reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ubezpieczenie NFZ

reklama
Prawnie kobiety w ciąży, kobiety na macierzyńskim i dzieci do 18 roku życia mają darmowy dostęp, ale wydaje mi się że każdorazowo będziesz musiała pisać oświadczenie. Ja jestem na macierzyńskim i też prawnie chodzę za darmo, ale w systemie jestem na czerwono że nie mam ubezpieczenia (bo składki zdrowotne nie są pobierane) więc pierwszy raz pisałam oświadczenie, ale że mam zasiłek to z zusu musiałam wziąć potwierdzenie i przedłożyć do przychodni. Tak to marudzili. Kuzynka była w podobnej sytuacji co Pani i zarejestrowała się w UP, żeby mieć ubezpieczenie i dostarczała L4. Po porodzie dziecko jej partner dopisał do ubezpieczenia.
Jak nie mam ślubu z narzeczonym to wtedy mógłby ubezpieczyć dziecko na siebie ?

Owszem możesz. Zarejestruj się ale po jakimś czasie zanieś L4 po to żeby nie wzywali Cię do pracy. Będąc w ciąży Nie musisz być zarejestrowana w up ani okazywać umowy należy Ci się bezplatna opieka medyczna także śmiało do szpitala czy na badania można iść.
Jest coś takiego jak zwolnienie lekarskie dla bezrobotnego zarejestrowanego w UP?

@aspekt Tak - zwolnienie może być wystawione na UP. Musisz tylko podać NIP - a to na stronach urzedu na pewno się znajdzie. Natomiast jeśli zwolnienie będzie trwało zbyt długo, to UP może usunąć daną osobę.

@aspekt Tak - zwolnienie może być wystawione na UP. Musisz tylko podać NIP - a to na stronach urzedu na pewno się znajdzie. Natomiast jeśli zwolnienie będzie trwało zbyt długo, to UP może usunąć daną osobę.
Jeśli zwolnienie jest wystawione z symbolem ciąży to nie wyrejestrowuje się osoby bezrobotnej po upływie 90 dni jak w przypadku zwykłych zwolnień :)

reklama
Do góry