M
Marr993
Gość
Tak narzeczonegoA masz pracującego męża?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Tak narzeczonegoA masz pracującego męża?
Jak nie mam ślubu z narzeczonym to wtedy mógłby ubezpieczyć dziecko na siebie ?Prawnie kobiety w ciąży, kobiety na macierzyńskim i dzieci do 18 roku życia mają darmowy dostęp, ale wydaje mi się że każdorazowo będziesz musiała pisać oświadczenie. Ja jestem na macierzyńskim i też prawnie chodzę za darmo, ale w systemie jestem na czerwono że nie mam ubezpieczenia (bo składki zdrowotne nie są pobierane) więc pierwszy raz pisałam oświadczenie, ale że mam zasiłek to z zusu musiałam wziąć potwierdzenie i przedłożyć do przychodni. Tak to marudzili. Kuzynka była w podobnej sytuacji co Pani i zarejestrowała się w UP, żeby mieć ubezpieczenie i dostarczała L4. Po porodzie dziecko jej partner dopisał do ubezpieczenia.
Mnie wiem, ze nie można chodzi mi tylko o dziecko )Dziecko tak, Ciebie nie.
Jest coś takiego jak zwolnienie lekarskie dla bezrobotnego zarejestrowanego w UP?Owszem możesz. Zarejestruj się ale po jakimś czasie zanieś L4 po to żeby nie wzywali Cię do pracy. Będąc w ciąży Nie musisz być zarejestrowana w up ani okazywać umowy należy Ci się bezplatna opieka medyczna także śmiało do szpitala czy na badania można iść.
Dziękuje za informacjeI jeszcze w czasie połogu będziesz miała możliwość korzystania z opieki medycznej.
Jeśli zwolnienie jest wystawione z symbolem ciąży to nie wyrejestrowuje się osoby bezrobotnej po upływie 90 dni jak w przypadku zwykłych zwolnień@aspekt Tak - zwolnienie może być wystawione na UP. Musisz tylko podać NIP - a to na stronach urzedu na pewno się znajdzie. Natomiast jeśli zwolnienie będzie trwało zbyt długo, to UP może usunąć daną osobę.
Tak. Tylko po to żeby nie dawać takiej kobiecie skierowania do pracy bo jeżeli odmówi zostanie wyrejestrowana a jak wiadomo up nie chce rejestrować "tylko dla ubezpieczenia "Jest coś takiego jak zwolnienie lekarskie dla bezrobotnego zarejestrowanego w UP?