reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Twardnienie brzucha w ciąży

pouchines

Zaciekawiona BB
Hej. Obecnie jestem w 18tc i bardzo często odczuwam twardnienie, napięcie brzucha i dyskomfort w podbrzuszu. Nie jest to bolesne, jedynie nieprzyjemne. Żadnych innych objawów nie mam. Takie twardnienie miałam już na przełomie 16 i 17 tygodnia, byłam wtedy u lekarza który zapewnił mnie że jest w porządku i szyjka się nie skraca. Mieliście takie coś? Myślałam że może to te skurcze przepowiadające, ale chyba jeszcze za wcześnie....

reklama
Hej. Obecnie jestem w 18tc i bardzo często odczuwam twardnienie, napięcie brzucha i dyskomfort w podbrzuszu. Nie jest to bolesne, jedynie nieprzyjemne. Żadnych innych objawów nie mam. Takie twardnienie miałam już na przełomie 16 i 17 tygodnia, byłam wtedy u lekarza który zapewnił mnie że jest w porządku i szyjka się nie skraca. Mieliście takie coś? Myślałam że może to te skurcze przepowiadające, ale chyba jeszcze za wcześnie....
Powiedz o tym swojemu lekarzowi. Ja na takie objawy brałam magnez i nospę. Jednak najlepiej skonsultować się z ginekologiem.

Ja miałam, zaczęło się w 17tc. Uważaj na szyjkę i na ilość takich skurczów. U mnie się to rozkręcało i kilka razy leżałam w szpitalu żeby nie urodzić zbyt wcześnie.

Temat poruszany nie raz. Przy twardnieniach brzucha robi się posiewy, bo w ciąży zdarzają się "bezobjawowe" infekcje. Właśnie twardnienie brzucha może być powodem. Magnez jak najbardziej się bierze, nospy ogólnie się nie powinno brać. Takie twardnienia mogą być też wynikiem zbyt długiego leżenia. Jeśli w ciąży jest mało ruchu, to wtedy przy wstawaniu działa grawitacja i brzuch się napina. Trzeba uważać. Najlepiej rozmawiać z rozsądnym lekarzem

reklama
Do góry