reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wczesna ciąża

Dzień dobry, byłam na kolejnym USG w piątek które ukazało pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żóltkowym który wynosił 3 mm. Moja kochana Pani doktor powiedziała, że mogę przyjść we wtorek na wizytę i powinien być już zarodek. W piątek był to 6t+2. Powiedzcie mi czy powinno być również serduszko ? Strasznie się martwię i boje się czy się pojawi :(
Serduszko to tak 7/8 tydzień dopiero.

reklama
U mnie w 6+5 serduszko już było. A jak leżałam w szpitalu była też dziewczyna, u której jakoś pod koniec dopiero (czyli obstawiam 6+5 lub 6+6), pojawiały się zalążki serduszka. Po paru dniach się rozkręciło ładnie.

Cześć dziewczyny,
Jestem w 5tc. W piątek 16 tj czerwca tj 30dc zrobiłam test ciążowy bo temperatura nie spadła tylko rosła i wyszły od razu 2 wyraźne krechy. Napisałam do Pani doktor czy może mnie przyjść wcześniej bo mam taką sytuację ( 2 poronienia samoistne za sobą w 5 oraz 7tc) Pani doktor oczywiście mnie przyjęła, na USG uwidoczniła malutki 1,5mm pęcherzyk ciążowy ( czego w poprzednich ciążach też nie doczekałam ) z badań genetycznych dostałam clexane rano, encorton, oraz luteina dopochwowo 3x dziennie. wyszly mi nieprawidłowosci w mutacji MTHFR oraz PAI- 1.Ogólnie nie czuje się źle jednak jedyny objaw który u mnie występuje i który mnie martwi to ból krzyża. Raz jest lepiej, raz gorzej ale ciągle gdzieś ten krzyż czuje. Strasznie się martwię bo w poprzednich ciążach ból krzyża zwiastował poronienia. Czy któraś z was miała podobnie, a jednak udało urodzic zdrowe dzieciątko ?
Proszę o słowa wsparcia 🙏
A encorton na co dostałaś i w jakiej dawce?

Rozumiem co czujesz tez jestem po dwóch poronieniach. Moje były na późniejszym etapie 9 i 11 tydzień dwa razy widziałam bijące serduszko 😞Przyczyna nieznana prawdopodobnie słabe jajeczka bo mam 45 lat, ale teraz jestem w 20 tygodniu ciąży i jest wszystko Ok, także bądź dobrej myśli. Do trzech razy sztuka😉
A czy tą ciążę masz na jakiś lekach?

A czy tą ciążę masz na jakiś lekach?
Tak, encorton 10mg raz dziennie, luteina 2x dziennie 200mg ( miałam 3 razy dziennie, ale zapytałam Panią doktor czy mogę jednak rano i wieczorem bo jednak jest dyskomfort po aplikacji ) i clexane 0,4 mg raz dziennie. Nie byłam w stanie zrobić innych badań bo okazało się że jestem 2 ciąży.

A encorton na co dostałaś i w jakiej dawce?
Encorton 10 mg X1 dziennie że względu na historię 2 poronień. I wyszły przeciwciała przeciwplemnikowe w badaniu u mojego męża. Pani doktor powiedziała, że encorton będzie działał immunosupresyjnie.

Tak, encorton 10mg raz dziennie, luteina 2x dziennie 200mg ( miałam 3 razy dziennie, ale zapytałam Panią doktor czy mogę jednak rano i wieczorem bo jednak jest dyskomfort po aplikacji ) i clexane 0,4 mg raz dziennie. Nie byłam w stanie zrobić innych badań bo okazało się że jestem 2 ciąży.
Oj przepraszam, teraz się spostrzegłam że to nie do mnie pytanie 🙈

Czyli dostałaś tak encorton "w ciemno"? Ja jestem po 3 startach, teraz w ciąży (początek) i oprócz acard,clexan i duphaston zastanawiam się nad encortonem... Jeden lekarz mówił,że powinnam, inny że nie 🤷 sama już nie wiem... Jutro będę dzwonić

reklama
Czyli dostałaś tak encorton "w ciemno"? Ja jestem po 3 startach, teraz w ciąży (początek) i oprócz acard,clexan i duphaston zastanawiam się nad encortonem... Jeden lekarz mówił,że powinnam, inny że nie 🤷 sama już nie wiem... Jutro będę dzwonić
Można tak powiedzieć, że w ciemno ze względu na wcześniejsze poronienia i jego immunosupresyjne działanie. Pani doktor twierdzi, że encorton nie zaszkodzi, tylko może pomóc. 10 mg to dawka profilaktyczna.

Do góry