reklama
Że nie wchłaniasz dobrze kwasu foliowego (i innych witamin z grupy b) i powinnaś brać kwas foliowy metylowany, który jest w większości preparatów dla kobiet w ciązy tylko trzeba czytać na opakowaniu. Mam tą samą mutację i biorę pueria Uno i actifollin, ale to z zaleceń lekarza.Hej dziewczyny , dostałam wyniki trombofilii ... Czy któraś jest w stanie łopatologicznie mi je 'zinterpretowac' ? Zobacz załącznik 1488563
Jesteś w ciązy teraz?
Nie wiem jakie dokładnie badania robiłaś. Zazwyczaj pakiet na trombofilie ma 5 składowych, a tu jest wypisana tylko jedna i nie wiem czy tamte są ujemne czy nie były badane. Wszystko zależy od lekarza, czasem dziewczyny biorą acard, czasem heparyne. Ja mam tylko kwas foliowy zalecony metylowany, bez leków na rozrzedzenie krwi, ale ja jestem po jednym poronieniu w 8 tygodniu.nie jestem, staramy sie ... dobrze doczytalam,ze potrzebuje rowniez lekow rozrzedzaacych krew ? typu heparyna jak juz bede w ciazy ?
Może, ale nie musi. Jeżeli brałaś zwykły kwas foliowy od starań to dziecko mogło nie dostawać wystarczającej dawki kwasu foliowego i się nie rozwinąć prawidłowo. Pamiętaj też, że forma hetero jest lżejsza niż mutacja homozygotyczna i ma ją około 50 % kobiet, a większość nawet o tym nie wie i normalnie donosi ciąże.i czy to moze byc powodem kiku ciąz biochemicznych ?
A jesteś pod stałą opieką ginekologa? Szukacie przyczyny strat?no nic, to czeka mnie wizta u hematologa
Bo jeżeli tak to zapytałabym ginekologa o zdanie i żeby on Wam zlecał następne badania. Tak jak mówię około połowa kobiet ma tą mutację, więc może nie trzeba koniecznie hematologa tylko sam ginekolog wystarczy.
Tak, to jak za 3 miesiące to kupa czasu to rzeczywiście już lepiej hematolog wcześniejtak, jezdzimy do kliniki, mniej wiecej znamy schemat i mamy juz zlecony caly pakiet badan , ale wizyta dopiero za 3 miesiace wiec chyba dla swietego spokoju potrzebuje opinii hematologa
reklama
Carry88
Moderator
Że nie wchłaniasz dobrze kwasu foliowego (i innych witamin z grupy b) i powinnaś brać kwas foliowy metylowany, który jest w większości preparatów dla kobiet w ciązy tylko trzeba czytać na opakowaniu. Mam tą samą mutację i biorę pueria Uno i actifollin, ale to z zaleceń lekarza.
Jesteś w ciązy teraz?
Niekoniecznie musi to oznaczać złe wchłanianie kwasu foliowego, może, ale nie musi. Musiałabys zbadać homocysteine, poziom kwasu foliowego i najlepiej poziom wit B12. To tylko oznacza predyspozycje, że może coś być nie tak z metylacja, a nie, że na pewno coś jest nie tak.
To było do autorki posta @asiakyupl