reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wakacyjne mamy 2017

reklama
Hmm u mnie wszystko praca zalatwia tylko papier musialam wypelnic, wiem kasieks ze powinnam pozwolic sobie pomoc ale czasem mam jakies takie glupie poczucie odpowiedzialnosci ze jak pozwole komus to ze sama nie daje rady czy vos w tym stylu

Właśnie u mnie chyba też z pracy wysłali papiery do zusu.w tym miesiącu powinnam juz dostać kasę z zusu bo w sierpniu skończyła mi się umowa ale jeszcze nie mam.przeczytałam w necie że ZUS ma na to 30 dni od złożenia papierów. Chyba muszę zadzwonić do kadr kiedy to wysłali.
Co do drugiej części wypowiedzi to naucz się jak najszybciej korzystać z pomocy innych bo się wykonczysz.wiem co mówię bo też taka jestem. Wszystko muszę zrobić sama i w pracy i w domu. Dopiero w ciąży trochę odpuściłam bo zagrażal wcześniejszy poród.po urodzeniu Dominika i powrocie do domu też wszystko "sama" więc były komplikacje z kroczem bo zamiast leżeć to chodziłam z dzieckiem na rękach.nie chodzi o to żeby inni wszystko za Ciebie robili ale daj sobie pomóc. Masz ciężką sytuację z Małą więc tym bardziej skorzystaj z oferowanej pomocy. Mama nie ocenia Cię tylko się o Ciebie martwi.przespisz się kilka godzin i będziesz lepiej funkcjonować.

Kasieks a co potrzebujesz z zusu?
Chciałam się upewnić jak to "działa ".w sierpniu skończyła mi się umowa. Firma wysłała mi świadectwo pracy.nie pamiętam dokładnie ale np.pracowałam do 18.08.od 19.08 powinnam dostawać macierzyński z zusu.czy do tej pory firma wyplacala macierzynski czy ZUS do firmy a oni mnie?czy firma ma dopiero teraz wysłać papiery do zusu?w necie przeczytałam że ZUS ma 30 dni na wypłatę od momentu dostarczenia papierów. Jeśli się spozni to odsetki. Do tej pory miałam kasę 10 na koncie. Nie wiem kiedy teraz mogę się spodziewać bo dziś nie było.we wrześniu dostałam za sierpień +zaległy urlop.teraz z zusu powinnam dostać za wrzesień. Mam ratę ilość nie wiem czy informować bank o przesunięciu spłaty

Do dnia skończenia umowy płaci pracodawca. Potem płaci ZUS. Ale oni płacą od pełnego miesiąca. Więc dostaniesz od 19 sierpnia do 30 września wypłatę.
ZUS wypłaca pieniądze z końcem miesiąca. U mnie firma wszystkie papiery wysłała do Zusu.

Do dnia skończenia umowy płaci pracodawca. Potem płaci ZUS. Ale oni płacą od pełnego miesiąca. Więc dostaniesz od 19 sierpnia do 30 września wypłatę.
ZUS wypłaca pieniądze z końcem miesiąca. U mnie firma wszystkie papiery wysłała do Zusu.
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. W takim razie będę czekać do końca miesiąca :)

1507670348-aaaaaa.jpeg
[emoji23][emoji23][emoji23][emoji23]

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Kasieks wiem ze trzeba wyluzowac i ze mama nie ocenia tylko sie martwi jak to o swoje dziecko ale ja jakies takie glupie myslenie ma i taka zosia samosia ze mnie zawsze byla kurde, no ale czas to zmienic bo padne

Do góry