reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wczesna ciąża

Dzień dobry, byłam na kolejnym USG w piątek które ukazało pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żóltkowym który wynosił 3 mm. Moja kochana Pani doktor powiedziała, że mogę przyjść we wtorek na wizytę i powinien być już zarodek. W piątek był to 6t+2. Powiedzcie mi czy powinno być również serduszko ? Strasznie się martwię i boje się czy się pojawi :(
Serduszko to tak 7/8 tydzień dopiero.

reklama
U mnie w 6+5 serduszko już było. A jak leżałam w szpitalu była też dziewczyna, u której jakoś pod koniec dopiero (czyli obstawiam 6+5 lub 6+6), pojawiały się zalążki serduszka. Po paru dniach się rozkręciło ładnie.

Cześć dziewczyny,
Jestem w 5tc. W piątek 16 tj czerwca tj 30dc zrobiłam test ciążowy bo temperatura nie spadła tylko rosła i wyszły od razu 2 wyraźne krechy. Napisałam do Pani doktor czy może mnie przyjść wcześniej bo mam taką sytuację ( 2 poronienia samoistne za sobą w 5 oraz 7tc) Pani doktor oczywiście mnie przyjęła, na USG uwidoczniła malutki 1,5mm pęcherzyk ciążowy ( czego w poprzednich ciążach też nie doczekałam ) z badań genetycznych dostałam clexane rano, encorton, oraz luteina dopochwowo 3x dziennie. wyszly mi nieprawidłowosci w mutacji MTHFR oraz PAI- 1.Ogólnie nie czuje się źle jednak jedyny objaw który u mnie występuje i który mnie martwi to ból krzyża. Raz jest lepiej, raz gorzej ale ciągle gdzieś ten krzyż czuje. Strasznie się martwię bo w poprzednich ciążach ból krzyża zwiastował poronienia. Czy któraś z was miała podobnie, a jednak udało urodzic zdrowe dzieciątko ?
Proszę o słowa wsparcia 🙏
A encorton na co dostałaś i w jakiej dawce?

Rozumiem co czujesz tez jestem po dwóch poronieniach. Moje były na późniejszym etapie 9 i 11 tydzień dwa razy widziałam bijące serduszko 😞Przyczyna nieznana prawdopodobnie słabe jajeczka bo mam 45 lat, ale teraz jestem w 20 tygodniu ciąży i jest wszystko Ok, także bądź dobrej myśli. Do trzech razy sztuka😉
A czy tą ciążę masz na jakiś lekach?

A czy tą ciążę masz na jakiś lekach?
Tak, encorton 10mg raz dziennie, luteina 2x dziennie 200mg ( miałam 3 razy dziennie, ale zapytałam Panią doktor czy mogę jednak rano i wieczorem bo jednak jest dyskomfort po aplikacji ) i clexane 0,4 mg raz dziennie. Nie byłam w stanie zrobić innych badań bo okazało się że jestem 2 ciąży.

A encorton na co dostałaś i w jakiej dawce?
Encorton 10 mg X1 dziennie że względu na historię 2 poronień. I wyszły przeciwciała przeciwplemnikowe w badaniu u mojego męża. Pani doktor powiedziała, że encorton będzie działał immunosupresyjnie.

Tak, encorton 10mg raz dziennie, luteina 2x dziennie 200mg ( miałam 3 razy dziennie, ale zapytałam Panią doktor czy mogę jednak rano i wieczorem bo jednak jest dyskomfort po aplikacji ) i clexane 0,4 mg raz dziennie. Nie byłam w stanie zrobić innych badań bo okazało się że jestem 2 ciąży.
Oj przepraszam, teraz się spostrzegłam że to nie do mnie pytanie 🙈

Czyli dostałaś tak encorton "w ciemno"? Ja jestem po 3 startach, teraz w ciąży (początek) i oprócz acard,clexan i duphaston zastanawiam się nad encortonem... Jeden lekarz mówił,że powinnam, inny że nie 🤷 sama już nie wiem... Jutro będę dzwonić

reklama
Czyli dostałaś tak encorton "w ciemno"? Ja jestem po 3 startach, teraz w ciąży (początek) i oprócz acard,clexan i duphaston zastanawiam się nad encortonem... Jeden lekarz mówił,że powinnam, inny że nie 🤷 sama już nie wiem... Jutro będę dzwonić
Można tak powiedzieć, że w ciemno ze względu na wcześniejsze poronienia i jego immunosupresyjne działanie. Pani doktor twierdzi, że encorton nie zaszkodzi, tylko może pomóc. 10 mg to dawka profilaktyczna.

Do góry