reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wit. D

G

goszczaca

Gość
Ile dajecie Wit. D w okresie jesienno-zimowym? Moje dziecko ma 21 m. i daję mu jedną kapsułkę. Jaka jest norma, żeby nie zaszkodzić?

reklama
Rozwiązanie
Wit.D bardzo łatwo przedawkowac dlatego najlepiej podawac po konsultacji z lekarzem.Ja moim dzieciom podawałam tylko przez pierwsze 3 mies potem odstawiłam bo szybko zarastało ciemiączko do tej pory nie mielismy problemów z niedoborem wit.d.Moim zdaniem przypadek KATGI był wyjatkowy i nie trzeba się nim sugerować.
Moj przypadek nie jest zadnym wyjatkowym! Ponad 90% ludzi ma niedobory wit d, nie wiedzialas o tym?! I wcale nie jest latwo przedawkowac wit d, bo jest rozpuszczalna w tluszczach wiec jak nie przyjmujesz jej z odpowiednimi posilkami to i tak Ci sie nieprawidlowo wchlonie. Ja pol roku biore 2000j i poziom z 15 podniosl mi sie do 20 wiec dalej mam niedobor, bo minimalny poziom to 30. Oczywiscie i ja i syn przed...
Dawaj mu lepiej tran tym bardziej ze jest okres jesienno zimowy kup tran dla dzieci tam masz dzienna dawke wit d
Plus wazne kwasy omega
z tego co wiem witmwine d podaje się dziecku osobno do roku czasu.
A mały nie pije mleka modyfikowanego?? Bo jak pije to witamina d jest mu dodatkowo nie potrzebna juz
Ja bym przeszła na tran.

Młody pije mleko modyfikowane enfamil, pomyślę nad tym tranem, choć po prawdzie mówiąc on jeszcze Mi nie chorował, pomijając zaczerwienione gardło przy wyżynających się czwórkach.

Młody pije mleko modyfikowane enfamil, pomyślę nad tym tranem, choć po prawdzie mówiąc on jeszcze Mi nie chorował, pomijając zaczerwienione gardło przy wyżynających się czwórkach.
No to nie dawaj juz tej witaminy jak pije mleko ma w mleku zobacz jakie dzienne zapotrzebowanie jest i czy wypija ta dawke w mleku
A tran ogólnie mu dawaj nie tylko na odporosnosc ma wit d na kości i ważne kwasy omega:)

Nie dostarczycie dziecku w pozywieniu dostatecznej ilosci wit d, ba nawet bedac duzo na dworzu w sloneczne dni. Nawet nie wiecie jakie bylo moje zdziwienie kiedy po zrobieniu badan okazalo sie, ze moj syn ma wit d na poziomie 8! To akurat bylo w szpitalu i dostalam opierdziel od lekarza, a co ja bylam winna skoro nasza pediatra kazala podawac wit d tylko do pewnego momentu? A na dworzu przebywamy dlugo. Ja sie jej posluchalam co bylo bledem, bo dziecko powinno brac przez caly rok dawke profilaktyczna, jak ma niedobor to juz przez caly rok musi brac wieksza dawke, moj bierze 1000j.

reklama
reklama
Nie dostarczycie dziecku w pozywieniu dostatecznej ilosci wit d, ba nawet bedac duzo na dworzu w sloneczne dni. Nawet nie wiecie jakie bylo moje zdziwienie kiedy po zrobieniu badan okazalo sie, ze moj syn ma wit d na poziomie 8! To akurat bylo w szpitalu i dostalam opierdziel od lekarza, a co ja bylam winna skoro nasza pediatra kazala podawac wit d tylko do pewnego momentu? A na dworzu przebywamy dlugo. Ja sie jej posluchalam co bylo bledem, bo dziecko powinno brac przez caly rok dawke profilaktyczna, jak ma niedobor to juz przez caly rok musi brac wieksza dawke, moj bierze 1000j.
A mleko modyfikowane pije???
Ja bym dawała tran dla dzieci najlepsze rozwiązanie tym bardziej ze kwasy omega ma.
Jesienią i zima
Niektóre dzieci mają gorsze przyswajanie wit d.
Z pożywienia lepiej się wchlaniaja witaminy a jak dziecko pije mm dużo to ponoć nie musi brać wit d dodatkowo.
Dziwne ze na słońcu tyle i dalej niedobór

Do góry