reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Witamina A i podejrzenie ciąży

Czarna222

Początkująca w BB
Witam serdecznie,
Piszę z takim zapytaniem otóż od 15 marca zażywałam codziennie 1 tabletkę witaminy A, 2500 j.m, ostatnią miesiączkę miałam 12 marca, cykle mam co 26-28 dni, obecnie powinnam już dostać kolejną miesiączkę ale się nie pojawia a temperatura utrzymuje się na poziomie 37 stopni, podejrzewam, że mogę być w ciąży, testu jeszcze nie robiłam, od wczoraj tj. 6 kwietnia przestałam brać tą witaminę A i tu moje pytanie czy zażywanie jej nie wiedząc jeszcze o ciąży może mieć jakieś negatywne skutki dla dziecka? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż bardzo się martwię?

reklama
Mój termin miesiączki wypada od dzisiaj, wczoraj przestałam brać witaminę A tzn, wczoraj już jej nie brałam, więc myślisz że nie powinno to zaszkodzić dziecku??? Dodam, że nie jem wogole wątróbki, marchewkę sporadycznie jak już to nie wiele, a witamine A brałam z uwagi na zmiany skórne. Co o tym sądzisz?
Gdybym była na Twoim miejscu zrobiłabym na spokojnie test. I jeżeli będzie pozytywny zapytała lekarza. Myślę, że jego opinia na 100% Cię uspokoi. Prawda taka, że Twój stres na nic się zda. Ani czasu nie cofniesz, ani tej witaminy z organizmu nie usuniesz.
Druga kwestia jest taka, że wg mnie tabletki, które nawet nie pokrywają 100% dziennego zapotrzebowania, nie są w stanie zagrozić potencjalnej ciąży. Dla pocieszenia powiem Ci, że ja piłam codziennie butelkę soku Marvit z marchewki. Ona pokrywa 100% zapotrzebowania na wit A. Ciąża bezproblemowa, dziecko zdrowe. Obecnie ma 3 lata. Sok piłam dłużej niż ty brałaś tabletki 🙂

reklama
Witam serdecznie,
Piszę z takim zapytaniem otóż od 15 marca zażywałam codziennie 1 tabletkę witaminy A, 2500 j.m, ostatnią miesiączkę miałam 12 marca, cykle mam co 26-28 dni, obecnie powinnam już dostać kolejną miesiączkę ale się nie pojawia a temperatura utrzymuje się na poziomie 37 stopni, podejrzewam, że mogę być w ciąży, testu jeszcze nie robiłam, od wczoraj tj. 6 kwietnia przestałam brać tą witaminę A i tu moje pytanie czy zażywanie jej nie wiedząc jeszcze o ciąży może mieć jakieś negatywne skutki dla dziecka? Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż bardzo się martwię?
Kochana właśnie zrobiłam 2 testy i 2 pozytywne

Ja się chyba zgubilam, 2 watki założyłaś? Bo najpierw mi się wydawało, że odpowiedziałam, ale się nie wysłało a teraz że jestem innym wątku ;) @Sun flower35 Wydaje mi się, że przyswajalność witaminy z marchewki a z retinolu jest inna, ale generalnie też byłabym daleka od paniki, sama w jednej ciąży miałam niepohamowaną ochotę na wątróbkę ;)

Ja się chyba zgubilam, 2 watki założyłaś? Bo najpierw mi się wydawało, że odpowiedziałam, ale się nie wysłało a teraz że jestem innym wątku ;) @Sun flower35 Wydaje mi się, że przyswajalność witaminy z marchewki a z retinolu jest inna, ale generalnie też byłabym daleka od paniki, sama w jednej ciąży miałam niepohamowaną ochotę na wątróbkę ;)
Możliwe że przez przypadek
założyłam 2 wątki bo nie chciało mi dodać, więc próbowałam jeszcze raz na innej grupie. Robiłam 2 testy godzinę temu oba pozytywne. Będę umawiać soe do lekarza jutro😉

Nie mam pojęcia, zawsze mi się wydawało, że lepiej przyswajalna jest naturalna, z pożywienia 🙂
Ale przyznaję, że nie zgłębiałam tematu

Do góry