reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wieści od rozpakowanych mamusiek

Agnieszkaala, ostatnio na TVP ABC w jakimś programie dla niesłyszących dzieci był podany taki test: jeden rodzic zajmuje dziecko i pilnuje, żeby nie widziało drugiego, który stoi za plecami dziecka i w odległości metra od niego przedziera kartkę papieru. Jak dziecko nie zareaguje to jest wskazanie do konsultacji z laryngologiem. Trzeba pilnować, żeby tą kartką wiatru nie narobić, żeby dziecko na ruch powietrza nie zareagowało a na dźwięk.
Może być tak, że płyn w uszach jej się zebrał, bo migdał przerośnięty, bo wieczne infekcje nosa i to też przytłumia słuch.
Po pierwsze przydałoby się, żeby pediatra jej w uszy zajrzał, czy nic nie widać. A potem jak coś laryngolog, badanie słuchu.

reklama
Cześć Dziewczynki!
Ależ tu wiele znajomych nicków :) , to tu przeniosłyście się z wątku cpp :) Mam nadzieję, że w grudniu do Was dołączę :) i po przejściach zostanę w końcu mamą.
Macie już doświadczenie , dlatego proszę Was o pomoc. Wiem, że są wątki na temat wyprawek, ale naprawdę nie znalazłam tam informacji, które by mi pomogły coś wybrać, mam jeszcze większy mętlik w głowie. Proszę Was o radę i pomoc w wyborze:
1. materacyka
2. kołderki i podusi
3. lakatora - elektryczny czy ręczny?
4. sprawdzonej butelki antykolkowej
Proszę napiszcie mi na Priv, żeby tu nie mącić, po prostu jakie macie, z własnego doświadczenia godne polecenia.
Z góry dziękuję .

Pozdrawiam Wszystkie szczęśliwe Mamusie!

Just Ja jestem pewna, że Ala ma problemy ze słuchem. Robiłam ten test z kartką i nic nie słyszała. W poniedziałek jesteśmy umówieni do laryngologa. Do dwóch lekarzy nie mam jak pójść bo nie mam z kim Filipa zostawić, a niechce go do pediatry ciągać jak sezon choroby w pełni. Laryngolog ten zawsze czyści uszy nawet jak idzie się z innym problemem więc po przeczyszzceniu się okaże czy lepiej słyszy. I niech wkońcu zobaczy co z tym 3 migdałem.

Karola super, że z Jasiem już ok. A po co do neurologa idziecie?

Kwiatuszku ale z Ciebie laseczka:)

Małgonia gratuluje Kochana:-) Jak się czujesz? Płeć znana? Wiadomość prv wysłana.

Agnieszko, będziemy mieli Synka. A czuję się ... no cóż od samego poczatku fatalnie. W I trymestrze tona leków - fizycznie i psychicznie było ciężko, w II miało być lepiej - nie było, akurat przypadł na lato i upały, a w III - fizycznie czuję się jak kaleka, chodzić nie mogę, bo bolą mnie stopy, bolą wszystkie stawy, mam obrzęki, okropną zgagę, jakieś masakryczne osłabienie i brak energii ( to akurat od początku ciąży), no i cukrzycę, jestem na insulinie. Ale z Dzidzią wszystko dobrze, to najważniejsze.

Przeczytałam o Twojej Ali. Mojej kuzynki córeczka była głucha jak pień i ciągle zasmarkana, po operacjii przerośniętego III migdała - słuch ma świetny i nie choruje. To częste u dzieci, zabieg - no cóż nieprzyjemny z opisu , ale dzieci dobrze go znoszą. Jeśli to ta przyczyna u Ali, zabieg pomoże, po co dziecko ma się męczyć.

malgonia - jeśli chodzi o butelki antykolkowe to ja mam tomme tipi i jestem zadowolona , pościel mam z bawełny ;)gratuluję synka kochana myślałam o Tobie nawet wczoraj ;)

Moje szczęście przysnęło , kupiłam mu dwie pary półśpioszków ,czapeczkę i rajstopki dziś śpi pod kocykiem bo już grzeją u nas w blokach , wczoraj był większość czasu na rękach ,ale dziś chyba ma lepszy humor , rano odwiedziliśmy mops i opłaty dokończyłam .

Muszę wyciągnąć kartony z ubrankami i za małe rzeczy jeszcze poodrzucać , rośnie jak na drożdżach ten mój maluszek.

Malgoniu
Kolderka. Uwywalam dopiero kolo roku moje dziewczyny spua w spiworkach mam roznej grubosici i dokrywam kocem
Butelka jak dziecko ma kolki nic nie pomoze. Ja mam avent naturals
Materac my mamy gryka kokos
Ja lecialam laktatorem 4 mcr bo corka nie ssala cyca wiec elektryczny to wybawienie. Na poczatek reczny wystarczy.
Moja dalej sie meczy z flegma ale jutro do kontroli mam nadz ze juz dobrze w oskrzelach

Agnieszkaala, my przerabialiśmy problem III migdała i płynu w uszach.
Sz miał taki migdał, że jak laryngolog zaglądał do nosa, buzi to od razu widział, że jest przerośnięty. Ale może być też chyba sytuacja gdy jest konieczne jakieś tam badanie do oceny wielkości, stanu migdałka.
Jak jest możliwość wizyty u laryngologa to jasne, że lepiej od razu tam iść zamist do pediatry.

Agnieszkaala do neurologaidziemy w spr tej asymetri i obniżonego napięcia.mały ma 3msc i nie trzyma sam głowy.dużo leżynabrzuszku i nic:-(układam mu zabawki przed nim,mówię i nic.jeśli lekko uniesie to na 2,3sekundy tylko.w dodatq głowe ma skierowaną tylko w pr stronę.za nic w świecie nie potrafi obrócić jej na wprost ani też żeby patrzeć na lewo:-(przy próbie podnoszenia do siadu głowa zwisa z tyłu:-(już dwóch lekarzy kazało mi to skonsultować z neurologiem.boję się co tam się okaże.teraz w nd mamy drugą lekcje rechab,bo 3nam przepadły z powodu chorowania małego.co do migdałków.ja mam 3 i moja mama mojego dzieciństwa dobrze nie wspomina.msc w msc angina,zapalenie krtani i tak ciągle.nie zgodziła się na zabieg,bo miała uraz do naszego szpitala,oddziału dziecięcegona którym zmarła moja siostra z zespołem downa.teraz gdy zachoruje to w momencie mam szyję jak bym miała świnkę tak mnie wywala.odrazu antybiotyk i gorączka.męczę się zawsze okrutnie.

Kobietko nie mogęsięprzyzwyczaićdo twojego nowego nicku;-).chłopcy lubiąbyć noszeni na rączkach.coś o tym wiem.Ala taka nie była.brałam ją na ręce tylko do karmienia lub gdy coś ją bolało tak to leżała sobie w leżaczku,łóżeczku,a Jaś to masakra.mało co chce leżeć na macie,a jak juź wezmę go na ręce to też musi być dobra pozycja:-D.i zdecydowanie lepiej mu jest gdy noszą go kobiety;-).wystarczy go położyć to się zacznie.ale na dworzu jest spokojny.śpi i nic go nie interesuje

Małgoniu witaj:-*.super,że tu zajrzałaś.współczuję samopnmczucia,ale już niedługo i utulisz skarba.kołderka i podusia tak ok roku,bo wcześniej nie potrzebne.ja Jasia kokonuję w jego ulubiony kocyk.materacmam zwykły,laktator miałam ręczny aventa,a butelki to zależy.jeśli dziecko ma tendencję do kolek to i antykolkowa butelka nic nie da.Ala miała dr.brownsa i miała kolki 6msc.Jas też ją miał,ale smoczek mu nie odpowiadał w niej,teraz ma Lovi i kolki teżma.nie ma niestety złotego środka.

Nisiao,lil,emka?

A moja córa dziś sama po raz pierwszy zrobiła kupkęna kibelek;-).do tej pory sikała tylko na nocnik lub sedes,a kupa lądowała w majteczkach,ale dziś poraz pierwszy zawołała sama gdy Jasia kąpałam:-D

Dziewczynki, dziękuję za odzew. Spisuję bezcenne rady od Was. Już część rzeczy mam wybraną.
Zaskoczyłyście mnie tymi śpiworkami do 1 rż. Czy w tych śpiworkach dzieci Wam nie marzły? Zwykle są bez rękawów a temperatura w pokoju zalecana to 19-21 st. Czy w razie czego przykrywałyście jeszcze kocykiem?

reklama
malgonia - jeszcze o pościeli chciałam napisać , mój mały puki co pod kocykiem śpi , ma tylko podusię z kompletu od pościeli taką bardzo płaską .Muszę a propo wyprać poszewkę na zmianę bo zalał mlekiem.
Mam dwa komplety pościeli ale będzie w niej spał u teściów bo tam w nocy zimno.

Karola - mi też trochę dziwnie z tym nickiem ,ale po woli się przyzwyczajam do mamuśkowego nicku.
Co do noszenia to wiem coś o tym , mój mały kocha być na rękach i lubi jak się go buja w łóżeczku.

Do góry