reklama
Wiktorka88 O
Fanka BB :)
Poczytaj prosze w jaki sposob mozna sie zarazic toksoplazmoza...
@Sandra996 a jakie to ma znaczenie, ze masz kota? To jest zrodlo zakarzen, ale wbrew wszystkiemu najrzadsze. Czesciej zarazisz sie jedzac warzywawa i owoce nie umyte, lub umyte zle oraz mieso surowe lub niedogotowane, nie dopieczone. Cale zycie mam koty i to dzikie podworkowe. Moja siostra ma koty, spotykam dzikie na dzialce. To moja 4 ciaza i nie tylko nie mam, ale tez nigdy nie przechodzilam toksoplazmozy, a bylam przekonana, ze juz dawno mialam. I z kazdym badaniem poki co nic nie ma. A obecnie mam wychodzacego kota i zdarza sie, ze nawet kuwete sprzatam. Po prostu myje rece. A jesli kot jest nosicielem, to ma to wszedzie, wiec nawet glaskanie byloby niebezpieczne. Jak sie boisz, to przebadaj swojego kota. I najlepiej w ciazy trzymaj sie zdala od kuwety.
@Sandra996 zaczyna sie zimno, dla bezpieczenstwa zamknij kota w domu i nie wypuszczaj. Musisz tez uwazac na truskawki i marchewki, a wiec i surowe soki, surowki, najlepiej sama je rob lub korzystaj ze sprawdzonych zrodel jak jesz poza domem.
Ja jeszcze podrzucę to https://mamaginekolog.pl/kobieta-w-ciazy-a-zwierzeta-domowe/
Dokładnie opisane, jak można się zarazić od kota.
Dokładnie opisane, jak można się zarazić od kota.
Mamafasolki
Fanka BB :)
A czemu ma zamknąć kota? Pytanie, czy kot szczepiony na wściekliznę. Kot wychodzący będzie szalał i może np. brudzić jako wyraz stresu. Wystarczy regularnie dbać o odrobaczanie i tyle...@Sandra996 zaczyna sie zimno, dla bezpieczenstwa zamknij kota w domu i nie wypuszczaj. Musisz tez uwazac na truskawki i marchewki, a wiec i surowe soki, surowki, najlepiej sama je rob lub korzystaj ze sprawdzonych zrodel jak jesz poza domem.
reklama
@Mamafasolki zamknac kota, by przypadkiem toksoplazmoza sie nie zarazil i nie przywlukl jej do domu. Lepiej sie zabezpieczyc chocby dla spokojnej glowy.
Ostatnia edycja: