reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wczesniaczek 36tc, problem z odruchem ssania

Mm i mój pokarm podawane strzykawka. Cyca łapać łapie. Ale kilka pociągnie i idzie spać. Nie da się jej wybudzuc, zmobilizować. My jeszcze w szpitalu. Małą się wczirsj w nocy urodziła.

Może po prostu taki typ.Moi synowie byli bardzo różni jeśli chodzi o karmienie.Drugi dopiero po 24h tak naprawdę zacząć ssać.Tak tylko ciumkal parę razy i szedł spać.
I o tyle jak.pierwszy był wisielcem.Tak drugi najadl się szybko i zasypiał albo oglądał świat.Lubil być blisko, ale nie wisiał na piersi cały czas.
A szansa na wizytę CDL jutro jest?

reklama
U nas wczesniaczek 36+5 waga 2590. Silna zoltaczka w drugiej dobie. Przez pierwszy dzień mała przystawiala się normalnie ale przy zołtaczkę przestała się w ogóle budzić na jedzenie. Odciagalam pokarm, podawałam butelką równo co 3h. Budzenie małej na siłę do jedzenia, odliczanie ile zjadła (bo traciła na wadze bardzo). Wyszlyslmy ze szpitala po 5 dniach. Przez kolejny tydzień odciaganie pokarmu i karmienie małej co 3h. Jak zoltaczka zaczęła ustępować to mała zaczęła mieć lepszy odruch ssania i zamienilysmy butelkę na pierś ale z nakladkami (inaczej nie umiała ssać) A po miesiącu zrezygnowaliśmy z nakładek i już normalnie z piersi piła. Czekaja Cię teraz trudne 2-4 tygodnie ale jak mała "dorośnie" do momentu w którym miałaś termin porodu to przynajmniej u nas był to taki mega przeskok i zmiana o 180 stopni (na lepsze :))

@KatiNails Stężenie bilirubiny zaczyna wzrastać 2-3 dni po narodzinach (w skrajnych przypadkach pojawia się w pierwszej dobie), więc jeszcze pewności nie można mieć, że żółtaczki nie będzie. Na pewno będą Was kontrolować.
Nie wiem czy to Twoje pierwsze dziecko - ale taki maluszek w pierwszym dniu potrzebuje dosłownie kilka kropelek mleka, więc może wcale nie jest źle?
Drugi :) ale syn był dużo większy nie 2450 a 3650 i od razu darl się o cyca i jeszcze mu mało było.

Dzięki wszystkim :) tydzień temu w poniedziałek wyszłyśmy na drugą dobę :) zoltaczka patologiczna nas ominęła :) mala przybiera na wadze :) zaraz po powrocie na domu nas odblokowalo :) w domu na spokojnie, wygodnie ja prxystawilam i zaczęła ssać, a mnie emocje opadły i zalało mnie tyle pokarmu że odciagamy cały czas i robimy zapasy na gorsze dni :)

Dzięki wszystkim :) tydzień temu w poniedziałek wyszłyśmy na drugą dobę :) zoltaczka patologiczna nas ominęła :) mala przybiera na wadze :) zaraz po powrocie na domu nas odblokowalo :) w domu na spokojnie, wygodnie ja prxystawilam i zaczęła ssać, a mnie emocje opadły i zalało mnie tyle pokarmu że odciagamy cały czas i robimy zapasy na gorsze dni :)
Nie ma to jak w domu ;) stres robi swoje, najważniejsze że powoli wszystko Wam się układa:)

Dokładnie, potrzeba mleka wzrasta z wiekiem. Na początku też mojemu mało podawałam, a teraz to potrafi 250 na raz wypić.
Córka ma już 11 tygodni i już dłuższą chwilę karmimy się wyłącznie piersią :) bez żadnych doradców itp dałyśmy sobie radę :)
Młoda je tak dużo, że już podwoiła masę urodzeniowa :)

Cześć czy są tu mamy wczesniaków, tak na prawdę późnych wczesniaków (Maja 36+4), które miały problem z odruchem ssania? Udało się karmić wyłącznie piersią?
Maja jest maja bo 2450g, ja mam duże brodawki i już nas położne ostrzegały, że musimy uzbroić się w cierpliwość że względu na to że będzie miała problem ze złapaniem brodawki
Dzień dobry ☺️. Jestem mamą wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży, z problemami oddychania i niska waga ważył 240 i dostał 3 punkty apgart.

Dzień dobry ☺. Jestem mamą wcześniaka urodzonego w 36 tygodniu ciąży, z problemami oddychania i niska waga ważył 240 i dostał 3 punkty apgart.
Cześć 😊 ten temat sprzed dwóch lat i właśnie kończymy po prawie dwóch latach swoją drogę mleczną 😊 udało się mimo początkowych trudności 😊

reklama
Cześć [emoji3526]. A czy jest tu jakiś rodzic wcześniaka który dostał w dniu urodzenia 3 punkty apgart??
Jestem mamą wcześniaka, który dostał 5 i 6 pkt. Ważne są nie tylko punkty w pierwszej minucie życia, ale tez w 3,5. Moja córeczka miała 5/6/6/6.
Dla porównania synek urodził się w 40tc i dostał 2pkt, bo jeszcze biło serduszko, zbyt wolno, ale biło.

Do góry