Hej. Obecnie jestem w 18tc i bardzo często odczuwam twardnienie, napięcie brzucha i dyskomfort w podbrzuszu. Nie jest to bolesne, jedynie nieprzyjemne. Żadnych innych objawów nie mam. Takie twardnienie miałam już na przełomie 16 i 17 tygodnia, byłam wtedy u lekarza który zapewnił mnie że jest w porządku i szyjka się nie skraca. Mieliście takie coś? Myślałam że może to te skurcze przepowiadające, ale chyba jeszcze za wcześnie....
reklama
G
GwiazdaMuzykiPop
Gość
Powiedz o tym swojemu lekarzowi. Ja na takie objawy brałam magnez i nospę. Jednak najlepiej skonsultować się z ginekologiem.Hej. Obecnie jestem w 18tc i bardzo często odczuwam twardnienie, napięcie brzucha i dyskomfort w podbrzuszu. Nie jest to bolesne, jedynie nieprzyjemne. Żadnych innych objawów nie mam. Takie twardnienie miałam już na przełomie 16 i 17 tygodnia, byłam wtedy u lekarza który zapewnił mnie że jest w porządku i szyjka się nie skraca. Mieliście takie coś? Myślałam że może to te skurcze przepowiadające, ale chyba jeszcze za wcześnie....
NiebieskookaEM
Fanka BB :)
Też miałam i brałam magnez i nonspe.
Rownież przed 20 tygodniem?Też miałam i brałam magnez i nonspe.
Również przed 20 tygodniem?Mnie również ginekolog kazał brać magnez i to x4( 2x2 tabletki) i nospe.
Koniczynka1
Ja miałam, zaczęło się w 17tc. Uważaj na szyjkę i na ilość takich skurczów. U mnie się to rozkręcało i kilka razy leżałam w szpitalu żeby nie urodzić zbyt wcześnie.
Parówka86
Wydaje mi się,że to już było w trzecim trymestrze.Również przed 20 tygodniem?
Temat poruszany nie raz. Przy twardnieniach brzucha robi się posiewy, bo w ciąży zdarzają się "bezobjawowe" infekcje. Właśnie twardnienie brzucha może być powodem. Magnez jak najbardziej się bierze, nospy ogólnie się nie powinno brać. Takie twardnienia mogą być też wynikiem zbyt długiego leżenia. Jeśli w ciąży jest mało ruchu, to wtedy przy wstawaniu działa grawitacja i brzuch się napina. Trzeba uważać. Najlepiej rozmawiać z rozsądnym lekarzem
reklama
NiebieskookaEM
TakRownież przed 20 tygodniem?