reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

W ktorym tyg ciazy jestem ?

reklama
Tak, 4t+5d to końcówka 5 tygodnia.
Musiałabyś sobie narysować oś czasu. I wówczas 0 (zero tygodni i 1 dzień) to pierwszy dzień ostatniej miesiączki. I teraz pomiędzy 0t1d do 1t0d - masz 1 tydzień ciąży, od 1t1d-2t0d - to jest drugi tydzień ciąży itd.

Nie przemawia za mną liczenie ciąży jak wieku - tzn. że do końca 5 tygodnia mówisz, że masz 4 tygodnie ciąży. Moim zdaniem leci piąty tydzień. Jak urodzisz 37t1d to jest to liczone jako 38tc, czyli ciąża donoszona.

Tak, 4t+5d to końcówka 5 tygodnia.
Musiałabyś sobie narysować oś czasu. I wówczas 0 (zero tygodni i 1 dzień) to pierwszy dzień ostatniej miesiączki. I teraz pomiędzy 0t1d do 1t0d - masz 1 tydzień ciąży, od 1t1d-2t0d - to jest drugi tydzień ciąży itd.

Nie przemawia za mną liczenie ciąży jak wieku - tzn. że do końca 5 tygodnia mówisz, że masz 4 tygodnie ciąży. Moim zdaniem leci piąty tydzień. Jak urodzisz 37t1d to jest to liczone jako 38tc, czyli ciąża donoszona.

Ciaza jest od 37+0 donoszona. W szpitalu liczą właśnie w ten sposób, że jak urodzisz np. W 38+2 to wpisują 38 tydzień, nie wpisują 39.

Każdy mówi co innego . Nie wiem co myśleć.
Lekarz na usg wyliczyć 4tydz+5dz ,ja myślałam że to 4 tydzien a ktoś mi powiedział że to końcówka 5 tyg .

Ja na podstawie ostatniej miesiączki wyliczyłam sobie ze w dniu wizyty byłam w 5tc+0 ,myślałam że w 5 tyg a okazuje że to już 6 tydz??
Ściągnij sobie aplikacje Flo lub Ciąża +. Tam ustala się dokładny tydzień za pomocą daty ostatniej miesiączki:)

Ciaza jest od 37+0 donoszona. W szpitalu liczą właśnie w ten sposób, że jak urodzisz np. W 38+2 to wpisują 38 tydzień, nie wpisują 39.
Bo wpisują skończony tydzień, a nie zaczęty. :) Ja nawet mam w papierach napisane "skończony tydzień ciąży: 38", gdyby było samo "tydzień ciąży" to powinno być 39.
Reasumując
5+2 to:
- Skończony 5 tydzień ciąży
- Zaczęty 6 tydzień ciąży
To trochę jak z wiekiem:
Jak dziecko ma 2 lata i 3 miesiące to:
- ma skończone 2 lata
- zaczęło 3 rok życia
Analogicznie jest właśnie z ciążą

Bo wpisują skończony tydzień, a nie zaczęty. :) Ja nawet mam w papierach napisane "skończony tydzień ciąży: 38", gdyby było samo "tydzień ciąży" to powinno być 39.
Reasumując
5+2 to:
- Skończony 5 tydzień ciąży
- Zaczęty 6 tydzień ciąży
To trochę jak z wiekiem:
Jak dziecko ma 2 lata i 3 miesiące to:
- ma skończone 2 lata
- zaczęło 3 rok życia
Analogicznie jest właśnie z ciążą
Lepiej się nie da tego wytłumaczyć 🙂 ja urodziłam w 37+6 zabrakło mi dnia żeby urodzic w skończonym 38 tygodniu

reklama
Do góry