reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W październiku testów czas, w ciąży będzie każda z nas!

U mnie 1dc, jednak będę testować na sam koniec miesiąca.
Co do bety. Ja już 4 razy byłam w ciązy i nie byłam na becie ani razu.
Myślę, że jak któraś z Was wie, że trzeba szybko wdrażać leki po zapłodnieniu, albo były w przeszłości powikłania to to badanie ma sens.
Nawet prawidłowy przyrost nie gwarantuje, że z ciąża wszystko będzie ok.

reklama
Myślę, że jak któraś z Was wie, że trzeba szybko wdrażać leki po zapłodnieniu, albo były w przeszłości powikłania to to badanie ma sens.
Za to wczesne zbadanie poziomu i wzrostu bety oraz progesteronu, może zapalić lampki kontrolne przy cp a tego czy nas to spotka nie da się przewidzieć. Mówię to ja Mama 3 kidsów bez przygód i za 4 razem cp.

Badanie bety może nie gwarantuje zdrowej ciąży, ale z dużym prawdopodobieństwem wyklucza naszą śmierć w przypadku nieprawidłowości 😉

Za to wczesne zbadanie poziomu i wzrostu bety oraz progesteronu, może zapalić lampki kontrolne przy cp a tego czy nas to spotka nie da się przewidzieć. Mówię to ja Mama 3 kidsów bez przygód i za 4 razem cp.
W cp beta poczatkowo też może przyrastać prawidłowo i uśpić czujność. Cp niestety jest trudna do wczesnej diagnostyki😞 najczęściej diagnozę o cp stanowi jednak badanie usg przez doświadczonego lekarza. Niestety wielu ginekologów ma aparat usg w gabinecie, ale nie widzą, lub nie potrafią interpretować prawidłowo obrazu.

W cp beta poczatkowo też może przyrastać prawidłowo i uśpić czujność. Cp niestety jest trudna do wczesnej diagnostyki😞 najczęściej diagnozę o cp stanowi jednak badanie usg przez doświadczonego lekarza. Niestety wielu ginekologów ma aparat usg w gabinecie, ale nie widzą, lub nie potrafią interpretować prawidłowo obrazu.

Nie do końca wiem co to ma udowadniać.
Czyli mamy rezygnować z narzędzia które jest stosunkowo tanie i za pomocą którego zminimalizowało sie ryzyko śmierci z powodu cp do chyba 2% tylko dlatego, że czasem może przyrastać wzorowo? No czasem może, beta to nie jedyny wyznacznik i należy obserwować wiele rzeczy jednocześnie. Natomiast nie istnieje absolutnie żaden powód żeby negować korzyści płynące z obserwowania bety i progesteronu we wczesnej ciąży.
A argument, że ktoś nie robił bety i wszystko spoko jest jak argument, że ktoś nigdy nie miał usg piersi i nie umarł na raka.

Nie do końca wiem co to ma udowadniać.
Czyli mamy rezygnować z narzędzia które jest stosunkowo tanie i za pomocą którego zminimalizowało sie ryzyko śmierci z powodu cp do chyba 2% tylko dlatego, że czasem może przyrastać wzorowo? No czasem może, beta to nie jedyny wyznacznik i należy obserwować wiele rzeczy jednocześnie. Natomiast nie istnieje absolutnie żaden powód żeby negować korzyści płynące z obserwowania bety i progesteronu we wczesnej ciąży.
A argument, że ktoś nie robił bety i wszystko spoko jest jak argument, że ktoś nigdy nie miał usg piersi i nie umarł na raka.
Stop. Wróć. Dyskusja schodzi na jakies manowce. Nigdzie nie negowałam korzyści z wykonywania badania krwi na wczesnym etapie ciąży, zwyczajnie nie uważam, żeby było konieczne.

I jednak usg piersi jest badaniem przesiewowym, a beta raczej nie.

Dokładnie mnie to spotkalo o czym piszesz od a do z... ale mimo prawidlowych przyrostow pierwszych 4, i tak miałam jakiś niepokój w sobie z powodu niskich wartości. A pozniejsze przyrosty były juz zle. Progesteron spadał, więc bylo juz prawie wszystko jasne.

reklama
Do góry