reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czy Wasze dzieci majac rok pija jeszcze mleko? Wit d

Aniaanka

Fanka BB :)
Hej
Chcialam zapytac czy Wasze dzieci majac rok pija jeszcze mleko? Moje ma 13 m i pije. Konkretnie Bebiko na ktorego pudelku pisze ze ilosc ktora dziennie pije pokrywa w 80% dzienne zapotrzebowanie na wit d. Dlatego daje w kropli 400 mimo ze lekarka mowila by zwiekszyc dawke do 800. Ale nie ufam jej i jeszcze przed zwiekszeniem dawki chce zasiegnac Waszej opinii czy mam dawac dawke 800. Bo dziwne mi sie wydaje ze nie pyta o diete tylko z gory zaleca dawke.A przeciez jedne dzieci pija mleko inne nie.

reklama
Rozwiązanie
Hej
Chcialam zapytac czy Wasze dzieci majac rok pija jeszcze mleko? Moje ma 13 m i pije. Konkretnie Bebiko na ktorego pudelku pisze ze ilosc ktora dziennie pije pokrywa w 80% dzienne zapotrzebowanie na wit d. Dlatego daje w kropli 400 mimo ze lekarka mowila by zwiekszyc dawke do 800. Ale nie ufam jej i jeszcze przed zwiekszeniem dawki chce zasiegnac Waszej opinii czy mam dawac dawke 800. Bo dziwne mi sie wydaje ze nie pyta o diete tylko z gory zaleca dawke.A przeciez jedne dzieci pija mleko inne nie.
Moja nie pije od 10 miesiaca a ma rok. Odstawila tak z dnia na dzien. Ja bym sie nie martwila na twoim miejscu, bo moja w nocy jak sie obudzi to musze robic jej kaszke a co lepsze, nie zje jej z butli tylko łyżeczka. Gdyby pila...
reklama
A dlaczego d vitum jest zla? Mi o niej mowila farmaceutka ze nie jest suplementem tylko lekiem. Wiec nie wiem w koncu? Dawalam na samym poczatku ale przeszkadzalo mi ze jest w kapsulkach. A Apteo Dziecko jako suplement jest ok? Z Vigantolem jest taki problem ze ma ta dawke 500 w kropli. Czy to ma duze znaczenie ze daje sie suplement nie lek? Nie wiem dlaczego nie produkuja lwit d w posatci leku z dawka 400 w kropli, wczystkie oprocz d vitum maja 500.
O wit D przeczytalam ze jej przedwkowanie jest szkodliwe dla organizmu, gdyz powoduje gromadzenie wapnia w tkankach, w wyniku czego nastepuje zaburzenie pracy serca i osrodkowego ukladu nerwowego. Choc wiem ze by przedawkowc trzeba by dawac dawki duzo przekraczajace normy.
Daje tyle mleka ile jest w zaleceniach Bebiko dla jego wieku. Dajesz wiecej?
edit
Masz racje, sprwdzilam i d vitum to suplement. Mam dobra farmaceutke, musialam cos zle zrozumiec.
Mowila ze lekiem jest tez meridol czy jakas tka nazwa.
Ciekawe dlaczego dla niemowlakow nie produkuja wit d w postaci leku skoro lek jest lepszy niz suplement? Skoro nie ma zalecaniej dla takich maluchow dawki 400 w postaci leku.
Z suplementow ktory najlepszy?
edit
Pan Tabletka (to jakis lekarz?) wymienil z suplementow najpierw D Vitum. Wymienil tez Juvit ktora ma konserwant w skladzie. Nie wymienil Apteo. Nie ma na pewno konserwantu bo pytalam producenta. Ciekawe dlaczego pominal ta wit, jest drozsza niz Juvit.
Po D vitum był u mojego dziecka okropny ból brzucha. Nie wiem na czym Ci zależy i co jest ok. W suplementach nie musi być tyle jednostek co piszą na opakowaniu. Wpisz sobie w neta (dlaczego lek, a nie suplement?).
Wcześniej podawałam 1000 dziennie, a na drugi dzień już 500. Wtedy dawka na te 2 dni była 1500 czyli ponad 700 na dobę.

Jeśli tak bardzo Cię stresuje jaki poziom na Twoje dziecko to zrób badanie krwi.
Chodziło mi, że mało pije mleka w porównaniu do dawki jaka tam jest. Moja w tym czasie piła może ze 3 butelki, ale kaszę też robiłam na mm więc wychodziło więcej. Skoro tak jest u Was dobrze, to nie masz czym się przejmować..

Jest wiele suplementów które mają 400jednostek. Apod3 np. są również inne w formie leku, ale na receptę.

Hej
Moja ma prawie rok i mleka nie pije od 2 mcy a wit. D3 zwiekszylam do 800 jak miala pół roczku.

Po D vitum był u mojego dziecka okropny ból brzucha. Nie wiem na czym Ci zależy i co jest ok. W suplementach nie musi być tyle jednostek co piszą na opakowaniu. Wpisz sobie w neta (dlaczego lek, a nie suplement?).
Wcześniej podawałam 1000 dziennie, a na drugi dzień już 500. Wtedy dawka na te 2 dni była 1500 czyli ponad 700 na dobę.

Jeśli tak bardzo Cię stresuje jaki poziom na Twoje dziecko to zrób badanie krwi.
Chodziło mi, że mało pije mleka w porównaniu do dawki jaka tam jest. Moja w tym czasie piła może ze 3 butelki, ale kaszę też robiłam na mm więc wychodziło więcej. Skoro tak jest u Was dobrze, to nie masz czym się przejmować..

Jest wiele suplementów które mają 400jednostek. Apod3 np. są również inne w formie leku, ale na receptę.
Nie wyobrazam sobie by suplementy dla malutkich dzieci w tym dla niemowlat nie byly scisle sprawdzane. Tym bardziej ze chyba nie ma dawki 400 j.m na recepte? A taka dawke przeciez musza przyjmowac niemowlaki. Dlaczego wiec nie produkuja dla nich wit d w leku tylko w suplemencie? Narazaja zdrowie i zycie takich maluszkow? Gdyby Vigantol mial dawke 400 w kropli to bez wahania bym go dawala zamiast suplementu. Nie neguje tego ze leki sa lepsze jesli ma sie wybor. Chociaz patrzac z drugiej strony ich sklad jest bardziej rozbudowany niz sklad suplementu, dochodza barwniki itp a kazdy lek to rowniez chemia.

Ostatnia edycja:
Nie wyobrazam sobie by suplementy dla malutkich dzieci w tym dla niemowlat nie byly scisle sprawdzane. Tym bardziej ze chyba nie ma dawki 400 j.m na recepte? A taka dawke przeciez musza przyjmowac niemowlaki. Dlaczego wiec nie produkuja dla nich wit d w leku tylko w suplemencie? Narazaja zdrowie i zycie takich maluszkow? Gdyby Vigantol mial dawke 400 w kropli to bez wahania bym go dawala zamiast suplementu. Nie neguje tego ze leki sa lepsze jesli ma sie wybor. Chociaz patrzac z drugiej strony ich sklad jest bardziej rozbudowany niz sklad suplementu, dochodza barwniki itp a kazdy lek to rowniez chemia.
Mysle, że się bardzo nakrecilas. Wybór suplementów jak i leków jest bardziej duży we wszystkich jednostkach... przecież czasem jest 800 w ml i wtedy daje się polowe. Nie każdy jest w jednej kropli.. To co zrobisz to już Twoja decyzja. Najgorsza to nie podawać wcale.

Co do mleka to powinno ono być podstawą do roku dziecka. Więc jeśli odrzuca w 10 miesiącu to trzeba je czymś nadal zastępować, kaszki, jogurty.. ciesz się, że Twoje chce i je.

Mysle, że się bardzo nakrecilas. Wybór suplementów jak i leków jest bardziej duży we wszystkich jednostkach... przecież czasem jest 800 w ml i wtedy daje się polowe. Nie każdy jest w jednej kropli.. To co zrobisz to już Twoja decyzja. Najgorsza to nie podawać wcale.

Co do mleka to powinno ono być podstawą do roku dziecka. Więc jeśli odrzuca w 10 miesiącu to trzeba je czymś nadal zastępować, kaszki, jogurty.. ciesz się, że Twoje chce i je.
Ale jest taki wybor w jednostce 400? Bo widze same suplementy. Jak mozna dac z 800 polowe?
Moj to maly jamochlon, wszystko je co mu sie da i cale porcje.

Ale jest taki wybor w jednostce 400? Bo widze same suplementy. Jak mozna dac z 800 polowe?
Moj to maly jamochlon, wszystko je co mu sie da i cale porcje.
Bioaron, juvit, apod3. Dużo tego jest bardzo w jednostce 400... Jeśli chodzi o te na receptę pytaj lekarza.
Jesli masz w dawce 800 można podawać raz na 2 dni.... Itp itd.

reklama
Bioaron, juvit, apod3. Dużo tego jest bardzo w jednostce 400... Jeśli chodzi o te na receptę pytaj lekarza.
Jesli masz w dawce 800 można podawać raz na 2 dni.... Itp itd.
Mi chodzi ze nie ma wit d jako leku w jednostce 400. Nie rozumiem, jednostke 800 podawac raz na dwa dni? Ze co drugi dzien dawac 800? Czy ze dawac krople 400 i kilka godzin pozniej znowu 400? Ja daje o tej samej porze dwie krople po 400 czyli 800, czy to zle?

Ostatnia edycja:
Do góry