reklama
caltha
Fanka BB :)
Ja mam, zanim dostałam wynik byłam już w kolejnej ciąży. Już więcej się nie zdecyduję. Byłam w ciąży 6razy. Oboje moich dzieci ma także translokację, przy czym córka ma problemy i dodatkowo podejrzenie zespołu genetycznego, choć najprawdopodobniej nie związanego z translokacją. Gdybym wiedziała wcześniej, nie zdecydowałabym się na kolejne dziecko, choć syn jest bezobjawowy.
Temat bardzo trudny
Na FB jest bardzo fajna zagraniczna grupa wsparcia, ale tam większość osób decyduje się na ivf z pgd
Temat bardzo trudny
Na FB jest bardzo fajna zagraniczna grupa wsparcia, ale tam większość osób decyduje się na ivf z pgd
Anna 1988
Ja mam translokacje. W moim przypadku lekarz mówił że mam tylko zwiększone ryzyko poronienia. Chore dziecko mi nie grozi - bo się poroni. Prawdopodobnie po kimś to mam, z tego co się dowiedziałam w rodzinie sporo poronień ale poza tym wszyscy zdrowi.
Staramy się dalej, kiedyś trafiamy na odpowiednie chromosomy a jak nie to podejdę do in vitrto.
Staramy się dalej, kiedyś trafiamy na odpowiednie chromosomy a jak nie to podejdę do in vitrto.
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Urodziłam niedawno dziecko z translokacją zrównoważoną 13 i 14, ale na nasze kariotypy czekam bo genetyk nie wyklucza że któreś z nas jest nosicielem takiej aberracji. Rozmawialiście z genetykiem?
Tak rozmawialiśmy z genetykiem i próbujemy jak najszybciej zbadać kto z nas jest nosicielem. Niestety u płodu wyszło zespół downa „rodzinny”. Czyli po kims od nas
Czy taka translokację zrównoważona u dziecka złapali na amnio? Wtedy kariotyp jest i tak prawidłowy czy nie?
Czy taka translokację zrównoważona u dziecka złapali na amnio? Wtedy kariotyp jest i tak prawidłowy czy nie?
MatkaFrankowaPanikara
Matka Frankowa
Wynik z amnio to kariotyp nieprawidłowy męski 45, XY der (13,14)(q10,q10). Pytam o genetyka bo nasz bardzo mocno zasugerował że dziecię mogło dostać translokację od któregoś z nas, a i tak pozostała zrównoważona.Tak rozmawialiśmy z genetykiem i próbujemy jak najszybciej zbadać kto z nas jest nosicielem. Niestety u płodu wyszło zespół downa „rodzinny”. Czyli po kims od nas
Mi lekarz mówił ze są trzy opcje gdy rodzic ma translokację zrównoważona, albo dziecko jest e pełni zdrowe pod tym katem, albo odziedziczy translokację zrownowazona( czyli wszystko Ok problem pojawi się gdy dziecko będzie chciało mieć dzieci bo wtedy znów może to dalej przekazać) albo odziedziczy niezrownowazona (czyli tak jak u nas ZD u Ciebie inny zespół). Szanse na ta trzecia opcje są zależne od tego kto jest z rodziców nosicielem u nas albo 2% albo około 12% ( jeśli to ja, jeszcze nie przepadaliśmy naszych kariotypow).Wynik z amnio to kariotyp nieprawidłowy męski 45, XY der (13,14)(q10,q10). Pytam o genetyka bo nasz bardzo mocno zasugerował że dziecię mogło dostać translokację od któregoś z nas, a i tak pozostała zrównoważona.
Anna 1988
Ja mam takąUrodziłam niedawno dziecko z translokacją zrównoważoną 13 i 14, ale na nasze kariotypy czekam bo genetyk nie wyklucza że któreś z nas jest nosicielem takiej aberracji. Rozmawialiście z genetykiem?
reklama