reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

Witajcie - wrocilam ze szpitala...:-:)-:)-( czuje sie dobrze i nawet nic mnie nie boli. To juz moje drugie poronienie wiec troche lepiej go znioslam...zaczynam odliczac czas do staranek... mysle ze dwa miesiace i znow bedziemy sie starac...

Gosia-ściskam Cię mocno.

Oglądnęłam właśnie chyba po raz 15 film "lot 93" i jak zwykle się upłakałam i chyba pójdę spać, bo zwariuje psychicznie tak mnie nakręca jutrzejsza wizyta... jak mi gin powie, że coś jest źle to wyskakuje jej przez okno...

Trzymajcie się słodko Dziewczynki i Milusich Snów :*

p.s. i obyście nie biegały w nocy siusiu tak jak ja :-p

Ilona-trzymam kciuki za wizytę.

a Mam pyatnko..gdzie sie robi te badanie na toksoplazmoze? w każdym szpitalu?(laboratorium)?i jak to wygląda? krew badają czy jak? i kiedy te badanie trzeba zrobic? bo dzisiaj robiłam ale te podstawowe,morfologię,krew..

Oleńka-w prawie każdym laboratorium robią to badanie. Kosztuje ok 60zł.

Dobranoc babeczki

reklama
Witam wszystkie Ciężarówki :-) zaglądam do Was wcześnie bo znów będę dopiero wieczorkiem-jadę do Rodziców :-D życzę przyjemnego dnia bez "dolegliwości"
a teraz moje zaległości:
Anisen spóźnione ale szczere: STO LAT STO LAT!!! Wszystkiego dobrego Kochana, Spokojnej Ciąży i Wielu radości z Twojego Skarba :-)
Olenka12345- Gratulacje!!
Losek - ja też nie mam zakazu od ginko, ale jakoś teraz rzadziej jesteśmy blisko, co nie powiem, troszke mnie drażni,,, a M się śmieje, że teraz to strach że następną dwójkę dorzuci.,.,,,,
DoubleAga Gratulacje:) Witam wsród Śnieżynek :-)
Shingle - dowcipy super :) oczywiście przeczytałam M, również stwierdził,że rewelacja:happy2:

to jeszcze raz słonecznego dzionka i dobrego samopoczucia PAPA do wieczorka :-)

Witam porannie u mnie cichych dni cagag dalszy, moze to lepiej bo sie tak nie denerwuje. pozatym nic mi sie niechce tzn zadbac o mnie , ani mi na mysli malowanie , fajny ciuch chodze w deresie i normalnie deprecha, do tego pogoda do kitu......gdzie to lato?

Hello Śnieżynki :-D

a o co chodzi z tym USG genetycznym i kiedy się je robi?

USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.
Zaobserwowano, że wady genetyczne u płodów wiążą się z pewnymi powtarzalnymi, uchwytnymi w badaniu ultrasonograficznym odmiennościami w stosunku do zdrowych płodów. Pierwszym tego typu markerem, dodanym do badań przesiewowych w 1992r. była tzw. przezierność karkowa (nuchal translucency NT). Efekt przezierności karkowej spowodowany jest przejściowym nagromadzeniem się płynu pod skórą szyi płodu, najlepiej obserwowanym w badaniu ultrasonograficznym między 10 a 14 tygodniem ciąży, gdy długość ciemieniowo - siedzeniowa płodu CRL waha się od 45 mm do 84 mm. Nieprawidłowe wartości tego parametru sugerują możliwość wystąpienia wad genetycznych u płodu. Pamiętać jednak należy, że nie ma żadnych ściśle określonych norm dla przezierności karkowej NT, gdyż jest ona uzależniona od wielkości płodu. Dopiero uwzględniając oba parametry tj. wielkość płodu CRL i pomiar przezierności karkowej NT oraz wiek matki można wyliczyć ryzyko wystąpienia wady genetycznej u płodu. Wartość ryzyka zespołu Downa uważa się za podwyższoną, jeżeli wynosi ona powyżej 1/300.

Ilonaa mocno trzymam kciuki :tak: Koniecznie daj znać po wizycie :-D I nic się nie martw - na pewno wszystko będzie dobrze ;-)

AgaB życzę miłego wypoczynku u Rodziców :-D

Dormark a próbowałaś rozmawiać z M ? Ciche dni na pewno nie są fajne dla nikogo. Nicol też pewnie odczuwa że między Wami są jakieś napięcia... Masz jakąś zaufaną osóbkę z którą mogłabyś szczerze pogadać? Może taka rozmowa z kimś bliskim by pomogła ? Chciałabym Ci pomóc ale nie wiem jak :zawstydzona/y:

Mnie już nie boli łopatka (całe szczęście). Dzisiaj jadę po mojego Lolka i razem pojedziemy na działkę. Już się zaopatrzyłam w dwie książeczki i będę czytać :-) Jak to fajnie że dzisiaj już piątek

Miłego dzionka Kochane

Daga p. Dziękuję za info:* w poniedziałek pójde koniecznie zrobic te badanie!:]
AgaB narazie (nie)dziękuję..żeby jeszcze nie zapeszyc;) :*ale miło mi:):)
Pozdrawiam wszystkie mamusie i życzę Wam miłego dzionka:*****:]:-)

POMOCY !!! Możecie mnie uznać za wariatke ale muszę się wygadac ...Śniło mi się że poroniłam ... Sen był bardzo wyraźny i realistyczny , nie było w nim typowych dla snow niedomówien i nienormalnych sytuacji ... był taki rzeczywisty ... Może to nie jest normalne ale ja wierze w to ze sny mają znaczenie ... Sprawdziłam w senniku :
jeśli sen nie jest bezpośrednią przestrogą, można w nim upatrywać symptomu niepewności planów albo założenia, że i tak Twoje zamiary spełzną na niczym

utrata dziecka nie narodzonego - nowe przedsięwzięcia, działania

Zastanawia mnie ta pierwsza część ... " jeśli nie jest bezpośrednią przestrogą " ...
Czy dla kobiety w ciąży taki sen moze być czyms innym niż bezpośrednią przestrogą ?:(((

No to się melduję :-D Pięknie dziękuję za kciuki :rofl:

Moja Fasolka ma 2,4 cm (widziałam jak się poruszyła - troszkę jak dżdżownica:-p) Serduszko bije 175 razy na minutę i oglądałam ją nawet w 3D :rofl::rofl::rofl: Mam dwie fotki - jedna zwykła i jedna 3D (wrzucę do naszego "albumu"). Termin mi zmienił na 9 lutego. i w ogóle jestem przeszczęśliwa. 30 lipca idę na USG genetyczne. Mam dostać na płytce więc wtedy się pochwalę filmikiem :-D

double_aga witamy w klubie :-D

Strasznie się cieszę razem z Tobą - to wielki dzidziuś już jest, wspaniale!!!

POMOCY !!! Możecie mnie uznać za wariatke ale muszę się wygadac ...Śniło mi się że poroniłam ... Sen był bardzo wyraźny i realistyczny , nie było w nim typowych dla snow niedomówien i nienormalnych sytuacji ... był taki rzeczywisty ... Może to nie jest normalne ale ja wierze w to ze sny mają znaczenie ... Sprawdziłam w senniku :
jeśli sen nie jest bezpośrednią przestrogą, można w nim upatrywać symptomu niepewności planów albo założenia, że i tak Twoje zamiary spełzną na niczym

utrata dziecka nie narodzonego - nowe przedsięwzięcia, działania

Zastanawia mnie ta pierwsza część ... " jeśli nie jest bezpośrednią przestrogą " ...
Czy dla kobiety w ciąży taki sen moze być czyms innym niż bezpośrednią przestrogą ?:(((

Kochana - nie ma się o co martwić i trzeba być dobrej myśli. Ja sama nie wierzę w sny i nie jestem przesądna. Mysle że ten sen się pojawił bo się martwiłaś o ciążę (albo nawet w podświadomości boisz się o nią)

reklama
Hmm... nie wiem jak to napisać....

W styczniu tego roku zaszłam w ciąże. Wydawało się teoretycznie że jest dobrze ( na USG było dwutygodniowe opóźnienie - teoria takie dopuszcza). Ja cały czas podświadomie się denerwowałam. Chyba czułam że nie wszystko jest OK. Z piątku na sobotę śniło mi się że poroniłam... w niedzielę dostałam plamienia a w poniedziałek poroniłam... Ale powtarzam że ja cały czas czułam że coś nie gra.
Znam wiele kobiet którym w ciąży śniło się poronienie i one zawsze trwierdziły że to nie jest zły omen. Jak się śni krew to też jakiś dobry znak (nie pamiętam jaki).
Kochana nie chciałabym żebyś się sugerowała moją historią. Nie denerwuj się przypadkiem. W ciąży przy burzy hormonów mamy bardzo dziwne, często straszne sny. To podobno absolutnie normalne. Tak wychodzi nasz podświadomy lęk o Maluszki ...

Do góry