reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ustalenie ojcostwa, ustalenie adresu ojca, alimenty

Tak,uznal dziecko i przez 5 tyg nawet dbal o nie i odwiedzal a potem nagle zamilkl.Jak dowiedzial sie ze chce jakies pieniazki to wogule zmienil nr.telefonu i od tej pory go nie widzialam ,nawet nie dzwoni.I tak minelo juz 3 miesiace.Wiec przypuszczam ze i na sprawe sie nie stawi .Pozatym wykrzyczal mi ze zadnych alimentow placic nie bedzie.

We wniosku nie pisalam o wyrok zaoczny bo pojecia nie mialam ze tak mozna.Zreszto to pierwsza sprawa to chyba tak sie nie pisze?nie wiem.

Napisalam zwykly wniosek o alimenty,zakladajac ze normalnie sie stawi.

Nie wiem tylko czy jak np.by nie odebral wezwania to sad wczesniej mnie o tym powiadamia?czy moze dopiero w dniu sprawy o tym sie dowiem?:confused:
o wyrok zaoczyny czyli wydawany bez obecnosci tatusia mozesz wniesc na sprawie,zaczej sprawa sie odbedzie,u mnie ex zjawial sie na wszystkich sprawach,mozesz zadzwonic do sadu i podac sygnature spraw i zapytac czy odebral wezwanie??

reklama
Witam
Ja juz po rozprawie.Niestety odroczona zostala na 25 sierpnia poniewaz były dopiero dostarczyl na rozprawe odpowiedz na pozew.Dran postawil adwokata by mi kasy nie dać.I wiecie co?szok totalny.Adwokat zarzadal ode mnie zwrotu kosztow rozprawy plus zwrotu kosztow za jego odokata:szok:.Nie wiem czy to wogule mozliwe.Sadzilam go dodatkowo o zwrot kosztow 3 miesiecznego utrzymania mnie w czasie ciąży i o to spawe adwokat wniosl wniosek bym koszty zwracala.Plus koszty adwokata mojego ex.
Czy tak wogule można?czy moge napisac odwolanie od tego żądania?sprawa zostala narazie odroczona?Czy to mozliwe ze mnie kosztami obciążą?

JAK dla mnie ty wnosisz o alimenty dla dziecka,ktorego jest ojcem,jakby ex nie byl ojcem to wtedy bylaby podstawa o to abys zwralala za jego adwokata,a w ogule po co pajac bral adwokata-jak nie ma na jego kasy to niech sie sam broni,dla mnie jest to taktyka,aby sie przestarszyla i cofnela sprawe,jak dla mnie nie ma mozliwosci abys pralcila za adwokata,le to w wlasnego doswiadczenia prawa rodzinnego nie konczylam,ale poszykaj jakies porady prawnej w mopcie czy w jakies organizacji posamorzadowej sa porady za darmo

jesli ci nie stac na adwokata na sprawe,wnosilabym o adwokata z urzedu,mi on bardzo pomogl i tez wnosilam po 1 sprawie,bo ex przeszedl tez z adwokatem

Sadzilam go dodatkowo o zwrot kosztow 3 miesiecznego utrzymania mnie w czasie ciąży i o to spawe adwokat wniosl wniosek bym koszty zwracala. a komu ty mialabys wraca te koszty jak je sama ponioslas??? i wnosissz o zwrot

o zwrot kosztow moglby się starać, gdyby okazało się, że nie ejst ojcem dziecka, Ty składałaś wniosek o alimenty więc skoro jesteś pewna ze jest on ojcem Twojego dziecka to się nie amsz co martwic, jeśli wygrasz sparwę to on ma zwócić Tobie pieniążki i pokryć wszystkie koszta związane ze sprawą. Ja mam adwokata i wlasnie wnioslam o to aby ex zworicl mi koszta tzw zastępstwa adwokackiego, ponieważ ja nie ejstem w stanie się sama zająć spawą ze względu an dziecko, nie martw się i nie daj się zastraszyć bo nic Ci nie grozi

Dzieki za porady.

A wiecie moze ile taki adwokat mogly wziasc gdyby zdecydowala sie by mnie reprezentowal?nie z urzedu ale taki prywatny?a jak z urzedu to skad mam go wziążć?jakies pismo pisac o przydzielenie mi go?kurcze nie znam sie na tym bo nigdy doczynienia z sadami nie mialam.

Jeszcze musze dodac ze jego adwokat wniosl wniosek o oddalenie kosztow 3 miesiecznego utrzymania w czasie ciąży gdyz rzekomo mieszkal ze mna i łożyl na mnie(klamstwo-nawet sie nie kontaktowal ze mna) i dlatego wnosi tez o zwrot kosztow rozprawy.I kosztow jego adwokata.

Tez uwazalam ze to on ponosi wszelkie koszty rosprawy ale skoro adwokat wnosi o zwrot kosztow i sedzia to przyjął to chyba uznal ze ma takie prawo.
Teraz pytanie mam czy moge napisac pismo odwolawcze co do zwrotu kosztow rozprawy?czy to moze za pozno?dodam ze odroczono na 25 sierpnia.
Bardzo prosze o poady mamusie ktore cos na ten temat wiedzą:-(Z gory dziekuje

amma julci ma całkowitą rację.. i jeśli stać Cię na adokata to sobie go weź ale prywatnie bo aj ejstem po pierwszej rozprawie i muszę powiedzieć, że naprawdę dużo mi pomogl chociaż to zależy od osoby bo ex tez ma adwoakat ale taka neimrawa, że szkoda gadać, lepiej gdyby go nie bylo

Dziekuje wam za rady:tak:

W takim razie wezme też adwokata,najpierw zapytam czy z urzedu mi dadzą a jak nie to najwyzej wezme pozyczke i wezmę prywatnego.A wiecie moze ile taki prywatny adwokat bierze kasy?Jeżeli ma mi pomoc to nawet i zapłacę:tak:

A swoja droga to uważam ze to wielkie świnstwo jeżeli ojciec bierze adwokata przeciwko malemu bezbronnemu niemowlęciu.Zdrowy chlop zarabiający 2800 na reke proponuje dac zaledwie 300 zl,(1/8 swoich zarobkow,podczas gdy ja oddaje calą wyplatę 1000 zł.i calodobowa opieke sprawuje)bo sam ma swoje wydatki.Straszne!Dziecko ktore samo nie moze sie bronic,a ten h** stawia adwokata.Bezczelnosc.

ja wziełam prywatie i po znajomości zaplacilam 1400, ale jak on mi liczyl to za ustal;enie ojcostwa, alimenty i pozbawienie władzy rodzicielskiej wyliczyl chyba 1700 albo 1800 ale to we Wroclawiu więc zapewne u Ciebie inen ceny też będą. Mój adowokat ejst młody, wygadany, dopiero co neidawno dostał licencję więc ma duży zapał i naprawdę dużą wiedzę i dobre umiejętności co pokazał wczoraj więc moim zdaniem jak już cioś to takiego szukaj, mi zaproponowali takiego biedaka z urzędu że podziękowałam, im nie zależy na tym aby jakoś specjalnie się wysilać a tutaj prywatnie dostają za to kasę więc moim zdaniem ejst inaczej, ale wiadomo są wyjątki od reguły. Mój wniosl w pozwie o 800 zł akle wiadomo tyle nie dostanę ale gdyby wzniosl o 500 to dostalabym 300 zapewne;/ ale dodatkowo wnosilam o zwrot polowy kosztow poniesionych w czasie ciąży, alimenty od daty urodzenia się synka oraz o zapezpieczenie na czas trwania rozprawym bierz świadkow, zbieaj wszystkie rachunki i nie daj się wykiwać, weź także pod uwagę, że sąd nie bierze pod uwagę zbytnio zarobkow a mozliwosci zarobkowe pozwanego, szukaj dobrego adwokata i walcz o to co Ci się należy, ezeli mieszkasz sama z dzieckiem to nie zapominaj o kosztach meiszkania, macie placic po polowie za wszystkie oniesione ksozty czyl np jesli mieszkanie kosztuje 1000 zl to on pwoinien lozyc 250 na dziecko, wez odwokata albo pojdz najpierw po poradę i informacje, on Ci dokladnie wytlumaczy

ja mialam z urzedu i jestem bardzo zadowolona,oprocz alimentow biezacych dostalam tez cala kwote zaleglych alimentow
radze ci napisz pismo o przyznanie adwokata z urzedu i poczekaj czyc ci przyznaja,jak nie to wtedy wez adwokata prywatnie tym bardziej ze musisz brac kredyt i mino ze wiezniej ok 1500 to pozniej ci odsetki i oplaty dolicza i wyjdzie wieksza kwota

annek to ze adwokat z urzedu to nie znaczy,ze bedzie zly,bo jak ty masz kase na adwokata to nie znaczy ze kazdy ma,kolezanka miala adwokata wydala troche kasy i nie byla zadowolona z niego,wiec nie ma reguly

reklama
o jakich odestkach i dodatkowych oplatach Ty mówisz? biorąc zdwokata zawierasz z nim umowe o ustalonych warunkach i pierwsze slyszę o jakichś osetkach, mi dodatkowo adwokat wzniosl o koszty zastępstwa adwokackiego, jak dobrze pojdzie to oprocz kosztow rozprawy, będzie mi msuiał zwrocić za adwokata. Poza tym napisałam, że są wyjątki od reguły, ale mam trochę znajomych i każda ktora brala adwokata z urzędu była bardzo rozczarowana, ale trafic an dobrego prywatnego to tez tzreba

Do góry