reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Urlop rodzicielski

ciekawostka

Zaciekawiona BB
Cześć dziewczyny potrzebuje porady , napewno ktoś z Was sie orientuje w tych sprawach bo niestety google nie przemawia do mnie w sposob zrozumialy .
Wiem ze moge dowiedziec sie tego z Zusu jednak przy maluchu brakuje mi na to czasu

Aktualnie jestem na urlopie rodzicielskim do 24.04.2025r
Umowe o prace mam na czas okreslony ,ktora kończy sie z koncem tego roku ( 31.12.2024r) raczej nie ma szans na przedluzenie tej umowy

Moje pytanie do Was czy jesli zakonczy sie umowa o prace to dalej przysluguje mi urlop rodzicielski do tego 24.04.2024 r w kwocie takiej jak dotychczas ? Czy jak to wyglada prosze o porade.
Wynagrodzenie za urlop rodzicielski mam wyplacane z ZUSu bo pracowalam w malej firmie.
Z gory dziekuje za odpowiedz

reklama
Tak, będziesz miała zasiłek w podobnej kwocie. Nie wiem jak wyglądają formalności bo pracowałam w dużej firmie ale byłam w podobnej sytuacji. Potem otrzymywałam zasiłek macierzyński - nie wiem czy tak to się poprawnie nazywa - z ZUSu. Wcześniej płacił mi mój pracodawca.

Tak, będziesz miała zasiłek w podobnej kwocie. Nie wiem jak wyglądają formalności bo pracowałam w dużej firmie ale byłam w podobnej sytuacji. Potem otrzymywałam zasiłek macierzyński - nie wiem czy tak to się poprawnie nazywa - z ZUSu. Wcześniej płacił mi mój pracodawca.
O super , dziekuje za odpowiedz.
Co do formalnosci napewno sie zorientuje co i jak . Najwazniejsze ze dalej bedzie mi przyslugiwac urlop/zasilek rodzicielski

Cześć dziewczyny potrzebuje porady , napewno ktoś z Was sie orientuje w tych sprawach bo niestety google nie przemawia do mnie w sposob zrozumialy .
Wiem ze moge dowiedziec sie tego z Zusu jednak przy maluchu brakuje mi na to czasu

Umowe o prace mam na czas okreslony ,ktora kończy sie z koncem tego roku ( 31.12.2024r) raczej nie ma szans na przedluzenie tej umowy

Moje pytanie do Was czy jesli zakonczy sie umowa o prace to dalej przysluguje mi urlop rodzicielski do tego 24.04.2024 r w kwocie takiej jak dotychczas ? Czy jak to wyglada prosze o porade.
Wynagrodzenie za urlop rodzicielski mam wyplacane z ZUSu bo pracowalam w malej firmie.

Tak jak wyżej. Natomiast powinnaś dostać jeszcze przelew z firmy z ekwiwalentem za zaległy urlop

Tak jak dziewczyny napisały. Byłam w takiej samej sytuacji kilka lat temu. Wypłatę zasiłku przejmuje ZUS, pracodawca dodatkowo rozlicza się z Tobą jak z pracownikiem po zakończeniu umowy, wypłaci ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

reklama
Do góry