reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Urlop wychowawczy- jak Wy to robicie..?

Ja nie mówię żeby ktoś nie korzystał :rofl: takie maleństwo jednak kosztuje mleko pampersy ubranka. Jak moja Zuzia się urodziła to był próg dochodowy a po 3 latach nie korzystania to się już przyzwyczaiłam że nie korzystam i tak zostało.

reklama
I jak już jesteśmy przy temacie 500 plus uważam że nie każdy powinien je otrzymać. Znam rodzinę gdzie rodzice dwie zdrowe ręce mają a żaden nie pracuje tylko żyją z takiego zasiłku. Dzieci "nastrzelane" gromada a oni sobie całe dnie w mieszkaniu siedzą alkohol piją pety palą a dzieci zaniedbane aż szkoda. Było mi tej rodziny żal I od czasu do czasu dawałam ubranka po mojej córce albo jak widziałam że dzieci w sklepie chcieli chipsy na "zeszyt" to kupiłam ale skończyłam z tym bo doszłam do wniosku że przecież oni mogą się ruszyć do pracy albo skończyć pić. I wiem że takich rodzin w Polsce jest mnóstwo. Jestem za tym aby 500 plus dostawali rodziny w których chociażby jedna osoba pracuje albo bony które chcą wprowadzić zamiast pieniędzy.

Uważam, że stwierdzenie "siedzę w mieszkaniu jest nadużyciem.
Każda mama doskonale wie, ze siedzenia prawie nie ma...
Bo nie sądzę, żeby tylko moje dziecko było tak absorbujace..
Ja dostaje 80% wypłaty do skończenia prze syna roku. Potem zaległe urlopy, ale jak będzie miał ok 14 miesiecy, to będę zmuszona oddać do żłobka... Serce mi pęka.. :(

Uważam, że stwierdzenie "siedzę w mieszkaniu jest nadużyciem.
Każda mama doskonale wie, ze siedzenia prawie nie ma...
Bo nie sądzę, żeby tylko moje dziecko było tak absorbujace..
Ja dostaje 80% wypłaty do skończenia prze syna roku. Potem zaległe urlopy, ale jak będzie miał ok 14 miesiecy, to będę zmuszona oddać do żłobka... Serce mi pęka.. :(

Nasz synek miał 16 miesięcy w momencie rozpoczęcia urlopu wychowawczego.
Myślałam o powrocie do pracy na pół etatu w godzinach popołudniowych - żeby popołudniami synkiem zajął się mąż. Ale mój szef się nie zgodził na takie rozwiązanie. Tzn. pół etatu ok, ale tylko na rano - co w praktyce oznaczałoby żłobek na conajmniej 5 godzin dziennie.
Darowałam sobie.

Nie żałuję tych "straconych pieniędzy", nie żałuję straconej pracy (wzięłam wychowawczy do końca umowy).

Radzimy sobie.

Co więcej planujemy jeszcze jedno dziecko.

Bo skoro i tak siedzę w domu to już niewiele by się zmieniło.

@Paulina_1982 heh wiesz że też myślę o drugim? 😛 jestem tego samego zdania co Ty skoro i tak jestem w mieszkaniu to co by się miało zmienić. Tylko u Cb fajna różnica wieku by była 😊 mi zostało 2 lata "wolnego" bo potem obowiązek przedszkolny 😬😬

Do góry