reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Toksoplazmoza w ciąży

reklama
Witam,

Jestem w 17 tyg. ciąży. To moja druga ciąża, mam już 2,5 letnią córeczkę. Przed zajściem w pierwszą ciąże robiłam badania na toxoplazmozę wyszły mi że na nią chorowałam. W pierwszej ciąży nie robiłam badań na toxo. Teraz natomiast mój lekarz zleciłmi zrobienie badania na awidność. Adwidność wyszła na poziomie 8,6 co oznacza że jest niska. W internrnecie przeczytałam że niska awidność świadczy o tym że się obecnie choruje. Czy to możliwe, że ja ponownie po 5 latach zachorowałam na toxoplazmozę bo z tego co czytam to raczej jest to niemożliwe. Proszę napiszcie coś bo zaczynam się denerwować.
Pozdrawiam
Agata

Ja jestem po 1 szej ciazy i tez robilam badanie na toxo....
wyszlo ze juz chorowalam na to.... i ze nie zgaraza to plodu...
lekarz mi powiedzial ze skoro przeszlam ja juz keidys to sie nie musze martwic o nic... ta choroba jest caly czas bo tego sie nie wyleczy i czasami moze byc tak jak piszesz ze ona nawraca al e nic ci nie grozi caly czas walczysz z ta choroba i masz juz przeciwciala na nia.

Witam,

Jestem w 17 tyg. ciąży. To moja druga ciąża, mam już 2,5 letnią córeczkę. Przed zajściem w pierwszą ciąże robiłam badania na toxoplazmozę wyszły mi że na nią chorowałam. W pierwszej ciąży nie robiłam badań na toxo. Teraz natomiast mój lekarz zleciłmi zrobienie badania na awidność. Adwidność wyszła na poziomie 8,6 co oznacza że jest niska. W internrnecie przeczytałam że niska awidność świadczy o tym że się obecnie choruje. Czy to możliwe, że ja ponownie po 5 latach zachorowałam na toxoplazmozę bo z tego co czytam to raczej jest to niemożliwe. Proszę napiszcie coś bo zaczynam się denerwować.
Pozdrawiam
Agata
dzieki bardzo za odpowiedź

Witam czy któraś z was podczas ciazy przechodziła toksoplazmoze? czy to bardzo groźne? bo mam w domu tchórzofretke i boję się że mogę od niej coś złapać .
pozdrawiam.

tak ja
co do tchorzofretki nie wiem czy moze byc nosicielem,wiec tu nie pomoge

przez dwa miesiace przeszlam tyle ze nikomu takich stresow nie zycze,na szczescie w moim przypadku skonczylo sie dobrze,pomimo dodatnich p-cial w klasie igm,dziecko z wyniku amniopunkcji wiem ze jest zdrowe
nadal do samego porodu jestem na antybiotyku
ale cuda sie zdarzaja

laseczka z tego co się orientuję to raczej tylko koty mogą być nosicielami, więc luz

ja mam 4 koty w domu i robię badania na toxo co 3-4 tygodnie.. gin też stwierdził, że tokso jest przereklamowana i zarazić się nią jest b. trudno i trzeba mieć naprawdę 'farta'. no ale robię, bo siostra wet miała 2 przypadki gdzie dziewczyna po poronieniu w 6 mies. (!) przyszła zbadać kota czy to od niego i się okazało że tak i drugi, też z poronienia i też kiciak zarażony..
ale ostatnio czytałam fany artykuł o toxo i z tego co piszą ci co się na rzeczy znają toxo jest nawet w powietrzu i jakby się upreć to przez spojówki można się zarazić :p więc cóż.. może lepiej wcale nie wychodzić ;) a tak poważnie to jestem zdania, że trzeba po prostu na bieżąco robić badania i mieć nadzieję, że ta pechowa 'szóstka w totka' akurat mnie nie trafi
a już najbardziej wpinkala mnie fakt jak ludzie dowiadując się, że jest ciąża pozbywają się kotów jak jacyś debile, no po prostu trzeba być bez serca idiotą :/

Witam jestem w 24tyg ciąży i mam dodatni wynik IgM a mój wynik który odebrałam jest następujący wynik negatywny<0,5 wynik pozytywny>0,6 wynik wątpliwy0,5-0,6 czy ktoś mógł by mi njapisać czy to jest bardzo zły wynik

ja proponuję skontaktować się, choćby telefonicznie, z lekarzem prowadzącym- on najlepiej będzie wiedział, jak zakwalifikować Twój wynik i w razie czego będzie mógł niezwłocznie zaproponować stosowne leczenie

reklama
Do góry