reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza - choroby, szczepienia itd. - wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

reklama
jejku, dzis ide z mala do lekarza to sie zapytam o ta szczepionke i czy maja i za ile i chyba tez zaszczepie priorixem.

a moja cos sie przekrzywia na prawa strone i jak ja dotknelam kolo uszka to sie przekrzywiala jakby chciala je chowac...mam nadzieje ze jakiegos zapalenia nie ma...sprawdzimy

A u nas Priorix kosztuje 60,30 wiec nie zaplacimy az tak duzo :-) Jest juz dla mnie odlozony w aptece, wiec tylko musze podskoczyc po recepte :-)

bylam u lekarza, mala nie ma zapalenia..uffff....ma woskowine ktora zapchala jej ucho. musze kupic cos do rozpuszczania woskowiny, podobno parafina jest dobra.jesli sie nie rozpusci do do laryngologa trzeba bedzie sie wybrac.

pytalam sie o ta szczepionke, dziewczyny u nas w przychodni Priorix jest darmowy, szczepia ta MMr i Priorixem..a u was nie? ja bede szczepic Priorixem. prdiatra mi powiedziala ze ta szczepionka zostala wprowadzona do obowiazkowych..nie wiem, jesli tak to i u was powinna byc darmowa

asmodis - o ile się orientuję to wszystko zależy od tego, która firma akurat wygra przetarg na dostawę szczepionki, dlatego raz szczepią MMR a raz Priorixem. U nas na przykład w przychodni w zeszlym roku był Priorix a teraz mają MMR i jeśli chcę priorix to muszę sama go wykupić w aptece.
Inaczej jest też w prywatnych przychodniach, które mają tylko umowy z NFZ, oni wytedy sami wybierają rodzaj szczepionki, którą szczepią.

a u mnie nie mam pojęcia jaka szczepionka, będę dopiero dzwonić do przychodni...
na wczasach przyplątały się do nas pleśniawki, na taką ewentualność chorobową nie byłam przygotowana, skorzystaliśmy z ubezpieczenia i pokazaliśmy Alkę lekarce, która codziennie przychodziła do naszego hotelu, wszystko cacy tylko jak jest "pleśniawki" po angielsku?? poradziłam sobie:-) pokazałam i opisałam słowami jakie znałam, dostaliśmy żel do smarowania 3 x dziennie i na drugi dzień już było git, służba zdrowia jednak na wyższym poziomie w Grecji niż u nas, bo do kontroli z pleśniawkami szliśmy dwa razy;-) a poza tym wszyscy zdrowi:-p

Ja dzisiaj też byłam u pediatry. I pytałam o MMR i Priorixa. I ona doradziła mi MMR, powiedziała, że ta szczepionka nie ma żadnego związku z autyzmem, że jeżeli jakieś dziecko ma zachorować na autyzm, to zachoruje nawet jakby nie było szczepione MMR tylko Priorixem. I że te różne artykuły to jest też walka firm farmaceutycznych o klienta. Ona też szczepiła swoje dzieci MMR i nic im nie jest. Więc chyba zostanę przy MMR.

Moja pediatra tez nie mowila nic o autyzmie, bardziej mnie nakierowalo na szczepienie priorixem to, ze mowila ze jest mniej bolesna przy podawaniu i ze lepiej uodparnia od MMRu, wiec ja jednak zostane przy Priorixie zwlaszcza, ze druga pediatra do ktorej chodze prywatnie czasami powiedziala to samo :-) Ale podejrzewam, ze jakbym zaszczepila MMRem to tez bym nie marudzila :-)

reklama
Tutaj tez czesto mowia o powiazanich szczepionek z autyzmem, ale jak dotad mnostwo badan bylo przeprowadzonych i nie moga znalesc zadnego polaczenia. Ostatnio (dwa tyg temu) mowili w wiadomosciach ze kilka lat temu rodzilo sie 1 na 161 dzieci z autyzmem a teraz rodzi sie 1 na 150, i maja duze podejrzenie (potrzeba jeszcze troche badan) ze autyzm jest genetyczny i nie ma nic wspolnego z czynnikami zewnetrznymi typu szczepienia czy leki. Jak znajde artykul to wkelje tylko pewnie po ang.

Do góry