Hej. Dziś byłam u lekarza i okazało się, że mam złe TSH III, które wynosi 3,144. Zapisał mi Euthyrox N 25 25 mcg. Zapomniałam zapytać czy w związku z tym mogę brać razem z tym lekiem po np 2 godzinach Pregnę Plus, która zawiera jod? Czy to ze sobą koliduje? Bo kiedyś czytałam, że jodu nie wolno przy złej tarczycy…
reklama
Ja się lecze na niedoczynność już bardzo długo. Biorę eutyrox , w ciąży oczywiście też i właśnie i gin i endo polecali pregne plus, trzeba brać do do tarczycy to chyba najlepszy wybór przynajmniej tak moja dr mówiła ,sama zaleciła właśnie te witaminy.
G
GwiazdaMuzykiPop
Gość
Ja przy niedoczynności wręcz brałam dodatkowy jod.
Kinga123..
Zaangażowana w BB
Ja biorę eutyrox w różnych dawkach, ale całą ciążę i po pierwsze eutyrox jeśli Ci dr nie powiedział bierz na czczo (min pół h przed śniadaniem) i dodatkowo tak brałam całą ciąże np prenatal duo gdzie jest jod i moja endokrynolog bardzo to sprawdzała, by był jod dodatkowo.
Żaden lekarz mi czegoś takiego nie mówił ,w życiu o czymś takim nie słyszałam a leki działały aż za dobrzePamietaj tylko, ze Euthyrox przyjmuje sie na czczo, popija niewielka iloscia wody i najlepiej 30 min po nic nie jesc, a kawe to po 1 h po tabletce mozna. Inaczej lek sie nie wchlonie.
jasani
Fanka BB :)
Może czasami trzeba przeczytać też ulotkę.Żaden lekarz mi czegoś takiego nie mówił ,w życiu o czymś takim nie słyszałam a leki działały aż za dobrze
Żaden lekarz mi czegoś takiego nie mówił ,w życiu o czymś takim nie słyszałam a leki działały aż za dobrze
To nie znaczy, ze wchlaniala sie cala dawka prawidlowo.
G
GwiazdaMuzykiPop
Gość
Mój lekarz dał takie damo zalecenie.Pamietaj tylko, ze Euthyrox przyjmuje sie na czczo, popija niewielka iloscia wody i najlepiej 30 min po nic nie jesc, a kawe to po 1 h po tabletce mozna. Inaczej lek sie nie wchlonie.
reklama
Czyli sądzicie, że jak będę brać na czczo Euthyrox i po południu Pregnę Plus która ma 200 ug jodu to będzie ok? Strasznie się denerwuje. Pisałam o to do mojego ginekologa, lecz niestety jest od dziś na urlopie i wraca za 2 tyg… szczerze to nie wiem co zrobić aby było ok. W internecie mnóstwo sprzecznych opinii, że brać jod przy tarczycy albo że kategorycznie nie…mam juz serio dość, bo analizuje dosłownie wszystko. Kiedyś czytałam o jodzie i tarczycy i przez to teraz mam rozkmine…tak to bym nawet nie wiedziała i brała tą Pregnę Plus bez zastanawiania…
Podziel się: