reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek kulinarny

Przepis Akashii:
Ciasto:
1 jajo
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g zimnego masła
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemnaczanej
50 g cukru
125 g zimnego masła, pokrojnego na kawałki
Owoce:
Jabłka - do wyboru do koloru mogą byc truskawki, maliny kto co lubi.

Ciasto wyrabiam i wlepiam do wysmarowanej masłem tortownicy.Na to daje owoce, wymieszane z cukrem( do jabłek daję cukier waniliowy z kawałkami prawdziwej wanili bo ładnie wtedy jabłka wyglądają Na wierzch kruszonkę. I siup do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia od 40 do 60 minut zalerzy od piekarnika, ja wyjmuje jak kruszonka sie przyrumieni na złoto ^^.

Smacznego
 
reklama
Chatka Baby Jagi

potrzebne

kilo twarogu (na dwa domki, pół kilo na jeden)- najlepszy taki w kostkach do zmielenia, ale jak ktoś nie chce lub nie ma czym mielić to kupny gotowy we wiaderku, im gęstszy tym lepszy

4 jajka

szklanka cukru pudru

kakao

margaryna

polewa (jedna na jedną chatkę)

można do środka chatki dodać rodzynki, płatki migdałów, wedle uznania

herbatniki- ciężko powiedzieć ile bo różnie pakują, ja miałam 3 długie paczki po 330 g

robimy- tu dowolnie, trzeba to po prostu wszystko połączyć

1)Ubijamy białko z jajek na sztywną pianę, potem dodajemy cukier puder, mixujemy
2)Ucieramy żółtko z margaryną
3)łączymy to wszystko i mixujemy z twarogiem

Wykładamy herbatniki, można na tackę, można na blachę z pieca, ja biorę dwa ręczniki kuchenne
Na to folia aluminiowa i wtedy kładziemy herbatniki w 3 rzędach, koniecznie poziomo

wykładamy.jpg

Smarujemy otrzymaną masą i znowu nakładamy herbatniki

smarujemy.jpg

Reszte masy mixujemy ponownie tym razem z kakao. Ja daje na oko i smakuje. Dodaje też rodzynki.
Kakaowy twaróg wykładamy na środkowy rządek herbatnika.
Potem podnosimy boki - z pomocą ręcznika na folii.
skłądamy.jpg

Jak boki stoją można jeszcze dodać tej kakaowej masy łyżką do środka, jak już będzie cacy, stykamy boki herbatników w trójkąt.
Zawijamy w tą folię.

folia.jpg

Wkładamy do lodówki. Jak herbatniki namiękną polewamy polewą i o.
Smacznego

chatka_baby_jagi_by_yvonne_popup_watermark.jpg
 
Wow, ale to wygląda smakowicie.
Jutro rano zabieram się do roboty.

Na zdjęciu wydaje się jakby między wieszchnią warstwą herbatników a wewnętrzną była masa krówkowa??
W przepisie tego nie ma.

Pytanie, jak długo musi to stać, żeby się "przegryzło". W lodówce czy na zewnątrz.
 
nie nie w "murach" jest ta biała masa twarogowa a w środku to samo tylko zabarwione kakao, nie wiem czemu tam na zdjęciu to tak wygląda, znalazłam jakieś w necie- to nie moje zdjęcie.
Wkładamy do lodówki, ja na noc i rano jest git- chodzi o to,żeby twaróg sie zastygł- bo troszkę rzadki może być na początku i żeby herbatniki zmiękły.
Wystarczy, że zerkniesz po 2 godz czy 3 czy herbatnik miękki czy stuka dalej i chrupie
 
Ja do chatki włozyłam maliny do środka, też pycha. I zamiast margaryny dodałam masło. A i pamiętajcie, że 4 jajka na pól kg sera ( w przypadku robienia jednej chatki) to za duzo, wystarcza dwa.

Przepraszam, że sie wtrąciłam :-)
Ale ciasto jest super.........
 
Nikos, ja robiłam to pierwszy raz po tym jak Marcelina zachwalała :-) przepis wzięłam z internetu i robiłam tak jak podała Marcelina, tylko masło zamiast margaryny. Co do tej masy krówkowej, to cięzko bedzie posmarowac te ganiające herbatniki, juz samym serem nie jest łatwo. A z taka masa krówkowa, to robie ciasto 3-bit, tez z internetu przepis. :-)
 
no dobra..juz rozumiem fascynacje ta chatka...wyglada i brzmi mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamasnie!
 
reklama
Do góry