Cześć dziewczyny Jestem mamą 4-miesięcznego synka. Jurek urodził się 2.05. Poród został wywołany,bo malutki dość wolno przybierał na wadze jeszcze będąc w brzuchu. Po urodzeniu miał 2750g i 51cm,także faktycznie był okruszkiem. Cały czas karmie małego piersią. I ciagle ta jego waga nie daje mi spokoju…przybiera na wadze,owszem. Jednak na ten moment ma 5800g. Wydaje mi się ciagle taki maleńki…Nie wiem już sama,czy po prostu taka jego uroda i nie ma się co nastawiać,ze jednak będzie nadrabiał wagę urodzeniowa,czy może powinnam zacząć się martwić i podrążyc bardziej temat,robiąc dodatkowe badania….?Co o tym sądzicie? Czy któraś z Was ma może podobna sytuacje? Pozdrawiam
reklama
NiebieskookaEM
Fanka BB :)
Sprawdzałaś jak wygląda na siatce centylowej ?
Cześć dziewczyny Jestem mamą 4-miesięcznego synka. Jurek urodził się 2.05. Poród został wywołany,bo malutki dość wolno przybierał na wadze jeszcze będąc w brzuchu. Po urodzeniu miał 2750g i 51cm,także faktycznie był okruszkiem. Cały czas karmie małego piersią. I ciagle ta jego waga nie daje mi spokoju…przybiera na wadze,owszem. Jednak na ten moment ma 5800g. Wydaje mi się ciagle taki maleńki…Nie wiem już sama,czy po prostu taka jego uroda i nie ma się co nastawiać,ze jednak będzie nadrabiał wagę urodzeniowa,czy może powinnam zacząć się martwić i podrążyc bardziej temat,robiąc dodatkowe badania….?Co o tym sądzicie? Czy któraś z Was ma może podobna sytuacje? Pozdrawiam
Tak,generalnie łapie się na 3 centyl,jesli chodzi o wagę. Bo wzrost już wyglada nieco lepiej,bo pomiędzy 3 a 10 centylem. Przy wizytach u pediatry nie słyszę,ze ja coś martwi,a raczej nie bagatelizuje takich spraw,bo z pierwszym synkiem kierowała nas na badania,bo on z kolei był bardzo duży. Tu cisza…ale mi jakoś nie daje do spokoju i chyba sama zapytam ja o jakieś badania,które powinnismy wykonać dla świetego spokoju…Sprawdzałaś jak wygląda na siatce centylowej ?
Myszopingwin
Ogólnie, jeśli się urodził drobny to nie należy oczekiwać, że nagle przeskoczy kilka kanałów na siatce. Zwłaszcza w tak krótkim czasie, 4 miesiące to nie jest długo. Je, moczy pieluchy, robi w miarę regularnie kupę? Jeśli nie spada, a w miare równo się trzyma tego, co miał w okolicach urodzenia to też bym nie darła szat.
Badania pewnie nie zaszkodzą, choć beż wyraźnych wskazań pytanie, czy warto kłuć takiego malucha.
Badania pewnie nie zaszkodzą, choć beż wyraźnych wskazań pytanie, czy warto kłuć takiego malucha.
Dziękuje dziewczyny za te słowa wsparcia je,tyje,siusianie i kupki w normie. Jest ruchliwy,naprawdę sprawny,wesoły…nie wydaje mi się,żeby mu czegoś brakowałowiem,ze złe robie porównując go do brata. Ale jest to dla przedziwne zjawisko,ze tamten ledwo mieścił się w siatce centylowej ,bo był tak duży,a ten ledwo się mieści,bo taki drobny
olka11135
Dziękuje dziewczyny za te słowa wsparcia je,tyje,siusianie i kupki w normie. Jest ruchliwy,naprawdę sprawny,wesoły…nie wydaje mi się,żeby mu czegoś brakowałowiem,ze złe robie porównując go do brata. Ale jest to dla przedziwne zjawisko,ze tamten ledwo mieścił się w siatce centylowej ,bo był tak duży,a ten ledwo się mieści,bo taki drobny
U mnie jedno dziecko poza siatką w górę.
A pozostała dwojka dzieci okolice 3 centyla
Takie geny im się wylosowały
Lady Loka
W siatkach centylowych nie chodzi o to, czy się mieści w siatce czy nie. Na siatkach sprawdzasz przyrost. Nanieś wszystkie pomiary i zobacz. Niepokojące są skoki o dwa kanały w dół/w górę.Dziękuje dziewczyny za te słowa wsparcia je,tyje,siusianie i kupki w normie. Jest ruchliwy,naprawdę sprawny,wesoły…nie wydaje mi się,żeby mu czegoś brakowałowiem,ze złe robie porównując go do brata. Ale jest to dla przedziwne zjawisko,ze tamten ledwo mieścił się w siatce centylowej ,bo był tak duży,a ten ledwo się mieści,bo taki drobny
Ja nie widzę za bardzo powodu do narzekania, mniej dźwigania
reklama
Madzia86G
Podzielam zdanie koleżanek.
Skoro się mieści to się mieści.
Jeśli przy porodzie był drobniutki to nie nadrobi sobie nagle 2-3miesięcy wzwyż .
Mój synek od małego mieścił się w skrajnie dolnej siatce jeśli chodzi o wagę i w górnej siatce we wzroście.
W wyniku tego wyglądał na bardzo chudego.
Jedna pediatra zaleciła bym dodawała tłuszcze do wszelkich jego potraw : masło, oliwę z oliwek, z pestek winogron ...
Ale synek mimo że jadł dużo i miał powiększaną kaloryczność, to nadal wagowo był w dole, a we wzroście w górze.
Taka jego budowa ciała .
Jak np się przeciągnie po drzemce to można spokojnie wszystkie żebra policzyć wraz z kręgosłupem.
Chudy szczypiorek
Skoro się mieści to się mieści.
Jeśli przy porodzie był drobniutki to nie nadrobi sobie nagle 2-3miesięcy wzwyż .
Mój synek od małego mieścił się w skrajnie dolnej siatce jeśli chodzi o wagę i w górnej siatce we wzroście.
W wyniku tego wyglądał na bardzo chudego.
Jedna pediatra zaleciła bym dodawała tłuszcze do wszelkich jego potraw : masło, oliwę z oliwek, z pestek winogron ...
Ale synek mimo że jadł dużo i miał powiększaną kaloryczność, to nadal wagowo był w dole, a we wzroście w górze.
Taka jego budowa ciała .
Jak np się przeciągnie po drzemce to można spokojnie wszystkie żebra policzyć wraz z kręgosłupem.
Chudy szczypiorek
Podziel się: