reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG pierwszego trymestru

reklama
Ja na drugie prenalne jadę 22 + 3 . Dla mnie to za długo ale lekarz mówi że ok więc się słucham 🤪
Ja miałam taka sytuacje, że na badaniach dziecko było młodsze i np jeśli chodzi o plec nie za wiele można było powiedzieć (dodatkowo ułożenie itp), generalnie na NFZ badanie było wykonane na odczepnego, z tekstem, że jest za małe i że nic więcej zrobić nie może. A drugiego nie chcieli zrobić.. To był teoretycznie 21+3, okazało się że tydzien mniejsze..
Więc prywatnie zrobiłam w 24 (czyli tak na dobrą sprawę w 23) I już wszystko było pięknie widać.. A może to od lekarza zależy.. W każdym razie, należy słuchać lekarza:)

12+3 , nawet jesli dzieciatko bedzie mniejsze o tydzien to juz dobry czas na prenatalne. 13+3 to taka granica, ja nie mialam wyboru i szlam w 13+1 a malutka wypadala na 13+6, lekarz stwierdzil ze dzieci blizej 14 tc ciezej sie sprawdza.

A ja się wyłamie i powiem,że 13+3. U mnie był problem, na badaniach 2 trymestru, bo dziecko było maleńkie (okazalo się młodsze) i było dużo trudniej dopatrzeć się potrzebnych struktur. Na pierwszych też byłam jakoś w 12 tygodni, to się okazało, że był to 11. Czym większe dziecko tym lepiej widać. Choć rozumiem, sama jestem niecierpliwa..:)
Lepiej wziąć 12+3 jeśli terminy dobrze policzony, bo zawsze można przyjść tydzień później. Gdy pójdziesz 13+3, a ciąża starsza się okaże będzie problem.

Ja bym wzięła 12+3, sama mam 12+5 i myślę że w sam raz. Moja siostra miała w zeszłym tygodniu w 13+3 i lekarz kazał jej przyjść za dwa dni, bo nie mógł zrobić wszystkich badań, nie mogl zmierzyć przezierności karku. więc ja bym chyba nie zaryzykowała w 13+3, ale to moje zdanie [emoji3526]

reklama
Ja miałam badanie 12+1. Lekarka na NFZ (strasznie mnie zignorowała mówiąc pokrótce) i kazała mi przyjść w momencie jak już będę w 14+2. Na szczescie szlam na badanie nifty, przy okazji lekarka (już prywatnie i Bogu dziękuje, ze ja mam) zrobiła mi badanie i wszystko jest Ok. Polecam aby iść szybciej niż później 😄

Do góry