reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek kulinarny

Przepis Akashii:
Ciasto:
1 jajo
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemnaczanej
50 g cukru
125 g zimnego masła, pokrojnego na kawałki
Owoce:
Jabłka - do wyboru do koloru mogą byc truskawki, maliny kto co lubi.

Ciasto wyrabiam i wlepiam do wysmarowanej masłem tortownicy.Na to daje owoce, wymieszane z cukrem( do jabłek daję cukier waniliowy z kawałkami prawdziwej wanili bo ładnie wtedy jabłka wyglądają Na wierzch kruszonkę. I siup do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia od 40 do 60 minut zalerzy od piekarnika, ja wyjmuje jak kruszonka sie przyrumieni na złoto ^^.

Smacznego
 
reklama
Chatka Baby Jagi

potrzebne

kilo twarogu (na dwa domki, pół kilo na jeden)- najlepszy taki w kostkach do zmielenia, ale jak ktoś nie chce lub nie ma czym mielić to kupny gotowy we wiaderku, im gęstszy tym lepszy

4 jajka

szklanka cukru pudru

kakao

margaryna

polewa (jedna na jedną chatkę)

można do środka chatki dodać rodzynki, płatki migdałów, wedle uznania

herbatniki- ciężko powiedzieć ile bo różnie pakują, ja miałam 3 długie paczki po 330 g

robimy- tu dowolnie, trzeba to po prostu wszystko połączyć

1)Ubijamy białko z jajek na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder, mixujemy
2)Ucieramy żółtko z margaryną
3)łączymy to wszystko i mixujemy z twarogiem

Wykładamy herbatniki, można na tackę, można na blachę z pieca, ja biorę dwa ręczniki kuchenne
Na to folia aluminiowa i wtedy kładziemy herbatniki w 3 rzędach, koniecznie poziomo

wykładamy.jpg

Smarujemy otrzymaną masą i znowu nakładamy herbatniki

smarujemy.jpg

Reszte masy mixujemy ponownie tym razem z kakao. Ja daje na oko i smakuje. Dodaje też rodzynki.
Kakaowy twaróg wykładamy na środkowy rządek herbatnika.
Potem podnosimy boki - z pomocą ręcznika na folii.
skłądamy.jpg

Jak boki stoją można jeszcze dodać tej kakaowej masy łyżką do środka, jak już będzie cacy, stykamy boki herbatników w trójkąt.
Zawijamy w tą folię.

folia.jpg

Wkładamy do lodówki. Jak herbatniki namiękną polewamy polewą i o.
Smacznego

chatka_baby_jagi_by_yvonne_popup_watermark.jpg
 
Wow, ale to wygląda smakowicie.
Jutro rano zabieram się do roboty.

Na zdjęciu wydaje się jakby między wieszchnią warstwą herbatników a wewnętrzną była masa krówkowa??
W przepisie tego nie ma.

Pytanie, jak długo musi to stać, żeby się "przegryzło". W lodówce czy na zewnątrz.
 
nie nie w "murach" jest ta biała masa twarogowa a w środku to samo tylko zabarwione kakao, nie wiem czemu tam na zdjęciu to tak wygląda, znalazłam jakieś w necie- to nie moje zdjęcie.
Wkładamy do lodówki, ja na noc i rano jest git- chodzi o to,żeby twaróg sie zastygł- bo troszkę rzadki może być na początku i żeby herbatniki zmiękły.
Wystarczy, że zerkniesz po 2 godz czy 3 czy herbatnik miękki czy stuka dalej i chrupie
 
Ja do chatki włozyłam maliny do środka, też pycha. I zamiast margaryny dodałam masło. A i pamiętajcie, że 4 jajka na pól kg sera ( w przypadku robienia jednej chatki) to za duzo, wystarcza dwa.

Przepraszam, że sie wtrąciłam :-)
Ale ciasto jest super.........
 
Nikos, ja robiłam to pierwszy raz po tym jak Marcelina zachwalała :-) przepis wzięłam z internetu i robiłam tak jak podała Marcelina, tylko masło zamiast margaryny. Co do tej masy krówkowej, to cięzko bedzie posmarowac te ganiające herbatniki, juz samym serem nie jest łatwo. A z taka masa krówkowa, to robie ciasto 3-bit, tez z internetu przepis. :-)
 
no dobra..juz rozumiem fascynacje ta chatka...wyglada i brzmi mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamasnie!
 
reklama
Do góry