reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

witaminy i minerały w ciąży

ja piję soki -ale ograniczam -wole te naturalne i bez cukru (tycie)

a muszynianke też piję-ale czuje jakby miała dziwny smak i czekam chwile aż sie ostoi hihi ale po muszyniance przeszły mi skurcze łydek -ma dużo magnezu i wapnia

doorom musze sobie kupic mleko waniliowe-wiesz nie piłam jeszcze ale mam pzreczucie że to bardzo dobre jest...

reklama
po zbadaniu krzywej cukrowej wyszło, że raczej powinnam mieć dietę i ograniczyć słodycze...itd itp..no i wyniki miałam później znacznie lepsze...także to zależy, ale chyba im mniej słodkiego tym lepiej,:tak: chociaż podobno dzieci lubią bardziej smak słodkich wód płodowych;-):-D..

czesc kobitki :)

jestem juz na początku 4 miesiąca i zaczynam brac witaminy i minerały mi gin poleciła feminatal ...ale on 36 zł kosztuje i jako że nie miałam tyle kupiłam falvit (8z)... porównuje sklad obu witamin i maja zbliżone proporcje więc o co chodzi? że jest taka różnica cenowa?

a wy co brałyscie lub co bierzecie? dziękuję za wszystkie wpisy :)

a ja polecam "ALVEO" oraz "ONYX" firmy Akuna,zaczęłam zażywać pół roku przed ciążą (zażywam do dziś-w pełni naturalne minerały,witaminy i zioła) i nie mam żadnych braków witaminowych,naprawdę warto!!!możecie o tym poczytać,pomoże Wam w odnalezieniu linka google:)pozdrawiam i życzę dużo zdrówka:)

Może was to zainetesuje. Polecam.. Naprawdę ciekawy artykuł!

Dziecko zdrowe już w czasie ciąży
– dzięki witaminie D

Niski poziom witaminy D podczas ciąży może zaburzać wapnienie zębów mlecznych - ostrzegają naukowcy z Kanady podczas Zjazdu Międzynarodowego Związku Dentystów w Toronto. Witamina D może chronić płód przed infekcjami, gdyż pobudza produkcję związku przeciwbakteryjnego w łożysku - odkryli naukowcy z USA. „Lampy solaryjne pomagają nienarodzonym dzieciom w zapobieganiu osteoporozie” – tak brzmiał tytuł jednej z publikacji The Sudany Times. Mnożą się wręcz opracowania naukowe potwierdzające wagę zaopatrywania organizmu w słoneczną witaminę D nie ograniczając się tylko do produktów przemysłu farmaceutycznego oraz suplementów diety.

Brak odpowiedniej ilości witaminy D w organizmie człowieka jest powodem zaburzenia wielu jego funkcji. Od wielu lat powszechnie wiadomym jest to, że głównym skutkiem niedoboru tej witaminy jest u dzieci, młodzieży krzywica, u dorosłych poza nią brak ten prowadzi do osteoporozy. Niedobór witaminy D prowadzi zawsze do zaburzeń procesów przyswajani wapnia i fosforu. Tym samym nasze kości stają się osłabione i zniekształcone, a przyrost masy ciała dziecka powoduje ich wykrzywienie. Może dojść do tak zwanego rozmiękczenia kości, nazywanego osteomalacją, które powoduje częste złamania i zwyrodnienia (skrzywienia) układu kostnego. To jednak tylko niektóre ze skutków. Żniwo niedoboru witaminy D sięga o wiele szerzej. Niedostatek tejże witaminy jest również powodem zapalenia spojówek oraz częstym stanom zapalnym skóry. Wpływa na pogorszenie słuchu, oraz powstanie „dobrego” podłoża do przedwczesnej osteoporozy. Brak witaminy D może również wpływać na zwiększone ryzyko powstawania chorób nowotworowych oraz utrudniać pracę systemu mięśniowego i nerwowego. Można więc, doszukać się w nim przyczyn chorób serca, układu krążenia oraz wszystkich związanych z nieprawidłową pracą układu nerwowego. Pierwszą z nich, jest znana nam wszystkim, depresja jesienno zimowa. Związana bezpośrednio z brakiem naturalnego nasłonecznienia w miesiącach jesienno zimowych występuje przede wszystkich w krajach oddalonych od równika. W Polsce od wielu lat bagatelizuje się jej leczenie nie uwzględniając głównego powodu jej powstania. Najlepszym lekarstwem byłoby po stwierdzeniu niedoboru witaminy D, skierowanie pacjenta cierpiącego na depresję sezonową na czternastodniowy pobyt w kraju leżącym bliżej równika lub recepta do profesjonalnego solarium wyposażonego w odpowiednie, naśladujące słońce lampy.

Witamina D pobudza produkcję związku przeciwbakteryjnego w łożysku, chroniąc tym samym płód przed infekcjami - odkryli naukowcy z USA. Informację podaje pismo “Biology and Reproduction”. Naukowcy z California University w Los Angeles przeprowadzili badania na komórkach ludzkiego trofoblastu, czyli grupy komórek, które tworzą łożysko. Za pomocą łożyska zarodek otrzymuje z krwi matki pokarm i tlen, a oddaje dwutlenek węgla oraz zbędne produkty przemiany materii. Grupa badaczy, hodująca komórki, zdecydowała się na dodanie najbardziej aktywnej formy witaminy D3, którą w naszym organizmie produkują nerki. Uwaga! Produkcja jej formy witaminy jest uzależniona od ogólnej, wystarczająco wysokiej, zawartości jej prekursora wytwarzanego w wątrobie. Okazało się, że pobudzała ona komórki trofoblastu do produkcji przeciwbakteryjnego związku - katelicydyny. Oznacza to, że witamina D zwiększa zdolność łożyska do obrony przed infekcjami bakteryjnymi, np. paciorkowcami, gronkowcami i bakteriami Escherichia coli.

Jak ocenia prowadzący badania dr Martin Hewison, zdolność łożyska do produkcji katelicydyny różni się między kobietami. Jego zdaniem, najnowsze odkrycie wskazuje, że wrodzone zdolności komórek trofoblastu do obrony przeciw bakteriami można znacznie wzmocnić podnosząc poziom witaminy D w organizmie przyszłej mamy.

Możemy zrobić to poprzez dietę bogatą w produkty zawierające witaminę D lub odpowiednie nasłonecznienie doprowadzające do naturalnej syntezy tejże witaminy w skórze.

Warto wiedzieć, że od tysięcy lat człowiek produkuje ją w ponad 90% właśnie w ten naturalny sposób dzięki słońcu i zawartych w nim promieniom ultrafioletowym z pasma UVB. Te życiodajne i zarazem bardzo niebezpieczne w przypadku przedawkowania promienie są jednym z kluczy naszej egzystencji i ewolucji naszego gatunku. Paradoksalne jest również to, że to właśnie one, jako pierwsze odfiltrowywane są przez kosmetyki zawierające filtry przeciwsłoneczne mające na celu naszą ochronę przed „złowrogim” słońcem. Jak widać branża kosmetyczna ma jeszcze dużo do zrobienia na polu zdrowej i rozsądnej ochrony naszej skóry, która w przyszłości nie powinna ograniczać się tylko do rozwiązań połowicznych, przynoszących naszemu gatunkowi często więcej szkód aniżeli pożytku.

Opracowanie: zdrowe-opalanie.pl

:cool:

Ginekolog przepisał mi pewne tabletki.
Od kilku tygodni biore "Folik" (Cena ok. 8zł.) tabletka zawiera 0,4mg kwasu foliowego. Jestem teraz w 15 tyg. ciąży, a tabletki mam zażywać do 16 tyg. więc zostaje tylko tydzień.
Również zażywam Magnez B6, tabletki dojelitowe (ok.17zł.), szczerze mówiąć zdenerwowałam się gdy przepisał mi je lekarz, może z Maleństwem jest coś nie tak, może źle sie odżywiam :-(
Znajome znajomych gdy były w ciaży nie musiały tego zażywać :no:
witam i mam pytanko jakie tabletki dojelitoew przepisał ci lekarz?

Znalazłam coś takiego:

Witamina D

Funkcje:
Witamina D (jako witamina D2, czyli ergokalcyferol i witamina D3 czyli cholekalcyferol) pełni istotną funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości. Witamina ta wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, a także hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu. Jest także niezbędna do optymalnego formowania układu szkieletowego, pośrednio wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca.

Źródła:
Syntetyzowana przez organizm pod wpływem światła słonecznego, występuje w tranie z wątroby ryby, sardynkach, makrelach, śledziach, łososiu, tuńczyku, żółtku jaja, wątrobie, mleku i jego przetworach.

reklama
Problem w tym, że nasz organizm nie do końca radzi sobie z tą spożywczą witaminą D. trudono samemu określić (zjeść ;-) odpowiednią dawkę. Czyytałam, że jeżeli w wątrobie jest nadmiar wit. D ona po prostu niszczy, nie nadmiar, a wszystko... No i takie przedawkowanie wit. D może mieć nieprzyjemne skutki.

Słonecznej witaminy D nie da się przedawkować. Skóra syntezuje promienie słoneczne, magazynuje ja, a organizm się "częstuje" jak ma taką potrzebę :-)

acha. na www.zdrowe-opalanie.pl są jeszcze artykuły o tym, jak np. wit. D wpływa na ząbki i kości dzieciaczków, albo jak niedobór słońca grozi różnymi chorobami. zerknijcie po prostu!

Ostatnia edycja:
Do góry