reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Witaminy i starania.

Aktualnie nie zaleca się syntetycznego kwasu foliowego, a foliany. Suplementacja powinna być ułożona indywidualnie. Sprawdź poziomy witamin (B12, D3, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy). Warto zrobić morfologię, poziom cukru i insuliny na czczo i sprawdzić tarczycę. Plus aktualizacja szczepień, jeśli np. Nie byłaś szczepiona na różyczkę

reklama
Ja mam wrażenie, że to się bierze tam po prostu dla spokoju ducha, a jednak nie mają one tak dużego wpływu na efekt starań ;-) Nawet na blogmezczyzny.pl/ coś o tym było.

Ostatnia edycja:
Aktualnie nie zaleca się syntetycznego kwasu foliowego, a foliany. Suplementacja powinna być ułożona indywidualnie. Sprawdź poziomy witamin (B12, D3, żelazo, ferrytyna, kwas foliowy). Warto zrobić morfologię, poziom cukru i insuliny na czczo i sprawdzić tarczycę. Plus aktualizacja szczepień, jeśli np. Nie byłaś szczepiona na różyczkę
B12, d3 mam niskie, od zawsze problemy z żelazem - chodzę regularnie na wlewy ;) badania krwi mam robione co 3 miesiące ze względu na anemię, tarczyca ok, cukier i insulina ok :)

Czy macie w takim razie do polecenia coś konkretnego? Narazie biorę prenatal primo + pregna DHA. Moja lekarka rodzinna powiedziała, że zwykle witaminy dla osób starających się o ciążę powinny być ok, mam po prostu któreś wybrać i mamy próbować ;) jeśli przez 4-5 miesięcy nic nie wyjdzie wtedy będziemy bardziej myśleć z nią i ginekologiem co poza tym dołożyć😄 więc szukam poleceń konkretnych witamin które Wy brałyście 😅

reklama
Czy macie w takim razie do polecenia coś konkretnego? Narazie biorę prenatal primo + pregna DHA. Moja lekarka rodzinna powiedziała, że zwykle witaminy dla osób starających się o ciążę powinny być ok, mam po prostu któreś wybrać i mamy próbować ;) jeśli przez 4-5 miesięcy nic nie wyjdzie wtedy będziemy bardziej myśleć z nią i ginekologiem co poza tym dołożyć😄 więc szukam poleceń konkretnych witamin które Wy brałyście 😅
oj, to uzupełnij. Akurat kwas foliowy, B12 i D3 są odpowiedzialne za przemiany komórkowe, a więc za jakość komórek jajowych. Plus ferrytyna powinna być dość wysoko. Dziecko to straszny złodziej żelaza 😉 anemia w ciąży to spory problem i może mieć bardzo przykre skutki.

ja przed ciążą miałam dietę ułożoną przez dobra dietetyczkę. Możesz spojrzeć na akademię płodności, mają fajne przepisy 🙂 i brała Ovarin. Dodatkowo podbijałam B12 witaminą z Naturell (końska dawka z uwagi na zwiększone zapotrzebowanie), jakąś choliną, suplementowałam jod (wg wskazań lekarza) i dha(prenatal). W ciąży prenatal- szału nie ma, ale kwestia przyzwyczajenia 😉 miałam tak wysycony organizm, że pewnie równie dobrze mogłam nie brać witamin 😉

Do góry