reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Umiejętności naszych maluszków czyli co już potrafią nasze szkraby

Moja Mała tez juz tanczy.wystarczy ze wlacze muzyke a najlepiej to jakies techno. jak ja o cos pytam to potrafi pokrecic glowa na NIE :no:. Robi juz pa pa. Raczkuje jak to jedna kolezanka napisala "jak perszing" :)ucieka jak ja sie goni i piszczy przy tym. przy meblach tez chodzi i na wszystko sie wspina. zeby ma juz 4 no i lozeczko tez obgryza :-)

reklama
Mój synek od ponad miesiąca raczkuje jak torpeda!!!!wcześniej czołgał się tez jak by miał motorek w dupce-wszystko na szybko.Tańczy dupką,łazi trzymając się mebli,wiesza się i buja na rękach trzymając blatu biurka czy parapetu-małpiszon:)
Wspina się po siatce łóżeczka,mówi amm,mama,baba,da,ooo i tam po swojemu świergoli.......za nic nie chce mówić tata-hehe:-)

dziewczyny, czy wasze dzieci zaczely sie juz "puszczac" bo moj robi to juz odkad skonczyl 9 miesiecy i stoi sam tak ok. 10 sek.i upada albo pomalu kuca zeby usiasc a dzisiaj probowal stawiac kroczki ale tylko jednego narazie mu sie udaje postawic

kasia-probuje ale tez udpada (czasem zalicza naprawde bolesne upadki ).na tym to chyba polega.dzieci probuja lapac rownowage odkad wstana;probuja coraz wiecej.mnie jednak najbardziej cieszy ze ona tak pieknie raczkuje,to podobno dobry trening dla mozgu oraz plecow wiec do chodzenia jak dla mnie spieszyc sie nie musi;)

moj malec tez juz probuje sie puszczac-narazie 1 reka tylko.
eijf ja tez sie ciesze ze maly duzo raczkuje.uwielbia to i niech sobie troche poraczkuje jeszcze.ma czas na chodzenie :-) tez czytalam ten artykul co linka wrzucilas ;-)

starszego syna mam z ADHD wiec sie boje ze ten tez za szybko wszystko zaczyna odkad skonczyl 6 miesiecy sam wsawal od 7 miesiaca raczkuje teraz zaczyna sie pusczac wszystko tak samo jak starszy i wydaje mi sie ze to wszystko za wczesnie czytajac w jakim wieku wasze malenstwa to wszystko robia
mam tylko nadzieje ze on nie bedzie mial ADHD bo chyba zwariuje

Kasia-absolutnie sie nie przejmuj bo nie sadze by to mialo z tym cos wspolnego.zadne badania o tym nie mowia.poza tym naprawde dzieci w roznym wieku sie rozwijaja i pewnie kazda z nas zna dzieci ktore szybko chodzily i ogolnie szybciej rozwijaly sie jesli chodzi o motoryke.moja siostra chodzila gdy miala 10 mc,znajoma tez,syn kolezanki rowniez ale do jakiejs nadpobudliwosci im daleko.tu tez niektore dzieciaczki szybko wstawaly i dreptaly jak chocby arleci,sasanki,joaszki.teraz wiekszosc juz chyba drepcze przy meblach bo to taki wiek;niektore wlasnie juz probuja lapac rownowage à inne dopiero zaczynaja wstawanie.Nie sadze by to jakies negatywne strony mialo

Ja to też czasem podejrzewam ADHD, choć wiem, że w tak wczesnym wieku się o tym nie mówi...ale ona ma tyle energii, że szok.
jeśli chodzi o "chodzenie"-zapiernicza teraz z krzesłem. przesuwa je tak jak starsi ludzie tzw. balkoniki i przy nim idzie.Mamy takie "lekkie" krzesła, więc nie sprawia jej to problemu.puszcza się tylko jedną ręką.
Dodatkowo ma nową "misję"-otwieranie szuflad i wywalanie z nich wszystkiego . Muszę zabezpieczenia kupić na szuflady. Paluchy parę razy już przycięła. i wkurza mnie ciągłe odciąganie jej od szuflady, żeby nie wyciągała z nich rzeczy

Nina się wspina na wszystko. Ostatnio nawet stanęła przy rozgrzanym piekarniku :/ Nie jestem w stanie jej upilnować.
Ostatnio ćwiczy wychodzenie na balkon. Ale że jest minimalna różnica poziomów + futryna, to nieco komplikuje jej sprawę. Kombinuje na wiele sposobów i już jest coraz bliżej pokonania przeszkody bokiem.
Oprócz tego pstryka palcami i robi indianina :-D

reklama
A ja po wakacjach przywiozłam zupełnie inne dziecko/... (możne mi podmienili?:-D)

Teraz pewnie stoi, wszędzie się wspina, raczkuje, ma piękny uśmiech (6 ząbków przebiło się w ciągu 1 m-ca i teraz wszystkie ładnie wyrosły), gryzie (niestety głownie mamę) gorzej zasypia (ale to pewnie efekt zmian), ciągle robi papa lub kosi łapci, więcej je i zaczęła robić gigantyczne kupy:szok::baffled: czasami zastanawiam się, gdzie się to wszystko mieści:-D

ach... i komunikuje swoje potrzeby, mówi mniam mniam jak chce papu:-)

Ostatnia edycja:
Do góry