reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Waga i wzrost Naszych Dzieciaczkow

Paula po skonczeniu piatego miesiaca:
waga 6150g (w 4 tyg. przytyla 500g i wreszcie przekroczyla 6 kg..:-) )
dlugosc: 63cm
obwod glowy: 40,5cm
obwod klatki: 40cm

Wszystko na 10 centylu. Pediatra powiedziala, zeby sie nie martwic, bo widocznie taka jej uroda- jest mala i drobna, ale prawidlowo sie rozwija. I nadrabia bystroscia;-)

reklama
no to teraz my :-)
waga urodzeniowa 3.350 kg o.glowki 36cm , dlugosc 51.5 cm.
Przy wypisie mial 3.330 kg .
Po miesiacu mial juz 4620, 56cm
2 miesiac ; 5.930 i 60 cm,
3 miesiac ; 7.140 kg 63cm
4 miesiac; 7.800 kg , 66.5 cm i glowka 43 cm :-)

Byłysmy dziś na szczepieniu i się podłamałam moja Emilka przybrała przez 6 tygodni tylko 320g - lekarz mówi, że taka jej uroda i widocznie w moim brzuchu się najadła i teraz juz jej się nie chce i nie potrzebuje,
ujj no i waży teraz 5720 a jej kuzynka też tak przybierała kiepskawo a rozwija sie super - może to rodzinne

No to ja mam podobnie jak Renik, z tym że mnie jeszcze zdołowała pediatra. Młody waży równe 7 kilo, waga urodzeniowa to 4 kilo. Pediatra powiedziała, że powinien ważyć w momencie skończonego 5 miesiąca 2 razy tyle ile przy urodzeniu czyli 8 kilo. Frankowi brakuje jeszcze 3 tygodni do skończenia 5 miesiąca, a ona stwierdziła, że młody tego raczej nie osiągnie i wysłała go na morfologię. Kazała mi treściwiej jeść (to chyba musiałabym masło łyżkami jeść bo treściwiej już się nie da), a gdy spytałam czy może zacząć mu wprowadzać sztuczne mleko to powiedziała, że nie i że ma być mały na cycu. mam tylko mu dawać deserki lub obiadki. Na dzień dzisiejszy młody jest na 25 centylu, więc chyba nie tak źle.
Powiedzcie mi mamuśki czy tak źle jest z tym moim młodym czy lekarka przesadza.
On nie wygląda na zabiedzonego, ma fałdki na nóżkach i rączkach, jest wesoły, bardzo ruchliwy, najada się, bo widzę jak wypuszcza cyca to leży zadowolony i potem woła po 3 godzinach to chyba sie najada treściwym mlekiem. Pocieszcie mnie bo wyszło na to, że go zabiedziłam:no::no::no:

RUDYKOTKU - A CZY TY CHCESZ DOSTAĆ LANIE?
CO TY MÓWIESZ? ŻE GO ZABIEDZILAŚ. PRZESTAŃ!!! NAPEWNO DBASZ O NIEGO WSPANIALE...A PEDIATRA MOŻE MA RACJĘ MOZĘ NIE DO KOŃCA - NIE MNIE TO ROZSTRZYGAĆ BO PRZYZNAJĘ ZE PO PROSTU SIE NA TYM NIE ZNAM ALE UWAZAM ZE KAZDE DZIECKO ROZWIJA SIE WE WLASNYM TEMPIE I PRZYBIERA NA WADZE TYLE ILE POTRZEBUJE....PRZECIEŻ NIE WSZYSTKIE DZIECI SA PODOBNYCH GABARTÓW (JEDNE SĄ OKRĄGLUTKIE INNE TO TAKIE MAŁE SZCZUPACZKI) ALE NIE OZNACZA TO ZE DZIECKO JEST NIEDOŻYWIONE!!!

NIE WIEM CO CI PORDZIĆ W PRZYPADKU PODANIA MLEKA MODYFIKOWANEGO ...WIEM JEDNAK ZE MOJEJ KOLEZANKI CORECZKA TEZ MIALA WEDLUG LEKARZY ZBYT MALĄ MASĘ I KAZALI JEJ PODAC MLEKO MODYFIKOWANE.JEJ WAGA MOMENTALNIE SKOCZYLA I TERAZ JEST OK...ALE JAK POSTĘPOWAC W WASZEJ SYTUACJI - NIE BARDZO WIEM I NIE BARDZO CHCĘ RADZIC BO MOŻE MOJA OPINIA BYĆ NIE TRAFNA.

ALE KOCHANA GŁÓWKA DO GÓRY..NAJWAZNIEJSZE BY NIUNIO BYL ZDROWY RADOSNY I SZCZESLIWY!!!!

PS: JESLI MASZ WĄTPLIWOŚCI MOŻE ZASIĘGNIJ OPINII INNEGO LEARZA!!!

Rudykocie to chyba jednak coś z pediatrą nie tak, bo skoro Emilka urodziła się z wagą 4030 a teraz waży 5720 a Franio waży od niej o ponad kilo więcej i nam pediatra powiedział, że mam się nie przejmować bo z takimi duzymi przy urodzeniu dziecmi tak jest, że mogą inaczej przybierać i gdyby przybierała książkowo po te 600g to ile by ważyła mając rok, ja się mimo wszystko przejmuję troszke bo 300 to mało jak na 6 tygodni, ale Twoja pediatra przesadza jak nic, jejku jak ja mieszam czy to się da zrozumieć?

Ja mam czasami wrażenie, że te mamuski, które mają pulchniutkie dzieci chciałyby mieć chudsze, a te co mają chudzinki, to chciałyby mieć grubaski... A przecież nie sama waga jest najważniejsza, tylko to czy maleństwo jest zadowolone i zdrowe, a ta waga to podrzędna sprawa, czasami ci lekarze przesadzają i wprowadzają zamieszanie i niepokój.

rudykot - bron boze nie wprowadzaj mleka modyfikowanego!!! widzialam zdjecia Frania i wyglada jak Pudzian a nie jak zabiedzone dziecko. ogladalam jakis czas temu "mamo juz jestem" w tvn style i pani doktor mowila, ze dziecko DO KONCA 6- M-CA POWINNO PODWOIC WAGE URODZENIOWA. JEDNAK NIE DOTYCZY TO DZIECI Z WAGA URODZENIOWA B. WYSOKA NP. 4 KG!!! TAKIE DZIECKO NIE JEST W STANIE TEGO PODWOIC

takze bez paniki prosze :tak:

reklama
Rudykotku ja też jestem zdania, że to lekarka przesadza. Przecież Franio dość duzo waży jak na prawie 4,5 miesiąca... masz mleczko i to jest najzdrowsze i najwartościowsze!

Nieprzejmuj się Franio jest duży, zdrowy!!!!!!! i szczęsliwy to po co szukać zmian?

A co wy robicie jak się zawiedziecie na swoim lekarzu? Zmieniacie go? Czy dajecie "druga szanse"? Bo troche mi sie moja lekarka nie podoba... o wszystko muszę dopytywać.. boję sie, że coś przeoczy... :eek:

Do góry