reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Trzylatek nie mówi:(

edzia - a może w innym kierunku z nim pojśc? tak jak patrze na twoje posty to trudna i długa adaptacja w przedszkolu może być objawem właśnie niedojrzałości emocjonalnej. poćwiczcie ciut rozwój emocjonlany -dużo literutury znajdziesz w necie. w sumie może to go ośmieli a zaraz pożniej ośmieli do mówienia?

reklama
Witaj
Moja córka ma 3 latka i dobrze mówi ......
A byłaś u dwóch innych logopedów ?? jesli nie to sprobuje isc jeszcze do jakiegos innego i zobacz co on powie ....
ale jak to mówią chłopocy dojrzewaja pozniej od dziewczynek.... takze nie martw sie na zapas tylko czekaj cierpliwie:)
Sa sytuacje niektore ze dzieci nie gadaja do 4 lub 5 roku a pozniej zaczynaja gadac jak kataryki:) Pozdrowienia dla ciebie i synusia:)

...Jejku, chwilkę tu nie zaglądałam a tu tyle postów naklikałyście!:szok: Cieszę się że nie pozostało to wszystko bez echa:-).
Co do istoty tematu-Pawełek po raz drugi zaliczył wizytę u neurologa i jest trochę lepiej, chociaż nie zniewalająco. Od kilku dni nawet mówi "mamusiu" i "tatusiu":-), co mnie niezmiernie cieszy bo do niedawna były tylko dwusylabowe słowa. Powtarza chętniej, nawet zasłyszane słowa sam czasem próbuje powtarzać. Ale trzeba go często poprawiać bo chyba zapomina...:sorry:. Podam dla przykładu-na kuzynkę Gabrysię od zawsze mówił "łała" (czemu to pojęcia nie mam...), a ostatnio woła "Gisia", czyli postęp jest:tak:, ale zapomina często i dopiero jak go poprawię to powtarza dobrze. Jak coś chce to mówi "posię", czyli proszę. Co mnie ciągle martwi to mimo postępów w słówkach nadal jest "kali mieć, kali chcieć":confused2:. Jak chce sikać to mówi "mama, ja sisiu" itp.
Słówek muszę przyznać załapał sporo, tak na spokojnie to naliczyłam prawie 40:happy:, tyle że wiecie-takich nieskomplikowanych. Ale wcześniej to było tylko "mama", "tata", i kilka tego typu.
Kolejną wizytę mamy dopiero we wrześniu, chyba neurolog ma zamiar czekać czy się rozgada do tej pory. Ale powiem Wam że powoli to idzie:no:...

Witaj
Moja córka ma 3 latka i dobrze mówi ......
A byłaś u dwóch innych logopedów ?? jesli nie to sprobuje isc jeszcze do jakiegos innego i zobacz co on powie ....
ale jak to mówią chłopocy dojrzewaja pozniej od dziewczynek.... takze nie martw sie na zapas tylko czekaj cierpliwie:)
Sa sytuacje niektore ze dzieci nie gadaja do 4 lub 5 roku a pozniej zaczynaja gadac jak kataryki:) Pozdrowienia dla ciebie i synusia:)
nie byłam u innego logopedy. planuję zaliczyć wizytę u dziecięcego psychologa bo oprócz problemów z mówieniem mamy problem z nerwami niestety... Pawełek bywa wybuchowy i często się złości, tak że sam sobie z tym poradzić nie może. myślę jeszcze nad neurologopedą, ale tak szczerze to w głębi serca liczę że nie będę musiała go po lekarzach ciągać...

edzia - a może w innym kierunku z nim pojśc? tak jak patrze na twoje posty to trudna i długa adaptacja w przedszkolu może być objawem właśnie niedojrzałości emocjonalnej. poćwiczcie ciut rozwój emocjonlany -dużo literutury znajdziesz w necie. w sumie może to go ośmieli a zaraz pożniej ośmieli do mówienia?
no nie wiem... może i coś w tym jest. nieśmiałość ma po mnie niestety...

Witam! Jestem mamą 3-letniego chłopca. Pawełek jak do tej pory nie mówi, jedynie "po swojemu". Już zaliczyliśmy logopedę, która stwierdziła że syn jest "opóźniony w rozwoju", i skierowała nas do neurologa. Oczywiście tam poszliśmy, a pan doktor stwierdził po przebadaniu małego i kilku pytaniach , że syn absolutnie opóźniony nie jest, tylko "musi się przełamać". Dostał lek Nootropil 33%, który stosuje się u dzieci z problemami dyslektycznymi, ale póki co nie ma efektów:-(, tylko kilka słów. A oto one:
Aga, Ania, konie, jajo, mamo, tato... a reszta to skracanie do jednej sylaby i mowa w stylu "Kali jeść, Kali spać". Naprawdę się martwię i męczy mnie już jak po raz n-ty słyszę pytanie w stylu: "to on jeszcze nie mówi?".
Proszę, napiszcie jakie macie doświadczenia z mową u Waszych dzieci, bo tracę nadzieję... Dodam, że mały wszystko rozumie i ogólnie jest mądrym dzieckiem.
Moja szwagierka tez ma syna Pawła który w tym roku w sierpniu kończy 3 latka ale on to tylko mówi "papa" i "mama"... Chidziła z nim po różnych lekarzach a jak narazie nie ma efektów... trzeba czekać i go uczyć....

mmelduje sie zeby dac znac o postepach:-). Pawełek mówi około 70 słów, tworzy zdania (nadal ubogie i daleko mu do normy), potrafi się przedstawic i powie imiona nasze i siostry, a nawet dziadków (niektóre zniekształcone, ale powie:tak:). Nie chce sie nakrecac ale ostatnio ruszył jakby z kopyta:-Di widze ze sie stara. jak juz pisałam-do normy z jego wieku mu daleko, ale najwazniejsze ze robi postepy:-D:-D:-D. za jakis czas dam znac czy tendencja sie utrzymuje... OBY!:shocked2:...

Edzia no to suuper że Paweł robi postepy..... Bedzie juz tylko lepiej :))):))) Paweł od mojej szwagierki nadal mówi dosłownie kilka słów..... No ale mam nadzieje ze niedługo ruszy z tym...w końcu niedługo kończy 3 latka :))

reklama
cześć dziewczyny jestem tu nowa dopiero zaczynam :zawstydzona/y: moja córcia w sierpniu skończy 3 latka i też niestety mało mówi zdań sama prawie wcale nie tworzy czasem mam wrażenie że ona nie rozumie co do niej mówię, ogólnie test na 3 latka oprócz mowy zdaje na 5 :-) zaczynam się martwić bo ja w jej wieku już płynnie mówiłam:-(

Do góry