw mierzył kość udową i pyta, czy znamy płeć, ja mówię, że nie, to pyta, czy chcemy wiedzieć, a ja do niego, że tak, ale już sama widzę, że nic między nóżkami nie dynda :-D Mężu jeszcze dopytał, czy na pewno dziewczynka ;-) Łzy mi stanęły w oczach ze wzruszenia, jemu chyba też :-) Powiadomiliśmy wszystkich i szczególnie moje koleżanki zachwycone, że będziemy stroić i rozpieszczać małą księżniczkę :-D Wklejam fotki, na trzecim nóżki i to co między nimi, mam nadzieję, że dziecię wybaczy matce ;-)Zobacz załącznik 602815Zobacz załącznik 602816Zobacz załącznik 602817
ale piękna mała księżniczka :) gratuluję jeszcze raz :)

Ja też po połówkowym. Staś waży 360 g i jest zdrowiutki :) Zdjęcie z palcem w buzi w 4d:)

Hmm coś mi się obraz nie chce załączyc ale wstawiłam na fb:)
fotka piękna :) gratuluję jeszcze raz zdrowego synka :*

zosiasamosia ale masz super fotki wyrazne;D ekstra;D

Swoja droga to juz na tych fotkach z 3d to widac ,ze nasze dzieci roznie wygaldaja z buzki::D niesamowite!!

Hehe ale moje Dzieci (rzekomo dziewczynka) to chyba bedzie podobne do mego M, bo ma duzy nosek patrzac na Wasze foty:p haha a wlasnie moj M , ma dosc spory;P

Kurczaczek, na ile masz to rozwarcie? Gin mowil o jakis przyczynach takiego stanu? U mnie tez chcieli zakladac szew lub pessar. Nie wiem co lepsze, podejrzewam ze co lekarz to opinia... A szyjke jaka masz? Skrocila sie?
Aha, i napisz mi czy lezysz czy polegujesz, czy tez poprostu sie oszczedzasz?

Nanncy - U mnie sytuacja wygląda tak, że szyjkę mam długą, dobrej konsystencji (jak to mówi mój lekarz). Nie mam żadnego nakazu leżenia czy oszczędzania się, jutro na usg mój lekarz podejmie decyzję co dalej. Dopytywałam, czy jak założy mi pessar (bo tylko o tym mówił) to mam się oszczędzać bądź leżeć, powiedział, że 2-3 dni po założeniu owszem, a potem mogę prowadzić normalny tryb życia.Rozwarcie mam wewnętrznego ujścia na 4,2 mm.

Tobie szyjka się skraca, i przy tym pewnie sprawa leczenia bądź zapobiegania wygląda trochę inaczej.

Hej ! Melduję się po wizycie, prawdopodobnie będę miała CÓRECZKĘ :))) Niestety nie byla super ułożona i lekarka nie jest pewna na 100 %. Jak jeszcze pokaże jajka to trudno, ale póki co bardzo się cieszę :)) Warzy 420g, wszystkie parametry w normie, ilość wód ok.

Niestety dołaczam do klubu skróconych szyjek... Dziewczyna siedzi mi na szyjce dupą. :p Mam się oszczędzać, a w miarę możliwości leżeć. Najlepiej z poduszką pod nogami.

Dobrze że zdąrzyłam wczoraj umyć okna póki nie wiedziałam że nie mogę ;))

Melduję się i ja.. Diagnoza jednak potwierdzona, torbielowatość nerki.. Teraz w 30-32tyg musimy koniecznie zrobic usg nerki, zeby zobaczyc czy nie urosla za duza, a potem czekac tylko do porodu.. Pozniej wizyty u urologa i kontrolowanie nerki.. Trzeba zyc dalej, nic nie zrobimy, to wada genetyczna, wiec oby bylo dobrze :) Ost na 3d/4d podala mi wage Malego 562g a dzisiaj na wypisie byla waga 669, wiec juz sama nie wiem, jutro wizyta u mojego gina, wiec zobaczymy. Dziękuję za kciukasy;-)
Stazi zdjecia poszly :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry