reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

ubezpieczenie w ciąży

szczeslimamaminka

Zaciekawiona BB
Witam:)
Chciałam Się dowiedzieć jak to jest z ubezpieczeniem w ciąży czy Trzeba je mieć czy nie ..
Jeżeli.nie to jak to jest z pierwszą wizyta mogę iść normalnie na.NFZ czy iść prywatnie.

reklama
mnie tez się nie zdarzyło aby ginekolog zlecił np cytologie lub badanie czystości pochwy zanim będzie pewny, że jestem w ciąży. Owszem jeśli ktoś chce to może sobie zrobić wszystkie badania kontrolne PRZED ciążą (notabene może być tak, że zrobisz badania a w ciąże się nie uda zajść szybko bo tak też sie zdarza i i tak będzie trzeba badania powtórzyć szczególnie czystość jeśli mówimy o wymazach) ale to na pewno nie na NFZ tylko prywatnie bo nikt Ci skierowania nie da na badania abyś była super do ciąży przygotowana. Jeśli znacie takich lekarzy to dajcie namiary

reklama
nie musisz być ubezpieczona nie musisz być zarejestrowana w PUP. Panie w rejestracjach często nie znają prawa albo celowo przekłamują. Wystarczy zazwyczaj postraszyć telefonem do NFz albo rzeczywiście zadzwonić i podać namiar placówki która odmawia Ci przyjęcia. Prawo jest prawem.

Dokładnie, nie musisz się rejestrować w urzędzie pracy, tak jak pisały dziewczyny, trzeba się upominać i straszyć telefonem do NFZ bo albo kłamią albo nie wiedza. Ja pierwsza ciąże w PL nie miałam ubezpieczenia, na wizyty co prawda chodziłam prywatnie, ale już szpital do porodu publiczny i za nic nie płaciłam.
Jeśli masz sile się wykłócać to to rob bo prawo jest po twojej stronie. Zobacz na Facebooku mama prawnik.

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Oj nie spodziewałam się takiej burzy. Mam za sobą 3 zagrożone ciąże i wiem jak postępują lekarze na NFZ.

A to do lekarza idzie się tylko po to żeby zobaczyć co się na usg dzieje? Napisałaś żeby iść około 8 tygodnia ciąży, a badania i leki im wcześniej tym lepiej.
.
Możesz napisać jakie leki oprócz wyżej przezemnie wymienionych przepisują lekarze przy zagrożonej poronieniem ciazy? Nie pisze tego złośliwie. Poprostu chce się starać p jeszcze jedna dziadzie i może moi lekarze nie maja odpowiedniej wiedzy. Chciałabym chociaż jedna przejąć bez leżenia na nospie.
A zapomniałam jeszcze tam wpisać:fenoterol, isoptin i luteinę, No ale to już w późniejszym okresie ciąży.

Oj nie spodziewałam się takiej burzy. Mam za sobą 3 zagrożone ciąże i wiem jak postępują lekarze na NFZ.

.
Możesz napisać jakie leki oprócz wyżej przezemnie wymienionych przepisują lekarze przy zagrożonej poronieniem ciazy? Nie pisze tego złośliwie. Poprostu chce się starać p jeszcze jedna dziadzie i może moi lekarze nie maja odpowiedniej wiedzy. Chciałabym chociaż jedna przejąć bez leżenia na nospie.
A zapomniałam jeszcze tam wpisać:fenoterol, isoptin i luteinę, No ale to już w późniejszym okresie ciąży.
Leki dobiera lekarz. Natomiast nie chodzi o to jakie tylko żeby iść do lekarza jak najwcześniej.

No tylko lekarze rozkładają ręce. Właściwie nie wiele mogą zrobić. Bo większość poronień wynika z wad płodu i druga cześć leży po stronie kobiety jak Np niewydolność szyjki itd i tu tez już wiele na początku nie można zrobić. Dopiero po 12 można założyć np szew okrężny.
Zawsze to samo: jak pani donosi do 14 tyg to będzie dobrze. Ale po 22 tygodniu znowu będą problemy.

No tylko lekarze rozkładają ręce. Właściwie nie wiele mogą zrobić. Bo większość poronień wynika z wad płodu i druga cześć leży po stronie kobiety jak Np niewydolność szyjki itd i tu tez już wiele na początku nie można zrobić. Dopiero po 12 można założyć np szew okrężny.
Zawsze to samo: jak pani donosi do 14 tyg to będzie dobrze. Ale po 22 tygodniu znowu będą problemy.
Jadwiga, rozumiem że miałaś trudne ciążę ale nastawienie kogoś negatywnie do wizyt i lekarzy jest słabe. Daj się dziewczynom samym przekonać czy ci lekarze rozkładają ręce, czy nikomu leki nie pomogą, czy po 22 tygodniu będą problemy etc, ok? To niepotrzebne niepokojenie często i tak panikujacych z byle powodu ciężarówek.

reklama
Do góry