reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści od cieżarówek

A czy to normalne że oni mimo że tętno Emi spada, po oxy nic nie drgnęło, She się morduje strasznie dalej nie podejmuję decyzji o CC ?

reklama
Tętno Emi wariowało pewnie się uspokoiło i wróciło do normy. Dowiem się później, nie chcę Jej teraz przeszkadzać, a potem do Niej M. przychodzi, niech się sobą nacieszą. Lekarze szykowali się do cc bliźniaków teraz. Może brak im anestezjologów? Nie wiem, wiem jedno na pewno nie jest Jej łatwo.

witam
ojej biedna asia :/ w takim wypadku powinni jej zrobic cc zeby tak sie nie meczyla... ja tam akurat jestem przeciwna cc (jesli mialabym wybierac), wg mnie tak nas natura stworzyla zeby rodzic naturalnie a jesli chce sie miec wiecej dzieci niz jedno to zawsze lepiej nie miec rozcinanej macicy.... no ale tu kazdy ma swoje zdanie ;-) ale co do asi to jak dzis nic nie dala oxy to jutro pewnie tez nie da....

ja fotke brzucha wstawie jak zrobie wkoncu ta fotke.... a co do ciuszkow juz nic nie dokupuje (tak postanowiłam...ciekawe czy mi wyjdzie) teraz tylko mi powiedzcie czy te reczniki z kapturkiem mają sens? czy lepiej normalne?.. w ogole co oprócz ciuszkow musze miec? (butelki, smoczki, reczniki, wanienke i kosmetyki) co jeszcze? :-D

Kochane!na Was zawsze można polegać!dzięki za odzew w sprawie brzucha, bo mnie trochę to uspokoiło, że nie jest to jakaś anomalia. Lili, ja właśnie tak się czuję, jakbym się przetrenowała i jak się dotykam do boli.pozostaje mi tylko wytrwać.
Mysza, Kaira, piękne te Wasze brzuchole!!!i wiecie coraz częściej dochodzę do wniosku, że rację miała moja znajoma mówiąc, że u kobiety w ciąży nie widać kg, tylko piękną przyszłą mamę:)-i tego się trzymam wchodząc na wagę;)
Myszko, a co do stawów, to wielce prawdopodobne, że i przez przyrost wagi, ale i zmienia się postawa Twojego ciała,a jego ciężar przenosi się na inne partie stawów m.in. i to dlatego.
a co do innych bolączek kości, to mi znajoma mówiła, że czasem miała wręcz wrażenie jak jej się kości rozchodzą!!!

Lili, przekaż Asi, że o niej myślę i mam nadzieję, że te męczarnie zostaną jej szybciutko wynagrodzone spotkaniem z córcią!!!

Jacyś nieodpowiedzialni Ci lekarze...
jeśli tętno dziecka spada to robi się cc bo to jest niebezpieczne...

jak dają zzo to podłącza się później do ktg dlatego właśnie że jakikolwiek spadek tętna kończy się cc...

Ale ja się tam nie znam... wiem że oczy bym wydłubała gdyby męczyli i mnei i dziecko -bo skurcze też na małej się odbijają:angry::wściekła/y:

Witam Wszystkich! Właśnie wróciłam od ginka i mnie uspokoił z tą moją tarczycą, wyniki nie są takie złe jak myślałam (i sie naczytałam), ale dostałam euthyrox 50 zeby troszke podniesc to moje FT4 do gornej granicy normy no i za 4tyg badanie kontrolne. Dodatkowo dostane skierowanie na test PAPPA i USG genetyczne (fajnie :-)) choć mi nie przysługuje (bo w lekarz mówił że w Polsce po 35r.ż. sie to robi), ale to tylko test z krwi wiec napewno nie zaszkodzi. Także troche mi ulżyło, ale jeszcze spokojniejsza będę we wtorek po USG. Miała któraś z Was robione może takie USG? Ginek mówi że mają fajny sprzęt do tego i jest bardziej szczegółowe od zwykłego.

Asiu biedactwo, miałam nadzieje że jak wróce od ginka to przeczytam, że już Emi po tej stronie brzuszka, a oni nadal Was męczą. 3mam &&& za szybki poród, albo decyzje o cc!!

No właśnie skoro tętno spada to powinni na cc Asię wziąść, gorzej jak ją będą katowali za długo oxy.

Mysza, Kaira ładne te Wasze brzuszki

Mysza gdzie tym masz te 11 kg na plusie?

Ewela to czekamy na zdjęcia z wesela.

Pati to tylko teraz nie szalej z resztą, kosmetyków nie kupuj za dużo od razu, bo nie wiesz co dzidzi będzie służyło.

Katkaa z tego co wiem to usg genetyczne jest to usg wykonywane do końca 14 tyg, tak jest nazywane gdyż mierzy się przezierność karkową (badanie NT), które wyklucza ryzyko zachorowalności na zespół Downa i inne takie tam wstrętne choroby genetyczne, sprawdza się też żołądek, kończyny czy są wszystkie, nosek, tam jest kilka takich pomiarów. Teraz to praktycznie każda w ciąży z nas ma. Test Pappa jest dla kobiet po 35 r ż.

Ostatnia edycja:
Witam Wszystkich! Właśnie wróciłam od ginka i mnie uspokoił z tą moją tarczycą, wyniki nie są takie złe jak myślałam (i sie naczytałam), ale dostałam euthyrox 50 zeby troszke podniesc to moje FT4 do gornej granicy normy no i za 4tyg badanie kontrolne. Dodatkowo dostane skierowanie na test PAPPA i USG genetyczne (fajnie :-)) choć mi nie przysługuje (bo w lekarz mówił że w Polsce po 35r.ż. sie to robi), ale to tylko test z krwi wiec napewno nie zaszkodzi. Także troche mi ulżyło, ale jeszcze spokojniejsza będę we wtorek po USG. Miała któraś z Was robione może takie USG? Ginek mówi że mają fajny sprzęt do tego i jest bardziej szczegółowe od zwykłego.

Asiu biedactwo, miałam nadzieje że jak wróce od ginka to przeczytam, że już Emi po tej stronie brzuszka, a oni nadal Was męczą. 3mam &&& za szybki poród, albo decyzje o cc!!

pewnie chodzi o usg z przeziernoscia karkową NT :-) a wskaznia masz bo jest nim twoje poronienie dlatego takie usg i badania test pappa mozesz miec refundowane z NFZ, ja tez tak miałam tylko ze nie wszyscy ginekolodzy chyba o tym wiedza ze poronienie tez jest wskazaniem do wykonania tych badan z nfz...

gosia kosmetyki... hmmm jeszcze nie wiem w ogole co trzeba hihi jak zaczne czytac to sie pogubie :-p ale pewnie na oliwce i jakiegos plynu do kapieli czy husteczkach poprzestane bo u nas w szpitalu daja jakies paczki z probkami.. zreszta wszystkiego sie dowiem na tej szkole rodzenia

ja mam na plusie 8/9 kg... ale na mnie to trzeba poprawke wziasc waga 55 kg wiec spoko ;-)

Ojejku... ależ męczą She w tym szpitalu... :szok: Oby akcja szybko ruszyła i Emi znalazła się w jej ramionach!

Kaira Liwia to bardzo ładne imię :tak:. Możesz wołać na nią po prostu Liwia. Mnie się zawsze podobały imiona, które używa się w ich podstawowej formie a nie te, które trzeba zdrabniać. Moi znajomi też mieli problem, że co jakieś imię wybrali to się rodzinie nie podobało. W końcu postanowili, że imię sobie wybiorą, ale trzymają je w tajemnicy i teraz czekają do końca września, żeby tę tajemnicę ujawnić jak się ich córeczka narodzi
Lili u mnie w klasie też zawsze było dużo Ann, więc kiedyś żałowałam, że tak mam na imię. Jednak teraz się z niego cieszę, bo przynajmniej jest łatwe i za granicą nie mam problemu, nawet wiedzą jak się je pisze ;-)
Fajnie, że się „docieracie” z Adą. Dzieci tak chyba mają, że czasami nie mają ochoty spać a za to później sobie odeśpią. Korzystaj zatem z tych momentów kiedy śpi :tak: Co do spaniu przy odkurzaczu to podobno dzieci lubią takie dźwięki. LucyF podpowiadała Ci suszarkę. Inną metodą jest tzw. biały szum czyli możesz np. włączyć radio gdzieś pomiędzy kanałami tak żeby tylko szumiało.
W Stanach jak miałaś cc to zwykle drugie dziecko od razu jest planowane przez cc i to nawet jak jest po dłuższym czasie niż 2 lata. Z tym, że w takim przypadku nie polecają więcej niż dwójki dzieci.

Mysza84 moja teściowa mówiła mi, że w Meksyku (gdzie ona pracowała jako pielęgniarka) wszystkim kobietom, które rodzą po raz pierwszy dają epidural. Kolejne porody są szybsze, więc nie zawsze jest to konieczne. A ja się zastanawiam czy chcę epidural czy nie, ale pewnie się zdedycuję, bo właściwie to po co się tak męczyć skoro można przejść to łagodniej.
A ból kręgosłupa też mi na szczęście nie dokuczał na żadnym etapie ciąży (i oby tak dalej), mimo, że ja to nawet do obcasów przyzwyczajona nie byłam. Zatem z tymi bólami to nigdy nic nie wiadomo.

LucyF ja właśnie czytam książkę na temat masażu niemowląt. Spotykałam się z tym tematem często w innych książkach, więc postanowiłam dowiedzieć się czegoś więcej, bo wygląda na to, że jest to bardzo fajna sprawa dla rozwoju dzieciaczków.
Czkawka podobno ćwiczy płuca maluszków, więc niech dziecko ćwiczy :-) Moje maleństwo ma czkawkę zwykle 3 razy dziennie, więc chyba już zdążył sobie te płuca wyćwiczyć i powinien być już gotów na wyjście...
A brzuszek już niczego sobie :tak: O słonicy nic nie wspominaj, bo ja się czuję jakbym co najmniej 2 słoniątka w brzuchu miała... :baffled:
W przyszłym tygodniu u mnie w pracy zaczyna się współzawodnictwo kto najwięcej schudnie (liczone w procentach początkowej wagi) - "the biggest loser" i wszyscy chcą mieć w swojej drużynie :-D Oczywiście nie startuję, bo to byłoby nie fair ;-)

Karolcia to masz swoje wyczekiwane objawy ciążowe ;-) Z obsypaną buzią lepiej za wiele nie rób, o ile pamiętam to preparaty z kwasem salicylowym nie są zalecane w ciąży. Oby szybko przeszło!

Julitka to ja trzymam kciuki za poniedziałkową euforię!

Ola81 to od jutra już tylko dwucyfrowe odliczanie, a za chwilę już tylko jedna cyferka zostanie :-) podobnie jak u mnie – mnie zostało jeszcze 5 dni :happy:

Ewela28 ja właśnie wczoraj przeszłam farbowanie włosów. Jak zwykle zatrudniłam do tego G. Podobno po porodzie wypada dużo włosów i tak będzie na pewno w moim przypadku, bo teraz są tak gęste jak nigdy, więc wolę ich potem nie osłabiać jeszcze bardziej. No i jak się Alan urodzi to nie zobaczy tak od razu mojej siwizny ;-)

Katkaa super, że jednak wyniki nie są takie złe jak Tobie się wydawało. Jak widzisz dziewczyny miały rację – jak lekarz mówi, żeby się nie przejmować to się nie przejmować :tak: (wiem, że to się tak łatwo mówi...)

A u mnie w pracy wszyscy zaglądają czy jeszcze tutaj jestem. Czekam na jutrzejszą wizytę lekarską czy coś tam się może bardziej ruszyło, ale pewnie nie :baffled:

reklama
Aneczka moj Miłosz tez wlasnie srednio 3x dziennie ma czkawke i tez czytalam o tym ze to trening pluc a potem dostalam od gina taka ksiazeczke od Pampers i tam pislao ze to na skutek łapczywego polykania wod plodowych. A jak tam u Ciebie nic nie wskazuje na to zeby Alan chcial opuscic brzuszek?

Do góry